Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lidice- Národní velkokýč nebo český film desetiletí?

18. 06. 2011
3
22
1383
Autor
Don_Carlos

 

 

Národní velkokýč nebo český film desetiletí?

 

Na tento film jsem vyloženě těšil již od doby, co jsem viděl inzerát v české televizi na komparz k Lidicím. Navíc  s režisérem Petrem Nikolaievem jsem se setkal v kladném kontextu již dříve u filmu Báječná léta pod psa a o Zdeňkovi Mahlerovi jsem věděl, že dostal před čtyřmi lety cenu za nejlepší nerealizovatelný scénář. Myslel jsem ti tedy, že film je úžasný, o to větší to  pro mě bylo zklamání.

Karel Roden ve filmu omylem zabije svého vlastního syna a je odsouzen k 4 letem vězení. Během těchto čtyř let zmizí jeho oblíbené město ze zemského povrchu i se všemi jeho kamarády. Když se do Lidic po uplynutí trestu vrátí, místo města uvidí pouze louku. V příběhu by ale až takový problém nebyl. Kromě konce, který mi přišel nezvládnutý. Film měl skončit přesně ve chvíli, kdy Karel Roden přijíždí na území, kde stávali Lidice. Příběh Lidic ale pokračuje dál projektem na obnovu města atd. Tyto události bych označil za nepodstatné, a velice kazily dojem z celého filmu, protože díky nim působil příběh neuceleně.

Z celého filmu mi nejvíce vadil výkon Zuzany Fialové. Nevím, jestli jen to proto, že většinu scén stála po boku Karla Rodena, který předvedl, jako vždy velice dobrý výkon.  Stejně tak Jan Budař či Zuzana Bydžovská hráli perfektně a film velice pozdvihli. Nebo spíše zachránili.

Lidice je velice ambiciózní snímek. Samotní filmaři jej nazývají národním velkofilmem, národ ale jako velkokýčem. Všimněme si, že téměř pod celým filmem slyšíme hudbu, který v nás má nabudit vznešenou atmosféru, jako tomu bývá u Hollywoodských filmů. Též záběry z vysoké kamery, které zabírají celou krajinu. Nejednou mi Antonio Riesta svým uměním připomněl kameru F. A. Brabce ve filmu Máj, kde ale plní svůj účel perfektně. U Lidic tomu ale tak rozhodně není. Procítěně okamžiky, které mají na diváka udělat dojem, jsou ve filmu velice těžce nezvládnuté. Lidice bohužel dojmou pouze Lidicemi.

 Rozpočet, který činí něco přes 70 miliónů (něco málo pod třetinu ale určitě šlo na reklamu), byl přeci jen na český velkofilm málo.  Z  hořících Lidic vidíme pouze dvě stodoly, které hroutily, jako by byly papírové. 

Autoři určitě zamýšlí distribuci i za hranice naší malé republiky. Ale myslím si, že cizinci, kteří nejsou tolik seznámeni s příběhem Lidic, nepochopí souvislost událostí, které jsou ve filmu zachyceny.

Pokud se rozhodnete na Lidice zajít podívat, budete z biografu odcházet s velice rozporuplnými pocity.

 

 


22 názorů

sveřep
13. 08. 2012
Dát tip
Fruhling: dobrý odkaz na Filu, dík

Fruhling
21. 06. 2011
Dát tip
František Fuka: "V tuto chvíli jsem se docela politicky nekorektně pobavil představou řidiče autobusu, v jehož mozku se po Rodenově žádosti "Jeden lístek do Lidic" musel odehrát přibližně následující myšlenkový pochod: "Haha, on neví, že Lidice jsou srovnané se zemí, tak to já mu nic neřeknu, odvezu ho k tomu prázdnému poli jakoby nic a tam ho vysadím, ať chlapec kouká, LOL, to se mi zase dnes povedl kanadský žertík, to se musím večer v hospodě klukům pochlubit". Příběh tohoto řidiče a jeho dalších vtipných nápadů by mě opravdu zajímal."

ještě jsem přemýšlel nad tou jízdenkou do Lidic: mohlo to být i tak, že řidič autobusu povytáhl obočí, nic neřekl...nebo i řekl, ale proč by Šíma věřil nějakému řidiči autobusu? Musel se přesvědčit na vlastní oči...

ps: mě se dokonce zdálo, že scéna kolem atentátu je vystřižená z Protektora a přilepená do Lidic...

Prosecký: myslímže i u nás jen málokdo pozná z deseti vteřin filmového záběru, že lokace neodpovídá historické realitě atentátu. Není to podstatné. Že není tento "historický okamžik" zvýrazněn déle? Je to všeobecně (aspoň doufám) známý fakt, i v cizině na ten film půjdou lidé aspoň trochu poučení... Jak by dopadl Vlček, kdyby se nezastřelil? On to věděl, PROTO se zastřelil... Ano, lístek do Lidic v roce 1943 je velký nonsens, to autoři nedomysleli...

Prosecký
20. 06. 2011
Dát tip
aleši, psal jsem odpověď v rychlosti. Rád se k tématu ještě vrátím: - scéna s atentátem se nepovedla. Zcela evidentně jede auto s Heydrichem nějakou postranní uličkou a o atentátnících se nedovídáme naprosto nic. že je to v podivné lokalitě, asi cizincům vadit nebude. U nás, kde většina lidí skutečnou lokalitu dobře zná, je to k smíchu. Neznalý divák by si musel nastudovat historii. Chápu, že Nikolaev stál před neřešitelným úkolem: dokumentární firmy jsou nepoužitelné, kopírovat Sequensův "Atentát" je trapné. Blijící voják mi připadá také jako zkratka. Možná je ale reálná, nevím, jestli se ještě v té době zabíjelo výfukovými plyny. Připadá mi trochu odlištěná. Ale budiž. Ale ten strážník míšenec Vlček je postava mimo realitu: oběť své slabosti a svého původu. Opíjí se jako bača na salaši, rozgajdaná uniforma, před gestapáckým nadřízeným div nepláče ... jak by asi skončil, kdyby se nezastřelil. Spousta postav je pojata jako známý typ. že jde pěšky, jsem si všimnul, už jsem ale v několika recenzích četl, jaké to asi bylo, když si u řidiče kupoval lístek "do Lidic". Je určitě dobře, že téma bylo zpracováno a že se to nestalo v době komunismu jako kýč, ale viděl jsem už mnohem působivější válečné filmy. Ještě poznámka: sám jsem vyrůstal prakticky na vesnici v šedesátých letech. Myslím si, že chování vesničanů té doby není ani v Lidicích, ani v jiných filmech o té době pojato věrohodně. Nestačí umístit tam faráře, jeho kuchařku a sedláka za pluhem. Něco mi tam chybí. Vesnická tvrdost, buranství i pracovitost a věrnost bývaly na českém venkově vyjádřeny jaksi skrytěji, méně na odiv. Třeba: syn by jistě napadl otce za milenku, ale daleko spíše mezi čtyřma očima. Na druhou stranu řada scén byla věrohodná: milenka (mimochodem původně obsazená Lenka Vlasáková by byla podle mne mnohem vhodnější)daruje synovi slepici a její sokyně si ji nechá. Obě vědí, o co jde, ale život přece musí jít dál. Zkrátka: není to špatný film, ale mohl být i lepší. A nakonec: možná je mým nepěkným zvykem být k filmům až příliš kritický ...

Prosecký: úsporné pojetí scény s atentátem je záměr: film je o osudech lidí, nikoli o válce v prímém přenosu. Šíma jede autobusem, protože Lidice jsou na cestě z Prahy do Kladna. Taky jde kus pěšky, jak sis jistě všimnul. Němci nejsou všichni stejní...co ten blijící voják z auta, které převáželo děti? atd...

Delahaye
20. 06. 2011
Dát tip
"nejlepší nerealizovatelný scénář" :-))))

Prosecký
20. 06. 2011
Dát tip
Nejde o subjektivní pohled. Jde o kvalitu zpracování, Jeffe.

Prosecký
20. 06. 2011
Dát tip
I když se, Carlosi, dopouštíš některých nepřesností (Lidice nejsou město, ale vesnice) a pojal jsi recenzi velice stručně a v některých detailech s tebou nesouhlasím, celkově máš pravdu. Film není zvládnutý. Výkony připomínají spíše béčkový hollywood, než českou tradici. Takový Atentát od Sequense je stokrát lépe zvládnutý zejména v umírněnosti. Na scénách vypálení Lidic a zejména směšném atentátu na Heydricha se šetřilo. Má-li být film srozumitelný mládeži a v zahraničí, budou s řadou scén problémy (proč jedou dělníci na Heydricha houslistu? Jak může jet Šíma autobusem do Lidic, když neexistují,). Některé figurky nejsou vůbec zvládnuté (Fialová a míšenec četník mluví se slovenským přízvukem a hrají jako banderovci). Němci jsou tradiční bestiální stroje na vraždění - zase vzpomeňte si na "Atentát". O co byl věrohodnější. Dlouhé mlčenlivé scény s detaily utrápených obličejů samy o sobě k vyjádření utrpení nestačí. Hudba je kapitolou sama o sobě.

Don_Carlos
19. 06. 2011
Dát tip
Jsem stejného názoru že každý student na to půjde se školou těsně před vysvědčením, když už se neučí. Navíc, jen jméno filmu "LIDICE" přivolá spoustu lidí do kin, a také inzerce, která se mi na film zdá až příliš přehnaná.

Fruhling
19. 06. 2011
Dát tip
A když si vezmu, že na tenhle muzikál, budou nahánět děcka po tisících, tak se jim ty náklady vrátí jen z povinných školních představení .)

Fruhling
19. 06. 2011
Dát tip
Kamile, než začneš něco o grantech, zkontroluj si čísla, jo? http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/novinky/clanek.phtml?id=689069

Rozpočet 70 miliónů na film..., tak to je síla... Jakpak se jim to asi vrátí? Ze vstupenek? To sotva!!! Z prodeje DVD v době vypalovaček? Tak to už vůbec ne. Něco mi tu nesedí, vždyť každému musí být jasné, že je to prodělečný podnik, takže půjde asi z velké části o granty, čili peníze nás všech... No jo, má to někdo štěstí, přisát se ke štědrému prsu Ministerstva kultury...

Miroslawek
18. 06. 2011
Dát tip
No, měl bys ten svůj středoškolský sloh zlepšit... a dohnat pravopis ze ZŠ. A zkontrolovat po sobě text. Pak budu možná brát vážněji i předložený názor.

StvN
18. 06. 2011
Dát tip
Ja jsem mel nejvetsi problem se slozitosti pribehu, ktery to celek komplikoval, takze souhlasim s tim, ze to nejspis pro neinformovane cizince nebude dobre citelne. Take souhlasim s tim, ze film mel skoncit na te zimni zapadane louce.

Honzyk
18. 06. 2011
Dát tip
..jo a sry, k textu : je, abych nasel spravny slovo, prilis subjetivni az s u b j e k t i v i s t i c k y, myslim....ja vim, ze kazdej recenzent jinej, takovej nebo makovej, a ten subjekt nevymazes, zvlast u podobnyho tematu: tady ale mi chybi trosku vetsi nadhled...jo, precet jsem si a rad, ale recenze to neni, po mym teda... taky bych se vyvaroval v podobnych textech cislicim...(4)...proste je vypsat...ani veta "Lidice je velice ambiciozni snime"..no, tady bych hodil "jsou", pac vztahuje se spis k |Lidicim, nez ke snimku...no a k hereckym vyikonum a vedeni kamery (to hlavne)bych se vic vyjadril: a taky k rezii - jak ved herce...navic úpuvodni scenar napsala Alice Nellis, zeo, a zajimalo by me, pros S. todle zriovna vzal....je hlavne dokumentarista, pokud se nepletu... tak cau., uz jsem toho sem namatlal vic nez dost:) ))

Honzyk
18. 06. 2011
Dát tip
jo, ja cet toho Filu taky...a taky mi pripadal zatim nejlepsi, co jsem o tomhle filmu od recenzentu cet: dcera legendarni dnes uz Mirky Spacilovy Tereza byla, tusim ze v Dnes, zbytecne opatrna...ja ale vim, ze na ten film nepudu...v vtyvy v nejakym kulturnim okynku se Roden dokonce rozplakal, kdyz se ho ptali na neco tak blbyho "jak se mu hralo"...no,a "velkofilmy" nejsou asi to pravy prio me , navic..

Fruhling
18. 06. 2011
Dát tip
.

Fruhling
18. 06. 2011
Dát tip
Ha, zrovna předevčírem nebo včera jsme o tom mluvili s Proseckým. Zmiňoval jsem recenzi od Fily, která mi přišla docela dobrá: http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/recenze/clanek.phtml?id=702120 Nesnáším filmy s hudbou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru