Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nádraží...

10. 09. 2011
4
10
1642

...

 

Zajímalo by mne, co se komu vybaví, při slově nádraží...Řekla bych, že většina populace by toto místo rozhodně nazařadila ke svým oblíbeným. Špinavé placené záchodky, podivná individua spící na polštáři svých vlasů, zpožděné vlaky se kterými si vyhrál umělec se sprejem v ruce...o interiéru některých těchto souprav nemluvě. Špína. Znám několik lidí, kteří se nádraží snaží vysloveně vyhnout. Zejména v pozdních nebo příliš ranních hodinách. Přitom kde jinde uvidíme takové sociální rozdíly! Vždyť toto místo je vyslovený ráj pro všechny neignoranty koumající dění okolo sebe...

Zde vidíme slečinku s padělkem kabelky Louise Vuittona. Je tak namyšlená a přímo z očí jí kouká ta nenávist vůči tomu asociálnímu člověku, co sedí na té staré dřevěné „sedačce.“ Čte si noviny, ty noviny připomínají jeho tričko. Zmačkané, potištěné různými nápisy, včetně kečupu, pravděpodobně od hot dogu zde koupeného. Ruce se mu klepají jako člověku, který musel minimálně nakládat v uranových dolech vozíky vlastíma rukama. Nehty zažloutlé, stejně jako jeho pleť...kuřák. Spodek byly kdysi pravděpodobně džíny, ale jsou už velmi obnošené a také špinavé a do pěkných džínsů mají opravdu daleko. Místo bot rozpadající se botasky s roztrhaný tkaničkami. Vsadím se, že když se k tomuto pánovi přiblížím blíž, praští mě mocný odér do nosu. A jako toluen, mnou tento smrad bude téct. Nesnášim smradlavý lidi. Ale kdo řekl, že smrdí? Jen, že tak vypadá. Jsem teď tedy stejná jako ta panička s padělanou kabelkou? Když ho můj pohled spatřil jistě nebyl plný „lásky“, ale určitě byl nasycen notnou dávkou znechucení a předsudků...stejně jako ten její. Zadívala jsem se na ni opět. Vlastně nebylo moc koho jiného zde pozorovat. Byli jsme zde jen my tři a hodiny ukazovaly 4 hodiny ráno. Vypadá, že jede odněkud z pařby. Oči má stále trochu lesklé od alkoholu. Teď nejspíš čeká na spoj, který ji doveze domů...spát. Chvíli jsem měla pocit, že ve mně vidí jakousi oporu. Jsme přibližně stejně staré. A jak se říká ve dvou se to lépe táhne. A na smradlavém nádraží nechcete být ve 4 ráno s jedním bezdomovcem. Ale ten pocit vzájemné opory jsem cítila jen chvíli. A to do té doby, než sem v jejich očích uviděla ten samý pohled, který byl před chvílí adresován pánovi s novinami....Seděla jsem na tom dřevu, zabalena tenkou dekou, protože venku už přeci jenom nebylo teplo, v ruce jsem křečovitě držela mobil, čekajíc kdy se můj táta uklidní. A zavolá – ať už se vrátim domů. Byla jsem zde už 18 hodin. Dost dlouhá doba (na holku jako já), kvůli jednomu jeho cholerickému výbuchu. Hovor měl jistě přijít brzy...teď mi šlo, ale spíš o ten její pohled. Uvědomila jsem si, že jsem pro ni vlastně teď taky jenom ztělesněním další špíny. Jak rychle člověk ztratí status. Co, když tu bude za 2 měsíce taky sedět? A co když támhleten gentleman není obyčejným alkoholickým bezdomovcem jakého v něm vidím. A slečno? Co když já nejsem drzej spratek, co bere drogy a tato vášeň mě vážně nedohnala na nádraží? Hm?

Její vlak přijel, odjela. Hovor od otce přišel, já odešla. Takže vlaky byly zajety ve starých kolejích. Tedy ne tak docela. Nádraží se pro mě stalo zcela novou dimenzí. Získala jsem k němu strašně pozitivní vztah. Vyzkoušela jsem si roli těch „shlížejících zpatra“ a taky bezdomovce. Dotkla jsem se předsudků, lehce, ale dotkla. Takže kdyby mi měl někdo položit tu otázku. Co se mi vybaví, když se řekne nádraží. Odpověděl bych, že se mi vybaví taková Pandořina skříňka. Narvaná osudy různých lidí. A stačí ji jen otevřít a ponořit se do ní. Je tak zvláští jak jsme odlišní a jak jsme stejní...


10 názorů

Nico_Ais
12. 03. 2012
Dát tip
Zbytečné cokoli kritizovat

V sprvoti ma dielo oslovilo a vťahovalo do seba ku koncu sa tá príjemná dravosť a atmosféra vytrácala - škoda. Myslím si že dielo malo veľa pozitívneho pekné opisy jednotlivých osôb..teda zmysle pre detail ti nechýbal. Žiaľ si myslím že snahou vypovedať všetko do absolútnej podrobnosti to ku koncu viazlo, vytrácala sa atmosféra. No napriek tomuto hodnoteniu dám tip.. a to práve za detailizmus ktorý mi ku koncu trošku vadil..Doporučil by som s dielom sa pohrať a skrátiť. Ubrať na intenzite slov. Myslím si že záver bol zbytočný nechal by som to otvorené

G.Rast
11. 09. 2011
Dát tip
no, jsem tu po letech zase jen krátce a tedy necítím se být kritikem, ale "nádraží..." - tak tohle je můj takříkajíc písmenkový styl pohledu na svět, na lidi, na zvířata, věci kolem mne.

Děkuju, děkuju....))

Trauma
10. 09. 2011
Dát tip
Miluju nádraží, mám vždycky pocit, že tam v tom ruchu se nachází ten pravý život. Člověk cítí jak proudí kolem a téměř se může dotknout tolika životů najednou...Takže nebylo možné nedat tip za další a pěkný pohled na věc :) Mám úplně stejný problém s prolínáním různých jazyků a způsobů psaní a tady vidím jako na podnose jak to může působit rušivě. A taky mě zarazila poslední věta v prvním odstavci, kde nepřímo nazýváš ignoranty ty kteří ještě neměli tu čest vidět v nádraží onen ráj. Což je možná škoda, protože po přečtení by se právě oni mohli začít dívat trochu jinak. Ale to je jen můj pocit a nejspíš nepodstatný detail. Jinak se mi tvá povídka a nápad moc líbily :)

Karo-la
10. 09. 2011
Dát tip
Mě se to čte asi dobře protože už znám tvou tvorbu :)))...Musím říct že přesně tenhle styl dílek se mi líbí mnohem víc než cokoliv jinýho...Má to když to řeknu nadsazeně mnoho tváří a podání a proto je to tak aspoň pro mě a myslím že i pro ostatní zajímavý...Mišel, tohle je jedno z nejlepších co jsi napsala...Podle mě určitě! Na začátku jsem čekala něco jinýho a na konci jsem byla překvapena...Dobrá prácička :-)

to mě vůbec nenapadlo s tou hovorovou vs. knižní čj...ale díky za tuhle kritiku, tohle je zrovna jedna z těch věcí, který zvládnu odstranit :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru