Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dýchni si na sklo

30. 12. 2001
6
0
1575
Autor
J

Zvláštní, že některé květy nevadnou

Listopad
zachvěl se
oděný do ledu

 

barvy ty hřejivé
nůž ledu sťal

 

rok s rokem
vešel se
do kapky z křišťálu

 

otiskl fosilní
z příběhu žal...


 


cup_of_tea
05. 11. 2002
Dát tip
jeee, liibiii ! :-) ***

Čolito
14. 08. 2002
Dát tip
!!!*

J
24. 01. 2002
Dát tip
Nejen údajně stojím o hlubší kritiku, Miroslawku a navíc s povděkem nad časem tvé kritice věnovaný :-)

Miroslawek
22. 01. 2002
Dát tip
Kdybych neměl už něco načteno, asi by se mi to i docela dost líbilo... nevadí mi sťal a fosilní jako Marigoldovi (naopak), spíš určitá klišé nebo očekávaně samozřejmá slovní spojení.. odívat měsíce do něčeho (ledu, kvítí, barev, do tmy... atd.) je na můj vkus celkem nenápadité resp. svou samozřejmostí nevtahující dovnitř... do pocitu... totéž mohu říci o souslovích "nůž ledu", "kapky z křišťálu" nebo "hřejivé barvy"... kdyby se jednalo jen o ojedinělý výskyt, dá se to odůvodnit tím, že ona slova tam sedí jako prdelka na hrnec... ovšem na tak malý rozsah textu se mi těch samozřejmých a nechci říci půjčených slov zdá skutečně přes Míru... co mi pak z toho nesporně Tvého pocitu zůstane jako skutečně Tvoje jedinečné vyjádření a výraz? Zase tolik ne... aby mi to stačilo ;o))) Je-li listopad oděný do ledu... tedy je-li básníkem takto přeneseně vybaven lidskými atributy, že se může oblékat... vůbec mne nepřekvapuje, že se chvěje... a tudíž na mne předmětný verš působí působí spíš doprovodně až vycpávkovitě než sdělně... Nebo vezměme si verš "barvy ty hřejivé" ... ukazovací zájmeno "ty" je tam zřetelná rytmická vata bez vlastního obsahového opodstatnění... Líbí se mi obraz jak se rok s rokem vejde do kapky... to by bylo ono, nebyla-li by z křišťálu... v asociaci a souvislosti s dříve zmiňovaným ledem je to tak "profláknuté"... Dílkům jako je toto říkávám potenciálně dobrá báseň... když autor by i měl co říci.. a má v hlavě své obrazy... jen při jejich přetavení do slov a slovních spojení nevolí ta skutečně svá ... otázkou pak je, zda to neumí nebo tomu jen nevěnoval patřičné úsilí... ale to si musíš odpovědět sama... Doufám, že se nezlobíš, že jsem Ti to tak strhal... ale ten text mne zaujal, protože není tak špatný, jak by se z mých výtek mohlo zdát... něco v sobě má... a údajně stojíš o hlubší kritiku... jinak bych se k němu nevyjadřoval... snad Ti mé připomínky k něčemu budou.

Krel
04. 01. 2002
Dát tip
dobré...líbí

Naso
01. 01. 2002
Dát tip
Pôsobivé - odkaz krásy pre iné veky...

Diana
31. 12. 2001
Dát tip
Mně se tam slovo fosilní právě líbí, jakoby přímo dokreslovalo tu náladu. Zakletý do ledu ~ zkamenělý (fosilní) hodí se to. Básnička se mi moc líbí a tak TIP

Marigold
30. 12. 2001
Dát tip
Dobrý:) Punťičkářství: - sťal - ťal ? sťal - ťal ? - k uvážení... -fosilní je takové ošklivé vědecké slovo....to bych klidně nechal k obcování archeologům a jiným šťouralům.... Máš asi tak 75% tip:).... (Já jsem škrt...já vím..)

Astalavista
30. 12. 2001
Dát tip
Tak já přidám k těm Marigoldovejm 75% svejch 25, takže to máme dohromady 100%, takže TIP :)*

Amanda
30. 12. 2001
Dát tip
Kraaasna spojeni moc se mi libi...!*

Gastarbajtr
30. 12. 2001
Dát tip
nehraju si s procentama.....*! :-)

Dědouch
30. 12. 2001
Dát tip
fajn

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru