Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora - Kamil Sikora

10. 08. 2011
4
6
1195
Autor
slovoma

Vítěz 14. kola soutěže "Slovo má"

Redaktor je Bůh…

Máte ambice vydat knihu? Potom vás možná bude zajímat následující brutální pravda: Míra kvality knihy je určena zájmem výkonných redaktorů v renomovaných nakladatelstvích. Bohužel je to tak. To oni rozhodují o tom, co je dobré a co špatné, a pokud se jim netrefíte do vkusu, máte prostě smůlu. V jejich očích vypadá hodnotové měřítko kvality knihy zhruba takto:

Výborná kniha: No dobře, vydám ti ji ještě letos. Dostaneš deset procent ze zisku, ale se zálohou nepočítej!

Hodně dobrá kniha: No dobře, vydám ti ji příští rok malým nákladem, ale bez nároku na honorář.

Průměrná kniha: No dobře, vydám ti ji výhledově malým nákladem, ale musíš si to zaplatit ze svého.

Špatná kniha: Hele, tohle abych ti vydal, tak to bys musel být minimálně slavný sportovec, nebo politik.

A pokud se někdy zmýlí, což se stává v jejích očích tak maximálně jednou, nebo dvakrát za deset let, máte prostě smůlu a musíte skousnout kyselou nálepku nepochopeného génia…


6 názorů

papagena
11. 08. 2011
Dát tip
Nakladatel je podnikatel. Vydávání knih ho živí. V České republice vychází DENNĚ kolem 30 - 35 knih, to znamená, že konkurence je nepředstavitelná. Zákazník musí mít důvod si knihu koupit, knížku neznámého autora bez pořádné reklamy nekoupí nikdo. Reklama stojí víc peněz než samotná výroba knihy. NEJDE O VKUS, JDE O OBCHOD. Spousta nakladatelů hoří svatým zápalem pro literaturu, a když se jim podaří něco vydělat, udělají si radost a vydají třeba i knihu, která jim prachy nepřinese. Na druhou stranu máme ovšem svobodu, brožovaná kniha kolem 200 stran vyjde při tisíci kusech sakumpikum na cca 45 ká. Můžeš v tom utopit svoje prachy, zkusit na vlastní kůži, že bez reklamy a při tak silné konkurenci... a tak dál lalalalalalalááááá... Doporučuji tento postup všem, je to romantické.

jejdavilda
11. 08. 2011
Dát tip
Mě se to líbí, akorát nerozumím tomu, proč potřebuješ slyšet názor nakladatele na vydání průměrné knihy za své.

Oldjerry
10. 08. 2011
Dát tip
Nemám problém *

Oldjerry
10. 08. 2011
Dát tip
Nemám problém *

slovoma
10. 08. 2011
Dát tip
Hodnocení poroty: Armin Tamzarrian - pro mě jasný vítěz. Když už nic, tak je to alespoň vtipné. Vaud - prima, kde jinde si to vyřídit s redaktorem nez tady Pišta_Hufnágl – v bídě tentokrát zaslaných textůje nejlepší. Vnímejme ovšem toto hodnocení v uvozovkách. Text je takovou variací na fousaté vtipy typu „stupně zimy“ (..mínus šedesát – Rus, žužlaje zmrzlou vodku, uznává, že je opravdu kosa…) Autor zjevně není neschopa, leč mnoho práce si s textem nedal. Pomerančová - no, na můj vkus trošku víc jedovaté, ale napsáno dobře Alimra - pesimismus jako hrom, ale má to úroveň a český jazyk zde netrpí

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru