Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jedna stránka, aby vládla všem...

26. 11. 2011
1
1
286
Autor
Drienn

První povídka, kterou sem vkládám jako ukázku své tvorby. Zařadil jsem ji spíše do pohádek, protože je to zkrátka taková pohádka pro internetové maniaky :) zejména pro tzv. facebookáře

 

Jedna stránka, aby vládla všem...

 

,,A tak netbooky získali svůj patent. A pokud o něj nepřišli, tak ho mají dodnes,“ zakončil vyprávění pohádky strejda Google a zaklapl knihu. Potěšeně pak sledoval, jak se jeho synovec, malý Facebook raduje ze šťastného konce a nadšeně tleská.

,,To byl táák nádherný příběh, strejdo. Nejlepší část byla, jak se všechny netbooky sjednotili v jedno a společně porazili zlého konkurenta. Prosím, vyprávěj mi další příběh,“ poprosil Facebook, ale jeho strýc odmítavě zakroutil hlavou.

,,Nemůžu, synovče. Výpadek za chvíli skončí a práce nepočká.“ S těmito slovy se zvedl z křesla a zamířil si to ke dveřím. Facebook vyskočil na nohy a pospíchal za strejdou Googlem.

,,Chci jít taky pracovat, strejdo. Vezmi mě s sebou.“

,,Ty ještě nemůžeš pracovat, Faci. Stále ti chybí licence,“ zasmál se strejda Google a náhle se u dveří zarazil, když se ho Facebook zeptal, jak se taková licence získává.

,,Hmm, zkusím to pak najít,“ poznamenal a otočil se.

,,Víš, ale pracovat v internetovém světě není jen tak. Každá stránka si v něm musí najít své místo.“

,,A jakou práci děláš ty, strejdo?“ zeptal se Facebook.

,,Já? No, já, ehm, já pomáhám lidem hledat. Jsem ten nejlepší z vyhledávačů, lidé mě zbožňují. Takže jsem i tak trochu slavný.“

,,Mohl bych taky pomáhat lidem hledat. Rád hledám,“ řekl s úsměvem Facebook.

,,Chlapče, ty se na hledání vykašli. Ty máš dobrý ksicht a toho bych rozhodně využil. Hele, už budu muset opravdu jít.“

Strejda Google zabral za kliku.

,,Tak co bych měl dělat, až získám licenci?“ zeptal se ještě v rychlosti Facebook.

,,Jak jsem řekl, máš dobrý obličej. Co třeba lidi sjednocovat? Podobně jak to udělali ty netbooky,“ navrhl strejda.

,,Ano, ano, to je dobrý nápad, budu sjednocovat lidi. A strejdo? Strejdo?“

Facebook zmateně koukl ke dveřím, ale strejda Google už byl pryč. Malý Facebook posmutněl, ale v hlavě mu pořád vířila myšlenka o jeho budoucnosti.

Budu sjednocovat lidi.

 

Jak se později ukázalo, Facebook měl neobyčejný talent na to, co mu kdysi doporučil strejda Google. Lidi opravdu uměl sjednocovat, ale nezačal hned z vysoka. Nejprve nabídl své služby studentům na jedné univerzitě a měl strašnou chuť brnknout strejdovi, co že ta univerzita vlastně je. Jak roky ubíhaly, z malého Facebooku vyrostla stránka s velkými ambicemi a jeho jméno nezůstalo nepovšimnuto.

Jednoho dne, kdy došlo k dalšímu výpadku, odpočíval Facebook v parku na lavičce. Náhle si všiml, jak si to k němu míří jeden muž. Facebook zpozorněl. Lidé ho při výpadku zpravidla nekontaktovali.  Ten muž byl poměrně mladý, měl krátké hnědé kadeře, velký nos a trošku i vtipný obličej.

,,Dobrý den. Smím přisednout?“ zeptal se Facebooku, jakmile dorazil. Facebook mu s úsměvem pokynul.

Muž se posadil a vzápětí se hned otočil ke stránce. ,,Dovolte mi, abych se představil. Jsem Mark Zuckerberg,“ řekl muž a natáhl před sebe svoji pravici. Facebook mu ledabyle pozdrav opětoval a Mark pokračoval.

,,Už jsem o vás slyšel, pane Facebooku, a měl bych pro vás nabídku.“

,,Nabídku?“

,,Ano, nabídku,“ přitakal Mark. ,,Slyšel jsem o vašich cílech. Pokud se nemýlím, ve vaší rodině žije slavný vyhledávač Google, že ano?“

Než stihl Facebook odpovědět, Mark pokračoval. ,,Jsem členem univerzity, kde nabízíte svoje služby, pane, a moje nabídka se týká toho, že bychom mohli společně tyto služby rozšířit.“

,,A jak si to představujete, pane Zuckerbergu?“

,,No, lidé mají rádi zábavu. Takže bychom mohli nabídnout i tohle. Pak, proč sjednocovat jen jednotlivce? Můžeme sjednocovat i skupiny lidí, kteří si stojí za jedním názorem. Nápadů je jistě dost. S mou pomocí se stanete známějším, než je váš strejda.“

,,To zní dost lákavě. Já myslím, že se dohodneme, pane Zuckerbergu,“ přijal s nadšením Facebook nabídku a znovu si podali ruce.

,,Já vám pomůžu prorazit, pane Facebooku. A jednou, jednou se nám, pane Facebooku, podaří dobýt celý internetový svět a vy budete jeho vládcem a já vaším oddaným služebníkem.“

,,To jakože bych se stal králem?“

,,Vy se jím taky stanete.“

A tak začal další příběh, o kterém se kdysi malému Facebooku ani nesnilo. Jeho cesta na vrchol ale nebyla snadná. Zažil pády i vzestupy, ale jednou, když už pro něj nastalo období klidu, se mohl hrdě postavit a pohlédnout na svět pod sebou. Na svět, kterému teď vládl. Jedna stránka.

Strejda je na mě nejspíš opravdu pyšný


1 názor

sharik
27. 11. 2011
Dát tip
první část dobrá. druhá už bohužel vůbec. ale tak koukám, že tu začínáš, tak motivační tip, za tu první část...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru