Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak chutná moře

23. 06. 2011
0
3
525

Slohová práce do češtiny - líčení. Přeji příjemné čtení.

 

Voda doráží na bosé nohy a smývá stopy, které za sebou v písku nechávám. Chtěla bych tančit, ale nahá chodidla se smýkají a já klopýtám. Na taneční boty v batohu nezbylo místo. Nesnáším moře. Krok. Sun. Krok.

            Jsem spálenou můrou baletící ve světle reflektoru, co zdobí horizont a těla adamitů máčí potem. Jejich zkřivené tváře rozcupovaly můj parket na cáry vln, které posílají na břeh. Nechávají je narážet do kamenů a lodí – tříští je. Baví je, že trpím. Misantropi tleskající mým slzám mi nevinně podávají růže, jejichž trny drásají šaty s volánky. Urvali první lem a s bolestným vzlykem jej pouštějí po větru – na shledanou. Neviditelný léčitel fouká oděrky na jejich pažích, do nichž si ti blázni sypou písek, že prý to nebolí. Jeden chybný krok a patříš k nim. Slyším, jak vlny nesou smuteční marš. Potleskem ze zadních řad je odměněna má grande pirouette kolem vojenského šiku dlouhoprstých palem. Jsem jako Alenka v zemi za zrcadlem.

            Opona padá. Poslední aplaus a víčka klesnou. Naháči si na zpocená těla oblékají pestrobarevné kabáty a vstávají ze svých křesel. Představení skončilo. S příslibem ticha se nebe barví do inkoustova a já si sedám do písku. Mořské řasy nahradily chybějící lem na sukni a nohy obuly do baletních piškotů. Odliv natahuje chapadla a tahá mě za kotníky. Mám ještě tančit. Chtěli by vidět Labutí jezero. 


3 názory

Děkuju za kritiku. Zvláštní - mojí profesorce se to líbilo.

Petrusha
24. 06. 2011
Dát tip
strácam sa v tom ... príde mi to ako zhluk obrazov, ktoré sa spolu bijú o to, ktorá bude na výslní a ktorá bude tá, čo sa o to výslnie bije ... na to, aby čitateľ mohol obraz uchopiť, musí sa obraz dať tu to nejde i keď chápem, že prvoradým bolo vyjadrenie nejakého pocitu ... vnútorného rozpoloženia ale inak ad Winter

Winter
23. 06. 2011
Dát tip
Je to hrozně přepálené Afektovanost každé jedné věty přemazává sílu té předešlé, takže výsledkem je právě ono moře: krok sun krok není ideální způsob čtení.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru