Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TimeTravel

26. 11. 2011
0
5
426
Autor
Drienn

Ne, tato povídka opravdu není o cestovní kanceláři, ale o malém přístroji, přesněji řečeno mobilní aplikaci, která svého nositele libovolně přenáší v čase do minulosti a budoucnosti. A je to taky příběh o skupince lidí, kteří si naivně mysleli, že změní svět k lepšímu...

 

TimeTravel 

Stísněná ulička, vklíněná mezi dva činžovní domy, nabízela ve večerním šeru, kdy do ní takřka nepronikalo žádné světlo, ideální podmínky pro vykonání něčeho strašného. Vražda? Možná.

Jimmy se vyklonil zpoza rohu a pohlédl na otevřenou širokou tepnu, kde se ještě pohybovalo pár lidí. Viděl manželské páry, jdoucí po dlážděném chodníku domů, pár opilých tuláků, hádajících se s pořádkovou službou, a několik výrostků, kteří si to razili neznámo kam. Hospoda byla nejpravděpodobnější možnost. Ať už ale Jimmy spatřil kohokoliv a cokoliv, připadal si jako při natáčení dobového filmu. Lidé byli odění do typické módy dvacátých let minulého století, auta, nyní zbrusu nová, byste v současné době přiřadili k veteránům. I domy se nesly v podobně historickém duchu. Ale o natáčení historického snímku se nejednalo.

Jimmy se vrátil ke svým společníkům do stínů uličky.

,,Už jde?“ zeptal se jeden z nich. Jimmy zakroutil hlavou, ale neodpověděl.

,,Jak ještě dlouho budeme čekat? Podle dobových záznamů je přesně ta chvíle, kdy má přicházet,“ postěžoval si tentýž společník a vložil si ruce do svého béžového kabátu.

,,Bude tady nepochybně každou chvíli,“ vytušil Jimmy. ,,Snad bych alespoň mohl nahrát záznam a zdokumentovat to.“

,,Jen do toho,“ vybídl ho společník. ,,Času je dost.“

Jimmy tedy bez okolků hrábl do kapsy saka a vytáhl z něj něco, co by v této době působilo jako pěst na oko. Mobil. Jimmyho to ale nijak neudivilo. Naopak. Choval se úplně přirozeně, odemkl na dotykovém displeji ovládání a vyhledal v položkách záznamník. Jakmile začal běžet, Jimmy se k němu naklonil a dal se do tiché řeči.

,,Píše se 21. říjen, rok 1923. Je asi tak po osmé hodině večerní. Nacházíme se v centru Berlína, kousek od jisté hospody. Je nás pět. Za pomocí mobilní aplikace TimeTravel, která nositele telefonu přemisťuje v čase, jsme se vypravili do této doby za jasným účelem změnit dějiny. Nevíme, co náš čin přinese budoucím generacím a pociťujeme jistou nervozitu z toho, co bude. Ale už jsme se rozhodli a tak to uděláme. Náš cíl se měl už dávno dostavit, ale zatím se tak nestalo.“

Dál se už ve svém krátkém proslovu nedostal. Někdo mu poklepal na rameno. Byl to jiný společník, o něco málo starší než Jim, zkušený pozorovatel. Právě on si všiml na hlavní tepně muže. Muže, který, aniž by to nyní tušil, měl v blízké budoucnosti uvrhnout svět do největší války v historii lidstva.

,,To je on,“ řekl Jimmy a dal ostatním pokyn, aby se připravili. Společníci uposlechli. Samotný Jimmy se vypravil k muži. Vyšel na světlo pouličních lamp a rychlým krokem si to zamířil ke svému cílu. Ten měl namířeno do nedaleké hospody a když se k němu Jimmy přiblížil, muž už pomalu měnil směr.

,,Ehm, promiňte,“ zavolal na něj Jimmy v německém jazyce. Muž se otočil. Světlo lampy odhalilo jeho uhlově černé vlasy, ulízané do patky a delší knír. Jimmy se zarazil. Takhle toho muže neznal. Ale byl to on, to bylo nanejvýš jisté.

,,Herr Hitler?“ zeptal se muže.

,,Osobně,“ odpověděl muž. Jimmy ucítil na zátylku studený pot. Právě hovoří s historickou postavou. I když ne zrovna moc kladnou.

,,Půjdete prosím se mnou?“ požádal Adolfa Hitlera, který se zatvářil poněkud podezřívavě.

,,Můžete mi říct jediný důvod, proč má tak učinit?“

,,Jsem z odboru pro vyplácení odškodnění ze zranění, utržené ve válce. Byl jste zraněn ve válce, pokud se nemýlím.“

,,Ano, svým způsobem,“ odpověděl Hitler. ,,Ale o tom vašem odboru jsem vůbec neslyšel. Ani jsem o něm nebyl nijak informován.“

,,Je to nově zřízený výbor. Shromažďujeme informace o válečných veteránech a jejich případných zraněních. Vláda poskytla dost financí na vyplacení odškodného. Jak jistě víte, zraněných bylo ve válce mnoho, takže náš úřad pracuje i dlouho do noci. Jestli chcete, pojďte se mnou, naše sídlo je nedaleko,“ řekl Jimmy a snažil se vypadat přesvědčivě. Jeho cíl se toho chytl.

,,No, dobrá, veďte mě. Ale prosím, rychle, za moment mám s někým schůzi.“

,,Jistě, zabere to jen pár minut, Herr Hitler,“ usmál se Jimmy a pokynul muži, ať ho následuje. Přešli ulici a pustili se směrem na sever. Temná ulička, kde se ukrývali Jimmyho společníci, byla kousek od nich. Jakmile procházeli oba muži kolem, Jimmy zapískal. Z uličky se vyřítila čtveřice jeho kumpánů, vrhli se na nic netušícího Hitlera a zatáhli do stinného zákoutí. Než se stihl muž rozkoukat, ve tmě se zableskla ostří pěti nožů a možná až příliš rychle ukončila jeho život.

Tělo mrtvého budoucího diktátora padlo na zem a začala se pod ním vytvářet kaluž krve. Jimmy si odplivl.

,,Skvěle provedeno,“ pochválil ostatní.

,,Změnili jsme dějiny,“ řekl jeden ze společníků zadýchaně a tak trochu nevěřícně.

,,A zachránili mnoho životů,“ dodal Jimmy. ,,Ale je čas vrátit se zpět do roku 2011.“

Znovu vytáhl z kapsy mobil a vyhledal aplikaci TimeTravel.

Uvítal ho obvyklý pozdrav:

 

Vítejte v aplikaci TimeTravel. Prosím, zadejte vámi zvolený čas a datum.

 

Jimmy roztřesenou rukou namačkal na dotykové klávesnici nové datum a rok datoval na 2011.

,,Ruce,“ řekl ostatním společníkům a ti se dotkl, alespoň jedním prstem mobilu. Jimmy potvrdil příkaz.

 

Aplikace TimeTravel nyní provede skok časem do budoucnosti. Prosím, vyčkejte, ohlásil mobil svým bílým nápisem a okolí se začalo rozmazávat.

Nápis na displeji zmizel a objevila se načítací obrazovka. Procenta pomalu naskakovala.

10%....20%....30%...a pak se stalo něco zvláštního. Okolí se znovu projasnilo a nijak se nezměnilo. Mrtvola Adolfa Hitlera pořád ležela na zemi v čím dál se rozšiřující kaluži krve.

Jimmy se podíval na displej telefonu.

 

Chyba. Požadované datum, 21. říjen 2011, neexistuje. Prosím, zkuste to znovu.


,,To si děláš prdel?“ zaklel Jimmy a zkusil to znovu. Zmatení společníci pak jen nečinně sledovali, jak se Jimmy pokouší o zpětný návrat do budoucnosti, ale všechny pokusy dopadly neúspěšně….

A tak pětice mužů změnila chod světa. A jaká byla budoucnost? To nikdo neví…


5 názorů

Drienn
27. 11. 2011
Dát tip
Jistě, chápu to. Ono je všeobecně téma cestování v čase takové velmi náročné a na tu logiku především, autor by měl myslet prakticky na vše. Dalo by se říct, že TimeTravel vznikl jako spontánní nápad, zprvu to byla povídka o studentovi, kterému se nepovedla písemka z matiky, tak jen počkal na to, až jim učitel sdělí správné výsledky, poté si je opsal, zapamatoval, následně se vrátil v čase o pár minut a napsal písemku dobře :) Ale to že je to spontánní nápad...nechci se tím obhajovat.

Kanasta_VX
27. 11. 2011
Dát tip
Líbí se mi že se snažíš vyprávět nějaký příběh místo aby si hrál na umělce. Když je ten příběh dobrý a napínavý, klidně se můžeš’ pochopitelně vykašlat na detaily, jako třeba jak to funguje. Kdyby něco takového opravdu fungovalo, stejně by většina lidí o technický a fyzikální podstatě tý věci věděla kulový a ty to vyprávíš ne z pozice toho kdo to vymyslel ale toho kdo to používá… ...aaaaale co nemůžeš narozdíl od technických detailů pustit ze zřetele, je, že ve světě kde by něco takového existovalo , by takový nápad jako zabít Hitlera nebo Stalina nebo co já vím, třeba zabít Ježíše ještě předtím než si donese kríž na Golgotu, prostě jen tak v nějaký zapadnutý Jeruzalémský uličce, dostala strašlivá spousta lidí … takže tak jak si to popsal, by to ve světě který sis vymyslel proběhnout nemohlo. Přinejmenším by se tam znovu a znovu sráželi ty co chtějí Hitlera zabít, s těma co ho chtějí chránit plus ještě ti co ho chtěji jen vidět a vyfoti a pak ti co ho chtějí unést do třicátýho první století , protože mají dojem že ho tam je potřeba...atd atp ...chápeš co tím chci říct?

Drienn
27. 11. 2011
Dát tip
Ahoj, děkuji ti za tvou výtku, rozhodně si to nějak uložím do palice :) Jinak ale, pokud si mohu dovolit polemizovat, tak by to s tou první větou nikdy nenapadlo. Ne že bych byl čtenář, který jen hltá písmena a slova, ale něco takového by mi vyloženě uniklo :)

Drienn
27. 11. 2011
Dát tip
Ahoj, děkuji ti za tvou výtku, rozhodně si to nějak uložím do palice :) Jinak ale, pokud si mohu dovolit polemizovat, tak by to s tou první větou nikdy nenapadlo. Ne že bych byl čtenář, který jen hltá písmena a slova, ale něco takového by mi vyloženě uniklo :)

reka
27. 11. 2011
Dát tip
Chce se to naučit styl. Třeba už první věta ukazuje, že je ještě hodně co brousit: "Stísněná ulička, vklíněná mezi dva činžovní domy, nabízela ve večerním šeru, kdy do ní takřka nepronikalo žádné světlo, ideální podmínky pro vykonání něčeho strašného." Ty vedlejší věty jsou informativně nicneříkající: jen opakují, co už jsi řekl. Když je stísněná ulička, tak asi nejspíš proto, že je vklíněná mezi domy. Když je vklíněná mezi domy a je šero, tak asi do ní neproniká moc světla. Každé slovo musí v povídce hrát roli, jinak je to jen slovní průjem, a čtenář přestane dávat pozor, protože ví, že autor jen opakuje a opisuje a není schopen vybrat mezi zbytečným a podstatným. Nápad se změnou historie je tisíckrát ohraný, ale to nevadí, příště třeba přijde lepší. Styl se sám od sebe ovšem nezlepší, je třeba na něm pracovat. Psát, ale hlavně, co je mnohem podstatnější, číst a číst a číst, a všímat si, jak to jiní spisovatelé dělají, že tě dokážou vtáhnout do příběhu anebo do scény.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru