Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

22. SUPERKOULE - fantasmagorie - dílo č. 4

21. 06. 2011
3
15
1016

Na stole ležela kniha.
Já povídám, "kniho, copak se v tobě píše?"
"Nestojí to za řeč," odpověděla kniha a stránky jí o sebe legračně pleskaly, jak přehnaně artikulovala.
"No tak, řekni mi to!" Naléhal jsem dál. "Přece nechceš, abych tě rozečetl a nedočetl?!"
"A just ti to neřeknu. Hádej!" Poťouchle se zašklebila kniha, až se jí zkrabatilo pár stránek na levé straně.
"Když hádat, tak hádat, ale věz, že jsem ten nejlepší hadač široko daleko!" Přijal jsem výzvu s vervou hodnou muže a jal se přemýšlet o čem by tak kniha mohla být.
Stará zpuchřelá kůže ve které byla oděna vypovídala o jejím stáří a dřív se psalo jen vážně, takže to tedy bude něco o lásce. Další insignii jsem našel ve velikosti prstů a dlaní v deskách vytlačených, byly malé, čili kniha byla čtena převážně tou krásnější částí lidstva.
"Jsi jedna z bájných Harlequinek!" Zvolal jsem zděšeně. Jedna z knih, které způsobili apokalypsu, ležela přímo přede mnou. Pomalu, tak aby si toho nevšimla, jsem začal tahat z kapsy plamenomet.
"Ano, to jsem, gratuluji ti, mladý muži. Za tvůj postřeh ti splním jedno přání." Usmála se na mě kniha, až mi ztuhla krev v žilách a jazyk zamrzl v ústech. Teď mě zaskočila, věděl jsem, že má moc splnit mi všechny mé sny, ale zároveň jsem znal pověstnou škodolibost knih jejího druhu.
Nakonec jsem se rozhodl a namáhavě vysoukal ze svého nitra odpověď.
"Strč si své přání do slova závěrem, kniho." S těmi slovy jsem ji pokropil napalmem a Harlequinka během vteřiny zmizela i se svou mocí. Bezpochyby do Pekla.
Když jsem odcházel z onoho místa a za mnou se vznášel v mírném vánku popel z mrtvého těla, ve tváři jsem měl zachmuřený výraz. Nevěděl jsem, zda s knihou nezmizela i jediná možnost získat zpět Amélii, ale bylo jisté, že jsem pomstil nespočet nevinných duší.
Plášť mi vlál a od slunečních brýlí se odrážela zář zapadajícího slunce...

 


15 názorů

Zin
27. 06. 2011
Dát tip
:-D

Zin
27. 06. 2011
Dát tip
MDavy, BigBivoj: Kurňa hlavní záporák poražen, hrdina hrdinsky odchází, jakou větší tečku byste ve fantasmagorii ještě chtěli? heartrate: Nevím, psal jsem to jako oddech mezi učením a při psaní jednoho slova jsem ještě nevěděl, jaký bude další... Za fantazii, která to má na svědomí, se omlouvám. Octopus Syd, sepotvkorunachstromu: Romantické knihy, které zničili svět (a mluví), plamenomet v kapse... Když to neměl být surrealismus.. aaaarwen, Forrest Gump: Dík!

Prosecký
24. 06. 2011
Dát tip
Příliš usedlé.

Já povídám, "kniho, copak se v tobě píše?" ..to mi připomíná chaloupko..chaloupko..kdo v tobě bydlí?..)) ..fantasmagorické mi to nepříjde..)

Lakrov
23. 06. 2011
Dát tip
Tohle povídání je docela hezké. Trochu mi tam vadí ten plamenomet; z kapsy se tahá spíš zapalovač...

heartrate
23. 06. 2011
Dát tip
co mají lidi proti harleguinkám? intolerance, nothing for me :(

tipy na autory buď sem nebo do zpráv - uvidíme jaký má kdo oko :o)

BigBivoj
22. 06. 2011
Dát tip
já taky... a asi vím kdo to mohl napsat

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru