Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

+/- 200 slov o Vesmíru

22. 08. 2011
1
5
1038
Autor
El...

 

Jednobuněčný mikroorganismus na kulatém zrnku prachu. Vpravo nekonečno, vlevo nekonečno. Stejně nekonečný prostor všude kolem, kam jen by dohlédlo jeho oko, kdyby ovšem nějaké měl...Byl by zamrkal oslněn tou nesmírnou velikostí, vesmírnou nekonečností...Ovšem nemá oční víčka, tudíž si nemůže ani zamrkat. Sedí tam, nekonečně malý oproti svému temnému nekonečnému okolí, jež je vyplněno ničím. Tomu ničemu říkal by dozajista vakuum, kdyby měl ústní a hlasivkové ústrojí, kterým by mohl něco říkat, a jistojistě by si myslel, že právě vakuum tvoří nekonečný vesmír, kdyby ovšem měl nervovou soustavu vyvinutou natolik, aby mohl myslet. A náhle - ! - Jeho světločivné čidlo zaznamenalo neznámou záři přicházející odkudsi...To se otvírala krabice od bot, ve které byl on i se svým zrnkem prachu zavřen.

Člověk, příslušník biologické čeledi hominidů, na kulaté planetě Zemi. V pravo nekonečná obloha, vlevo nekonečná obloha. Stejně nekonečný prostor všude kolem, kam jen jeho oko na obloze pohlédne. Mrká a mhouří své oči díky již vyvinutým pohyblivým očním víčkům, jest oslněn tou nesmírnou velikostí, vesmírnou nekonečností...Sedí tam, nekonečně malý oproti svému temnému nekonečnému okolí, jež je vyplněno ničím. Je vzdělán, a proto ví, že tomu ničemu říká se vakuum a to vyplňuje celý ten nekonečný vesmír. A náhle - ! - Jeho oči jsou oslněny neznámou září přicházející odkudsi....


5 názorů

StvN
24. 08. 2011
Dát tip
Fajn.

El...
24. 08. 2011
Dát tip
Chápu, jak to myslíš, ale v tomhle případě si budu stát za "těžkopádným" stylem psaní. Opravdu záměrem byl v podstatě popis statického "obrazu", situace, ve které se v podstatě nic neděje, jen holé, strohé konstatování - sloveso dává do textu dynamičnost, pohyb, děj...Ovšem ten v tomto případě chybí naprosto záměrně.

StvN
23. 08. 2011
Dát tip
Zkusim upresnit. Napriklad veta: "Stejně nekonečný prostor všude kolem, kam jen by dohlédlo jeho oko, kdyby ovšem nějaké měl" Ten zacatek je pro me tezkopadny. Nejspise diky tomu, ze prvni veta se sklada jen z predmetu, privlastku a prislovecnych urceni. Druha veta neni o moc lepsi a ve treti uz se to trochu rozjede. Pro lepsi plynulost textu je samozrejme lepsi psat normalni vety, ktere maji podmet a prisudek. "Marie sla nekam a tam udelala neco" je lepsi, nez napsat "stejne nekonecny prostor vsude kolem" - po precteni tohoto si clovek rekne - "a co jako?". Cili stylisticky to je pro me tezkopadne. Je to stylistika, syntax, proste sloh. Nebo treba tahle veta: Člověk, příslušník biologické čeledi hominidů, na kulaté planetě Zemi. Tam neni ani jedno sloveso. Nic se tam nedeje. Co ta veta rika? Nic. Ta veta nerika ve vysledku vubec nic. Nevime, jestli to je popis nejakeho obrazu, nebo nejake konstatovani, ktere ma mit vztah k dalsimu textu, jenze ten vztah nevidime. Ta veta je osamela a je neziva. Je dokonce mrtva. Ve vysledku se to tedy cte dost blbe, pomalu, tezkopadne. Doufam, ze jsem to trochu vyjasnil. Chapu, ze se to vysvetluje tezko a nejspis to bude kolidovat s autorskym zamerem. Nekdy staci zmenit slovosled, nekdy staci neco ubrat, neco pridat, a hned je to lepsi.

El...
23. 08. 2011
Dát tip
Mohu se zeptat, v čem konkrétně vám přijde těžkopádný? Případně jak byste si představoval jeho "odlehčení"?

StvN
22. 08. 2011
Dát tip
Styl mi nesedí, přijde mi těžkopádný.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru