Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V obilí

14. 12. 2001
1
0
1309
Autor
DISPARITY

No nic.

 

                      V obilí

    Za okny se žení čerti. V chaloupce je teplo. Kočka přede a občas líně uskočí před neobratně vrženým pohrabáčem. Sklenice cinkají. Dědeček jí třešně. Dědeček vypravuje.

 

    Dědeček spolkl pátou třešeň a zkušeně plivl pecku do malého popelníčku ležícího na krbové římse.

    „Fíha. Tak to už je frajeřina.“ pravil užasle vnouček Pepík

    „Drž klapačku spratku!“ odvětil křepký stařík, vykašlal mohutný chrchel a vypravoval:

 

    Když jsem byl ještě malý chlapec, chytal jsem v parku kočky a věšel je sestře nad postel. Schovával jsem se pak za skříní a strašlivě se třískal, když ječela. Jednou mi vrazila svou jemnou ručkou záhlavec a já se radoval z prvního intimního kontaktu s ženským tělem. Od těch dob jsem ji přefikával pravidelně.

    Jednou jsme takhle seděli na mezi mezi zakrslými křovinami a sledovali havrany kroužící nad polem. Slunce se utápělo za obzorem v krvavém západu a vrhalo ohnivé pablesky na hladinu chovného rybníku, který jsme ovšem neviděli, neboť byl úplně jinde.

 

    Po cestě se blížil vysoký vyzáblý cizinec v černém plášti. Jeho stín byl obrovský a zvětšoval se s každým dalším krokem. Jak se k nim přiblížil, pohltil je v obrysech svého těla, stejně jako jim pohltil slunce. No a pak šel dál.

 

    „Asi jsem si ucvrnkla.“ řekla sestra, když jsme šli domů.

„To se občas stane každému.“ uklidňoval jsem ji, ale jelikož jsem se tlemil, asi mi nevěřila.

 

    „Jenom kdybys tak nekecal.“ pravil vnouček a přerazil kočce pohrabáčem nohu.

„Drž tu svou hnusnou čuňu.“ řekl dědeček a vzal si šestou třešeň.

 


Aňa
19. 01. 2002
Dát tip
Dobrá, já už budu příště jen mlčet a nic než mlčet a už nikdy si nedovolím sáhnout svým amatérským intertextuálním hnátem na tvé skostně neinfikované dílko. Poroučím se a jsem s úctou.

DISPARITY
19. 01. 2002
Dát tip
Aňa: Tak se hned tak nečerti, ne? 'Sem toho tolik neřek'... K tvým službám DISPARITY, že.

DISPARITY
18. 01. 2002
Dát tip
Áno Áňo, přiznávám se tady upřímně a přede všemi, že nestydatě vykrádám z literatury vše co se mi líbí a drze to začleňuji do svého vnímání světa a konceptu jazyka. Navrch pošahaná tématika a výrazová "drsnost" není pouze specialitou Cavea natož pak nějakých oslic, že. A uzření andělů....

Aňa
16. 01. 2002
Dát tip
Tak mě napadá..co Nick Cave a Oslice?? V něčem se to blíží..

horák
11. 01. 2002
Dát tip
Na rozdíl od té minulé povídky mi to tady už připadá moc ujeté. Takový to za každou cenu být hnusnej. Styl se mi však líbí. řekl bych, že hodně. Píšeš i normální věci?

Sama
11. 01. 2002
Dát tip
Pro mě je toto opravdu sranda, oddychovka a nic víc bych tam nehledala a hlavně bych nad tím vůbec nepřemýšlela... A napsaný je to docela pěkně...cit pro slova?*

DISPARITY
23. 12. 2001
Dát tip
Copak vás fakt nebaví trocha ujeté slovní akrobacie? Co se týče "třískajících se dědečků" a "pohlcujících cizinců" jsou ( jako ostatně celé dílko ) surreální a mohou si tudíž dělat vcelku co chtějí, ne? Jo a naťukat, co mě napadne mi připadne lepší než konstruovat nějaká objevná veledíla - teda ne že bych na to měl.

kirkov
14. 12. 2001
Dát tip
No akorát si odpusť takové pitominy jako "tlemil a třískal". Z toho se jednomu zrovna kroutí palce u nohy, i když znal sem jednu a ta s tím uměla hotový divy. Takže konečně...

reka
14. 12. 2001
Dát tip
Docela vtipné, i když nejlíp tu povídku asi charakterizuje prolog. Co má být ten cizinec zač? "Jak se k nim přiblížil, pohltil je v obrysech svého těla, stejně jako jim pohltil slunce." No to je hodně neohrabaná věta. Proč je tu najednou k nim a ne k nám? Pohltil je v obrysech svého těla... copak tohle nepřijde stupidní až příliš i tobě?

Wopi
14. 12. 2001
Dát tip
Tři věty za sebou začínají slovem dědeček. Jak řekla reka - občas ti ůplně uniká, v jaké osobě to vlastně vypravuješ. Slovo "třískal" mi také nesedí k mluvě dědečka, spíš někoho kolem 16 let... Chtělo by to dát si taky trochu záležet, občas se zamyslet - a ne jen naťukat, co tě zrovna napadne.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru