Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Útěk

22. 06. 2011
1
4
344
Autor
JustK8

Chci uvést, proč jsem se rozhodla svá dílka vkládat na Písmák. Dlouho mě poutá myšlenka psaní dětských knížek, a námětů mám již pěknou sbírku. Před dvěma týdny jsem si koupila pár knížek o psaní pro děti, a nechávám se inspirovat jedním z doporučených cvičení - sny. Vynasnažím se psát spisovnou češtinou a doufám, že jsem během svého pobytu ve Státech nezapomněla, jak se má česká gramatika a pravidla pravopisu. Může se ale stát, že jsem jednoduše na některé věci zapomněla. Proto prosím o shovívavost. Zde je úryvek mého snu, který jsem byla schopna zapsat, než jsem na všechny detaily zapomněla. (Snad je jasné, proč konec bude otevřený.)

 

  Bylo chmurné ráno. Ze stínu sutin zbořeného domu vystoupil neklidně vypadající mladík. 

  Nešťastnou náhodou se zapletl s policií a byl tak neustále na pozoru. Ve skutečnosti nic neprovedl, ale jeden z policistů si na něj zasedl. Jistě zašel za mladíkovou matkou, a ona mu věřila pro jeho dobrou pověst. Johnny (tak se ten mladík jmenoval) měl navíc v minulosti určité potíže s rebelií. Jeho matka si teď myslela, že se z toho vlastně nikdy nedostal. Zašlo to tak daleko, že Johnnyho vyhodila z domu. Žil tedy na ulici a za svou skrýš si zvolil sutiny dávno zdemolovaného domu. 

  Jednoho dne se cosi přihodilo a policie se po něm opět začala vyptávat. Zdálo se, že na něho chtěl někdo něco hodit. Johnny věděl, že musí okamžitě zmizet. Toho rána naházel pár svých věcí do baťohu a opatrně se vytratil ze svého útočiště. Měl však rád jedno děvče a nechtěl utéct jen tak. Rozběhl se tedy na sídliště, kde bydlela. Příplížil se k jejímu bytu a zaťukal na okno jejího pokoje. Otevřela ho oblečená do pyžama. Překvapeně se podívala na Johnnyho a když viděla jeho ustaraný obličej, nervózně se zeptala: "Co se děje?" 

Johnny svižně odpověděl: "Claire, nemám moc času. Něco se stalo a jdou po mně."

  "Cože, kdo po tobě jde? Proč?" reagovala trochu vystrašeně. 

  "Není čas, musím zmizet!" Řekl Johnny naléhavě, zatímco se ohlížel kolem. Pak upřel svůj zrak na Claire. "Chci, abys šla se mnou," a vztáhl k ní ruku. Claire zprvu chtěla namítnout, ale neměla slov. Jen jí hlavou prolétávala spousta myšlenek. Johnnyho ze srdce milovala a stála při něm v každé situaci. Ale utéct pryč? Tak náhle? Co na to řekne její maminka? Má jí o tom vůbec říct? Na psaní dopisu možná taky není čas. Koktavě pak řekla: "N-nejsem ani p-pořádně oblečená." Johnny však naléhal dál: "Na to není čas! Musíme si pospíšit a zmizet odsud co nejdřív. Přijdou i sem, vědí, že spolu chodíme. Můžou tu být každou chvíli. Prosím tě, pojď!" Claire v hrudi bušilo srdce nahlas a rychle, dýchala jako s námahou a do očí se jí tlačily slzy. Všechno se událo tak náhle a přesto měla pocit, že se zastavil čas. Hleděla na vystrašeného Johnnyho. Nakolik chtěla být s ním, její nohy byly jako z olova. Byla nervózní. Konečně přikývla hlavou na souhlas. Popadla v rychlosti svůj baťoh, ve kterém měla pěněženku, mobil, pár tyčinek a mikinu. Podala Johnnymu svou ruku a on jí pomohl oknem ven. On ji pak pevně přitisknul k sobe a pošeptal jí do ucha: "Děkuju, děkuju moc! Já ti to vynahradím," a políbil ji na tvář. Spolu se pak dali do útěku. 

 

 

 

 

 

   Zbytek si pamatuji jen velmi matně na to, abych dokázala psát dál smysluplně. Pokusím se poskládat střípky k sobě a snad brzy napíšu poračování. 


4 názory

JustK8
24. 06. 2011
Dát tip
Působí-li můj text jako záznam, i to je v pořádku - pokud je dobře a snadno čitelný. Na druhou stranu, i tento záznam byl trochu náročný vzhledem k tomu, že sny nejsou vždy úplně jasné a pocity a dojmy, které během nich přijímáme, se často těžko vysvětlují. Podařilo-li se mi tedy všechno přenést "na papír" srozumitelně, pak jsem spokojená. :) V rámci cvičení, která se týkají zlepšení psacích schopností, je jak zapisování snů, tak i psaní tézí a argumentů. Tím jsem si taky musela ve škole projít. Bylo to pro mě velice náročné, ale přesto to bylo užitečné pro uvažování, vyjadřování se atd. Mohla bych tento sen vzít jako námět a přenést jeho prvky do příběhu, který by byl - upravený pro dětské vnímání. Asi se do toho pustím, bude to jednoznačně velice tvořivé "cvičení". Díky za komentář!

Lakrov
23. 06. 2011
Dát tip
Uvádíš-li, že je to záznam snu, pak tě mohu ujistit, že přesně tak ten text působí; jako záznam. Pokud bys chtěla tomu textu vtisknou nějakou literární podobu, je potřeba s tímhle záznamem, podobajícím se osnově či kostře příběhu, ještě něco udělat. V prologu se zmiňuješ, že bys chlěla psát pro děti a tak uvažuji, obstál-li by před nimi takovýhle námět, upravený pro dětské vnímání.

JustK8
22. 06. 2011
Dát tip
Děkuji moc za komentář. Já vím, že některé věci jsou tam špatně, hlavně teď, když se na to dívám znovu. Psala jsem to v noci. A taky, je pravda, že pobytem v USA trošku ztrácím na češtině. Ale asi proto jsem moc vděčná za to, že se to dá číst. Je pro mě poslední dobou moc těžké psát z hlavy. Jakoby se to někde během let ztratilo. Když jsem byla na základce, psala jsem neustále a měla jsem docela velkou sbírku příběhů. Mám dost problémy se soustředěním, tak jsem ráda, když se mi podaří napsat aspoň něco. Budu se snažit dál, díky za podporu!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru