Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na půdě

29. 08. 2011
8
9
1587
Autor
Gymnazistka

 Prošla jsem chodbou a zamířila k poklopu ve stropě. Vytáhla jsem malý zlatý klíček a vsunula ho do zámku nedbale se houpajícího na rámu poklopu. S cvaknutím se otevřel a já rozložila žebřík na půdu. Opatrně jsem šplhala po tenounkých špruslých, chytala jsem se pevně a jistě, jako bych lezla na samou K2. Radostně jsem vystoupila na naší starou půdu.

Rozhlížela jsem se okolo, abych zjistila, jak moc se to tu změnilo, od doby, kdy jsem tu byla naposledy. Všechno vypadalo stejně: stará dřevěná bedna stála zaprášená v rohu, papírové krabice, občas prokousané myšmi se kupily naproti a všudypřítomný zápach zatuchliny byl cítit rok co rok znatelněji. Ach, ta naše půda, plná vzpomínek, připomněla jsem si, proč jsem zde.

Stála jsem nad starou bednou, kdys možná i hezkou. Už jsem se nahybala k víku, když jsem zahlédla pavučina. Ucukla jsem. Pak mi došlo, že jsem se polekala zbytečně. Ale proč jsem se polekala? Měla bych se snad bát ocelově silné krajky, poseté kokony barokních perel, lesklých jako sám vnitřek lastury, navíc korunovanou černou korunkou sametového pavouka černého jako sama tajemná zimní noc? Vladaři by ji mohli pavoukovi závidět, všichni lidé, protože žádný z nás toto utkat nedokáže, ani kdyby chtěl.

Opatrně jsem nadzvedla víko, abych neroztrhla pavučinu a uviděla jsem uvnitř dvě kartonové krabice. Ta levá, blesklo mi hlavou a už jsem ji měla v rukou. Otevřela jsem ji a v ní byla dvě alba. Jako ruské matriošky, napadlo mě, v bedně krabice, v krabici alba, v albu vzpomínky, ve vzpomínkách život sám. Vzala jsem do rukou červené a modré jsem nechala v krabici.

Seděla jsem v tureckém sedu na podlaze a prohlížela si rodinné fotky. Bratr letící na kole přes ulici (pamatuji si, jak se pak vyboural); babička nesoucí tátovi a mně narozeninový dort, jelikož máme narozeniny ve stejný den, směje me se, babička je výborná kuchařka; já sedící pod vánočním stromkem a objímám novou plyšovou žábu, kterou jsem právě vybalila z lesklého růžového papíru. Milovala jsem žáby a do dneška v těchto obojživelnících nacházím zalíbení. Jako malá jsem snila, že přijde princ políbí mě a já se stanu krásnou dívkou, kterou jsem vždycky chtěla být. Pak jsem přišla na to, že takhle život nefunguje. Ale též mi došlo, že to není úplně nereálné. Nikdo není dokonalý, dokud není milovaný. Ať to řekl kdo chtěl, měl pravdu. A tudíž se znovu ptám, neudělá upřímný vášnivý polibek z kterékoliv dívky princeznu?


9 názorů

Tohle je spíš námět na fejeton. Nebo na horror. Chybí tomu humor, nebo napětí. Vyprávění pěkné, ale takové dietní.

Overkill
28. 10. 2011
Dát tip
Se slovy to umíš, i když ty archaismy trochu skřípou... *t

Trrri
08. 09. 2011
Dát tip
Tohle se mi strašně líbí: "Měla bych se snad bát ocelově silné krajky, poseté kokony barokních perel, lesklých jako sám vnitřek lastury, navíc korunovanou černou korunkou sametového pavouka černého jako sama tajemná zimní noc? Vladaři by ji mohli pavoukovi závidět, všichni lidé, protože žádný z nás toto utkat nedokáže, ani kdyby chtěl."

Meheš
31. 08. 2011
Dát tip
ocelově silné krajky, poseté kokony barokních perel, lesklých jako sám vnitřek lastury, navíc korunovanou černou korunkou ....T (Karmapa má taky černou korunu) K2!!! Tureckej sed!!! Já radši lotosovej... archaický věci jsou dobrý! Ten závěr, jak famózní. Každá má dívka byla pro mě princezna..možná že proto..

špruslých je prazvláštní novotvar. Jinak je to jakés nedomrlé, ale nelze tomu upřít zajímavé momenty. Přeju ať se daří, příště bude líp!

heartrate
29. 08. 2011
Dát tip
vidíš, to se ti povedlo :)

aha, proto maminky říkají "na naše žába ale vyrostla"...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru