Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prskavka

09. 12. 2011
3
10
1732
Autor
Madlen7

Bundu, boty a kulicha narazit pořádně do čela. Po tmě šmátrám a hledám sáňky. Budu muset rozsvítit. Nahmatám vypínač a sáňky se objeví v celé své kráse. Můj nejlepší dárek k Vánocům. Když se pro ně zohnu, v ruce mě bolestně píchne. Musím pomalu. Cestou z bytu minu vánoční věnec od babičky. Aspoň něco doma připomíná vánoční atmosféru. Do výtahu opatrně, abych je náhodou neškrábla. Voní dřevem. Horší s vchodovými dveřmi. Musím sáňky opřít o zeď. Nakonec jde zrovna soused a dveře mi podrží. Mám štěstí. Jdu nebo spíš utíkám. Na kopci už se schází děti ze sousedních paneláků. Sněhu je letos dost. Spokojeně sednu a jedu. A znova a znova. Spokojenost. Ivanka nasedne za mě a svezeme se párkrát spolu. Tma. Ostatní děti jdou domů. Na chvíli si dám se sáňkováním pauzu a utřu nos do kapesníku. Sousedé v horním patře házejí prskavky z okna. Překvapeně to pozoruju. Máma letos žádny nekoupila. V tom se v našem okně rozsvítí. Taky bych už měla jít domů. V mokrých ponožkách to studí a je mi zima. Ale nechce se mi. K večeři jíst chleba se sardinkami, koupelna a pak spát. Bát se a čekat až přijde on. Včera to přehnal ne jen s pitím, ale i s mou rukou málem ji vykloubil. Popadnu sáňky a zamířím k domovu. Zabzučím na mámu. Ve výtahu mi dojde, že jsem vlastně taky jako prskavka, zářím jenom chvilku. Pousměju se. Sáňky, já je nechala na chodbě!


10 názorů

sharik
10. 07. 2012
Dát tip
první půlka zní idilicky, druhá čtenáři ten přihlouplej úsměv z tváře rychle smaže - působí to. tip

...tak jo*

Madlen7
19. 12. 2011
Dát tip
To se jen tak říká, ale pravda to není:)

Lakrov
19. 12. 2011
Dát tip
Plné Holomóc Rosákó... začínala věta pointy nějakého anekdotického vyprávění z časů minulých -- ale to teď platí spíš o Karlových Varech. Nemluví se náhodou v Olomouci tou nejspisovnější formou českého jazyka? :-))

Madlen7
13. 12. 2011
Dát tip
děkuju za kritiku asi jo.To víš já su z té Holomóce:D

Lakrov
13. 12. 2011
Dát tip
Působí to dost syrově -- zpověď týraného(?) dítěte, které si umí najít svůj svět a radovat se z maličkostí, což je možná tou nejlepší (nebo jedinou?) cestou, jak z celé situace ven. Máš zvláštní styl psaní -- takový nedětsky dětský... Ve slově žádny chybí čárka. Zohnu je zvláštní tvar; nářečí z moravsko-slovenského pomezí?

Madlen7
10. 12. 2011
Dát tip
ne.nechala je na chodbě než nastoupila do výtahu

Celaskon
10. 12. 2011
Dát tip
nerozumím té poslední větě - sáńkovala bez sáněq?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru