Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První pátek přítmí prvního podzimu

27. 06. 2011
14
19
1017
Autor
martinez

Metresa ve snech alchymie - Pedro Antonio Valdez Muž vyšel na dvorek a bez výrazu pozoroval psa, uvázaného ke stromu. Potom uvolnil řetěz a vrátil se do domu. Pes, který byl ze dřeva, zůstal bez hnutí a tiše pod stromem. Řetěz se pomalu protáhl a odplazil se mezi oblázky pryč...

 

Jako každé hexaletí i tohle začalo čtvrtkem. A jako vždy ulice zely prázdnotou. V očekávání. Bylo to ve vzduchu, věděli to všichni a proto nevycházeli. Kdo vyjde, bude odejit. Kdo je jednou odejit, nikdy už nevejde zpět. Dalo se to spočítat podle počtu křiklavě oranžových balónků vznášejících se nad příměstskými močály. Ty šťastnější, zelenkavé, se držely komínů,  antén a satelitů. A vyvolené, průzračné, se za svitu pátého měsíce párovaly na svých balkónech a terasách.

Čtvrtek už se táhl přes třetí světelné léto pomalu k přítmí prvního podzimu. Mnoho se jich nemělo dožít pátku, praskaly a rozptylovaly se jako atomové hřiby, bez ohledu na barvy, kterých bylo pořád víc a víc a mísily se s tóny. Z nejlepších spojení vznikaly kovy, velmi příjemné na dotek. Doteky se platilo za vše důležité. Některé byly bohaté, jiné prázdné. Všechny se těšily na pátek.

Když nastal, spolykal všechny barvy a zvrátil světlo, čímž znehodnotil tmu. Dotyky se staly zbytečnými a balkóny i s terasami pod komíny, anténami a satelity osiřely.

.



19 názorů

Horavin
18. 07. 2011
Dát tip
* Fascinuje atmosférou podmanivé moci. Každá fantasy není daleko skryté reality, zvláště, když přesvědčivě odůvodní obavy, že pokud současný vývoj nebude proměněn k obnově, může se neúprosně naplnit, neboť příznaky se již projevují.

martinez
07. 07. 2011
Dát tip
ó, děkuji.. od tebe u (mojí) prózy je to obzvlášť cenný tip :o)

moc pěknej text - jsem si odksočila s pročítání minulé koule, abych si tipla :-)

Lakrov
28. 06. 2011
Dát tip
Líbí se mi slovo hexaletí; skoro se mi ho chce ukrást. Čtvrtkem začne až 23. století a podivně revolučnímu kalendáři příliš nerozumím... Tip za ten novotvar, spojující (živý) jazyk naší menšiny s jazykem mrtvým.

martinez
28. 06. 2011
Dát tip
jo, a žánrově blíž by tomuhle mohl být Šedivý život..

martinez
28. 06. 2011
Dát tip
když mrkneš do sbírky "příběhy" (tu nahoře v záhlaví), tam jsou mý prozaický pokusy.. co do krátkosti se jí podobá Blázen na kopci.. jinak já su na prózu líná děsně :o)

Rajmund
28. 06. 2011
Dát tip
Krátký útvar dosti placatý; jako plástev, jež sestrojena z několika pojmenování. Máš zde něco formálně podobného, nebo jest to prvotina prozaická?

martinez
27. 06. 2011
Dát tip
nepsala sem to kvůli tipům.. a zas tak moc sem se nesnažila - a s výsledkem su spokojená páč su skromná :o) ale díky

BigBivoj
27. 06. 2011
Dát tip
takovej jepičí život nemám rád pátek asi kvůli tomu víkendu, bo musím makat Ale za snahu tip* jiné věci ti jdou líp

martinez
27. 06. 2011
Dát tip
bylo to do SUPERKOULE.. není to o ničem konkrétním.. díky vám tu :o)

Myslím si, že jde o oslavu svátku sv. Patrika.... su mimo?

Movsar
27. 06. 2011
Dát tip
takové matematické, t

avox
27. 06. 2011
Dát tip
já jsem doufala, že tady konečně pochopím, co to je fantasmagorie, ale asi mám dost fantazie (já ráda sci-fi), mám pocit, že chápu, co tím chtěl básník říci... tak zas nic :-))

Honzyk
27. 06. 2011
Dát tip
..no jasne.))..

martinez
27. 06. 2011
Dát tip
já tě snáším :o) fantasy a scifi (ne moc technický nebo odborný), případně nádech mystery ráda mám - ale ne že bych to hodlala psát.. byl to jen pokus :o)

Honzyk
27. 06. 2011
Dát tip
..p.s. sry, jeste neco: ja se vcera u kamosky dival na "Den pote"P, ja to (predtim jeste) nevidel...a v sobotu, tusim, byl Londyn 2025 nejak...s Owenem, mym oblibencem, ale neslo (mi) to proste pod nos...ja jsem az odporne pritomnej: proto me taky nektery lidi nesnasej, ale co, jinak nebude:D

Honzyk
27. 06. 2011
Dát tip
...no, ja nemam rad ty ruzny mystery a sci-fi a nevimcojeste, takze odtud padam raci...sry-) ---/ale esi tak je u vas ve meste...to by byla jina!D/

martinez
27. 06. 2011
Dát tip
léto nemusí být rok.. a jinak teda neva, dík za pokus :o)

sharik
27. 06. 2011
Dát tip
nechápu větu "Čtvrtek už se táhl přes třetí světelné léto", to zní, jako by světelné roky počítaly čas... první odstavec vypadá slibně, další dva už podle mě moc ne...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru