Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Seznam - dostanu, co hledám

05. 08. 2011
2
3
665
Autor
Michelle *_*

Poté, co se před vchodem do prosklené budovy natáhla jak dlouhá tak ještě delší, rozhodla se, že dnes blížencům pěkně zavaří. Tak jako vždycky usoudila, že podělit se o své neštěstí v práci s ostatními, je menší zátěž, než ho s sebou dotáhnout domů v taškách s nákupem.

Ve výtahu se bleskově zhodnotila v zrcadle, a když ve třetím patře nastoupil Kalinčák a sjel ji od hlavy k patě za doprovodu hvízdnutí, řekla si, že není třeba dalších úprav.

Dnes jste v mimořádně dobré fyzické kondici, napsala jako první. Podívala se do rohu monitoru. 05:56. V sedm deset by už měl zapínat počítač. Věděla, že si její horoskop přečte. Stejně tak byla přesvědčena o jeho reakci. Nemohla se dočkat.
Dokončila předpověď pro blížence. Do kolonky „Láska a přátelství“ napsala: Dnes je ten správný den na projevení dlouho skrývaných citů. Dejte své drahé polovičce vědět o svých citech. Podbarvila to citací z telenovely. Opřela se do křesla a přemítala, zdali to, co se chystá udělat, bude mít kladný nebo opačný výsledek. Ze zdí se na ni šklebilo červenočerné logo SEZNAM a jí dosud neznámá rasa psa (pokud tedy o psa šlo, vypadal spíš jako něco mezi kočkou a smetákem) – maskota této domény.

Byla přesvědčena, že jí tuhle práci seslal bůh jako placebo. Nahradila alespoň z půlky sen o spisovatelské kariéře i touhu být psycholožkou. Psaním internetových horoskopů přeci mohla pomoci tolika lidem! Povzdechla si a sarkasticky se zasmála sama sobě. Otevřela si Býka.

Dnes buďte obzvlášť vnímaví vůči okolí. Někdo, koho pravděpodobně dobře znáte, vám vyjeví své city. Vyvarujte se dnes zatěžující stravě. Dejte si něco lehčího. Půst a bylinné čaje vám dnes vrátí obvyklou pohodu. Dnes je Valentýn -  večer strávíte romanticky a to vás nabije do dalších dní energií. Buďte iniciativní.

Do kolonky „Dnešní vztah Býka k ostatním znamením“ vepsala Blížence k 100%. Zveřejnit.

Potom ji na moment zachvátila panika, ale uklidnila se, když zalila orchideje, které jí na Vánoce omylem daroval.

Bylo přesně dvanáct nula pět, když se jejich pohledy setkaly. Ten jeho nevykazoval žádné příznaky toho, že četl svůj horoskop. Ona svůj úsměv zahrála do autu. U výdejního okénka poprosila o dvojitou porci. Zaujala výhodný stůl, co se výhledu týče. Když si bral příbory, neušel jí ten prokletý prstýnek, který mu svítil na prsteníku. A to spolu nejsou už půl roku!!! Naštvaně zapíchla vidličku do těstovin.

Poprvé jí nadějně píchlo u srdce, když viděla, že vynechává okénko s hlavním jídlem a nabírá si pouze salát. Kristepane, on to četl! Četl to, četl to! Bere si jen salát! Dává se něco lehčího! Vrátí ho to do pohody! Uklidni se!

Druhý zásah přišel, když se po zaplacení u pokladny zastavil a očima začal pátrat po jídelně. Nevědomky vyvalila oči. Když jí uviděl, nezměnil výraz, stále hleděl sebevědomě před sebe a došel k jejímu stolu. Odsunul židli a kecnul si před ní. Sedl si ke mně! Sedíme u jednoho stolu. Býk a Blíženci mají dnes 100%! Jasně, dýchej.

„Zapomněl jsi do předpovědi přidat, že mrzne jak sviňa,“ řekla a hnípla do masa. Proč seš vždycky tak vulgární?! Uklidni se! Je to jen … seznamovská rosnička! To slovní spojení ji rozesmálo. Ale jen na chvíli.

„A ty k býkům, že je sjedou šéfové,“ řekl tónem „jsme si kvit“ a zvedl obočí. Napíchl rajče na vidličku.

„Kalinčák tě seřval? No neblbni!“ Co to plácáš! Ty přece „no neblbni“ nikdy neříkáš! To říká tvoje matka! A přestaň si hrát na naprosto nezaujatou! Přestaň dělat, že se nic neděje! Takhle že se projevují dlouho skrývané city?! Huso!

„Minulý týden jsem si navymýšlel stupně,“ vysvětlil.

„Mě za vymejšlení nikdo netrestá. Mám to dokonce v popisu práce,“ řekla triumfálně.

Sledovala ho, jak si počíná s čínským zelím a šklebí se při polykání olivy. Rozhodla se, že na něm zůstane viset pohledem, dokud si toho nevšimne. Rozhlížel se po jídelně, potom si povzdechl nad svým talířem a vzhlédl. Jakmile se na ni podíval, rozkašlala se a vyplivla pár těstovin. Potom začala červenat na spáncích. Já nikdy nečervenám! Nikdy nečervenám! Nikdy!

„Je tady vedro, co?“ řekl a nezadržel smích.

Díky, že mi to usnadňuješ, ty arogantní imbecile!

„Jo, tady jo, ale co se děje venku…“ větu dokončila soustem hovězího. Rozhodla se, že ho bude mučit. Bude si vychutnávat každé sousto masa tak, aby mu začaly téct sliny do jeho zeleného talíře.

„Dneska si hraješ na vegetariána?“ popíchla ho.

„Zažívání,“ odpověděl zhruba po dvou minutách a ani se na ni přitom nepodíval.

„Jo tak. Četla jsem, že zlato se může v některých případech podepsat na trávení.“ Co to plácáš, nemohla sis vymyslet něco lepšího? Na zlato přeci tělo vůbec nereaguje! A navíc se naprosto uboze snižuješ!

Neodpovídal.

„Možná kdyby sis to sundal,“ ukázala vidličkou na jeho prstýnek. BOŽE! Tak tohle je ovšem vrchol! Co to meleš! Jaký sundal?!

Podíval se na prstýnek a důkladně ho prostudoval. Pak si provokativně povzdechl a dožvýkal salát.

„Jak je to vlastně dlouho, co nejste spolu?!“ vyšlo z ní nakvašeně a jemu ten tón neušel. V duchu se usmál. Viděla mu to na očích.

Tohle je ovšem za hranicemi „dát vědět o svých citech“. To je zoufalství, holka.

„Čtyři měsíce a šestnáct dní…a počítám tak… pět hodin.“

„Pamatuješ si i hodinu, kdy tě poslala do háje?“ Rozesmála se.

Dopil skleničku a zvedl se.

„Karcinom rekta, poslední stádium.“


Když se v slzách skládala do křesla ve své kanceláři a fantazírovala o tom, že zaklepe na dveře, přemítala zpětně jejich konverzaci.

O deset minut později už se nacházela v pokročilém stavu apatie a tak ji zaklepání na dveře vůbec nerozladilo. Dívala se z okna a nevnímala příchozího.
Probudilo ji až šťouchnutí do boku. S úsměvem se otočila a tak rychle, jak se objevil, zase zmizel. Kalinčák zůstal pohledem viset v jejím výstřihu, když jí nabízel místo horoskopů předpověď počasí.
"Mimochodem, víš, že jsem bejk?"

"Cože?!" Já ti dám bejk, ty vole!
"Dneska spolu máme sto procent!"
Tohle je konec!


3 názory

je možné, že jsi to četla, už to tu jednou bylo. a předělala jsem konec a dotáhla pár věcí :)

Nečetla už jsem to tady jednou? A není ono to předělané, a to výrazně k lepšímu? :)

s čím kdo zachází... svižně napsáno!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru