Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jan

15. 09. 2011
1
9
737

Momenty v životě Janově, i tak by se mohl jmenovat tento obraz.

Jan se narodil v Moravské Třebové. Na malém dvorečku vzadu za hospodou si hrál pod kaštanem s víčky od piva, kterých se všude kolem válelo spousty.

Jeho otec byl hostinským a maminka kuchařkou. Pivnice nebo hospoda, formanka či nálevna, jak chcete, se od pradávna zove "U RUSŮ".

Tatínek jeho tatínka býval nadlesním v knížectví, jehož lesy se rozprchávají v okolí M.T. do všech stran. Podle něj možná nese naše knajpička jméno. Jenův děd každé ráno odjížděl do služby kočárem v nažehléné uniformičce, s naleštěnými holínkami a vracel se pozdě večer, podpíraje se kočím, jako RUS. Dalo by se polemizovat, jestli neměla nést jméno jiné, třeba U DÁNŮ.

Babička dědečka potom vždycky musila nejprve vysvléct, vyzout a umýti, než padl do postele.

To znal Jeník pouze z vyprávění. Ale na dvorku, kde házel kaštany po slepicích a honil kočku nebo tahal psa za uši, tam opravdu vyrůstal a vše si z té krásné bezbolestné doby pamatoval.
 


9 názorů

Prosecký
16. 09. 2011
Dát tip
Nerozumím tvé odpovědi, pomocníku!

Honzyk
15. 09. 2011
Dát tip
...tak nemel a mrskej paznehtem: dobre vis, ze se mi velmi libis, jojo, tahne se(oder me) k tobe dokonce(!) jakas sexualni linka, a ty to jen kazis..>!DDD

vzdyt ju.

Honzyk
15. 09. 2011
Dát tip
si to myslim, tak co, jakej brutus?:D

ty ty, brute )))))))

Honzyk
15. 09. 2011
Dát tip
nutne se musim zeptat...a dal..? ---- Ok, chlapecek se popeli na dvorku, taha psa za usi...babicka, dedecek...chybi ti TU jen Kubisova, jeji tyvy stab z Chcete me , dva cernosi- a mas tu celej svet!:D

Proseckej Proseckej... :-D

Skarabea
15. 09. 2011
Dát tip
prečítala som...a čo teraz? na miniatúru možno málo úderné..."Momenty v životě Janově, i tak by se mohl jmenovat tento obraz."...teda....čakala by som aspoň náznak atmosféry...

Prosecký
15. 09. 2011
Dát tip
Nemá tam být "nechávaje se podírat kočím" ...? Na tak krátký text některé věty zbytečné. Třeba hned ta první. Užívání "i" v infinitivu není důsledné. Pak mi historicky není jasné, jaké že knížetví se rozkládalo kolem Moravské Třebové, snad že panství patřilo Lichtenštejnům? Jakto tedy, že Janovi předkové po odsunu v M. Třebové zůstali?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru