Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osamělost

31. 07. 2011
9
10
378
Autor
kalamalajka

 

Stará žena jednoho dne vylezla na parapet a sedla si do okna v pátém poschodí svého bytu bez výtahu, ze kterého měla vždy přímo neuvěřitelný výhled na milion dalších vyšších budov. A nižších. Na jeden park. Strom. Strom. A další. A park. Jen tak tam seděla a houpala přitom nohama, protože něco už dělat musíte, když vylezete na okno bytu v pátém poschodí bez výtahu, takže nejdříve pohnula pravou nohou, potom levou, potom pravou, potom levou, potom pravou a potom už to šlo. Slunce právě zapadalo. Vytvářelo to na nebi pěkné obrázky. Bylo to to nejkrásnější, co žena kdy viděla. „Je to to nejkrásnější, co jsem kdy viděla – řekla si stará žena druhý den ráno při cestě do Tesca. Chci to vidět ještě mnohokrát.“ V Tescu si nakoupila kávu a čaj a popcorn, a bylo to mnoho kávy a bylo to mnoho čaje. Večer na to vylezla na okno, jedla, zarostla chlupama a vlasy jí pomalu rostly, jak tam seděla a houpala nohama a byly sivé, mastné a špinavé, časem zchuchvaltěli, za pár roků už vůbec nevypadaly jako vlasy, ale připomínaly provazy, sivé, střapaté a nechutné. Staré nechutné provazy.         

 Pod starou ženou bydlel nešťastný muž, který měl ve zvyku často stávat po večerech v okně. Ne kvůli obrázkům na obloze. Ani kvůli tomu, že byl nešťastný. Kouřil. Takto tam stáli a nevěděli o sobě, žena a muž a budova… Ze ženy visely:

1.    nos

2.    vlasy

3.    a bradavky

 Z muže visely jeho sny.

Díval se na okno a všechno okolo něho a přitom si vždy něco  představoval. Jak kráčí k západu slunce, žlutému, červenému a hřejivému slunci, že natahuje ruce a dotýká se provazů z nebe, provazů, trochu  připomínající vlasy, jak si je láskyplně ovíjí okolo krku a potom ještě jeden krok a zůstává stát ve vzduchu. Sám. Nešťastný. Velmi nešťastný mladý muž. Vlastně mu dost pomáhalo to, že kouřil. Stará žena si naopak málokdy něco představovala. Byla už velmi stará. Přestárlá na smrt.

A došel jí popcorn. 


10 názorů

Dorota
01. 08. 2011
Dát tip
Moc se mi to líbí, má to přesně tu atmosféru, kterou často ze života cítím. Stačí mít mysl otevřenou. Krásně popisuješ otevření možností, s tím, že se jen otevřeš. Totální změna životního prožívání, i když navenek, se ostatním můžeme zdát stejní. Žena i muž jsou v okně a koukají. Ona vidí to, co je. On má pohled zamlžený vlastními sny, které ho táhnou ke dnu a navozují smutek. A tak no...házím po Tobě hvězdou *

Je to zajímavý. Úplně jsem asi nepochopila pointu, každopádně atmosféru to má a určitý pocit to ve mě taky zanechalo. A co se mi nelíbilo je spojení: Ze ženy vysely: ...;)

Honzyk
01. 08. 2011
Dát tip
no ok, neni nezajimavy, ale s tim vytahem na zacatku ses teda vyradil(a), jen co pravda.. *

Fruhling
01. 08. 2011
Dát tip
Je to pěkný text, trochu mi připomíná Charmse: problémem jsou tyto dvě věty: "Z muže visely jeho sny." a "A došel jí popcorn." Přičemž obě jsou jak facka do plynulosti textu. Obě jako by pointují situaci. Problém je, že text je spíše neuzavřeným poetickým výsekem, popisným obrazem, do něhož se ona metafora se snem zahryzává příliš násilně - obdobně jako druhá věta najednou rozboří vybudovanou atmosféru. Možná, že to byl účel, ale pak mi uniká smysl textu. Text je totiž bez těchto dvou vět krásnější. Takhle je to jenom na tip .)

Santi€
31. 07. 2011
Dát tip
má to zvláštní atmosféru - ta se mi na celém textu líbí nejvíc. takový závan magického realismu možná až...až je mi líto, že je to tak krátké. a chci se zastavit u některých obratů: "sedla si do okna v pátém poschodí svého bytu bez výtahu"- vyznívá, jako by ten byt měl mít výtah, ne budova. "Pod starou ženou bydlel nešťastný muž"-vyznívá bizardně, i když chápu, že bydlel v bytě pod bytem ženy...nicméně nevím proč, vnucuje se mi představa, že žijí někde ve skříni v policích nad sebou...a tím pro mě text získává další zajímavý(sympatický) rozměr. líbí se mi zde jakási stručnost, i když ve skutečnosti stará paní by sotva lezla na okno, je to napsáno tak, že člověk situaci přijme, jakkoli je absurdní. ale - k tomu, jak text chápu, mi nesedí označení vlasů/provazů jako "nechutné"- to už je výraz určitého hodnocení, který (pro mě) narušuje tu sterilitu nezaujatého pozorovatele. Stejně vnímám označení "přestárlá na smrt" - jako by to naznačovalo, že smrt je špatná, jako by život té ženy nebyl podstatný; shazuje to celý text, příběh. a na závěr: "zchuchvaltěly" je skvostný neologismus - lépe "zchuchvalcovatěly" :)

kalamalajka
31. 07. 2011
Dát tip
děkuji, děkuji vím, že tomu něco chybí, nebo přebývá, a název .. není to ono, ale tak snad až se to trochu rozloží... jinak děkuji za přečtení :-)

srozumeni
31. 07. 2011
Dát tip
zvláštní, hezké...*

Neposuzuji
31. 07. 2011
Dát tip
Dvě osamělosti jsou, i když to tak nevypadá, stejné. Osamělost je osamělost.Metafora "dva v jednom"?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru