Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Komm zu mir UNIE

13. 12. 2011
0
0
630
Autor
G.Rast

snad trochu vážně humorně - ale ten transparent je skutečný. A možná jsem se gramaticky trefil i do toho německého ducha mého názvu. V každém případě...vyberte si z toho co se vám hodí :)

Komm zu mir UNIE

Nedá mi to a po přečtení všelijakých těch recenzí, statistik a názorů …musím.

Musím se vyznat z přípravy na vstup mé osoby do Unie.

Čekal jsem dlouho a byl jsem zvědavý.

Jako každý z nás.

Hodně dlouho, ale také nejistý.

Ale ještě déle jsem se připravoval po všech stránkách. Přečetl si ony tři pilíře, abych se dozvěděl, že Schengen vlastně vznikl dohodou Francie a Německa někdy v padesátých letech z důvodu odstranění cel při dovozu uhlí.

A tak jsem s vědomím tohoto prvního poznání zvědavě opět prohlédl historické, pro případnou aukci až na dnu skříně tajně schované lancle a ponožky po předcích Königs…..

Když jsem v ulici vedl sousedskou debatu s notnou dávkou ironie o Unii a zmínil jsem se o těch věcech ve skřníni, klobouček se sojčím pírkem a umělý kančí knírek mi přinesl s úsměvem soused. Prý si tu švandu nenechá ujít.

Ze skříně na půdě jsem dokonce i oprášil slovník německý s nalepeným obrázkem mého praděda ve vojenské uniformě důstojníka rakousko-uherské armády a mapku, kde jsem mohl shlédnout jeho svobodné, železnou oponou neomezené tažení po Evropě s cirkusem Rancy po skončení té první světové.

Vybaven jsem tedy byl.

Náhodě jsem však neponechal ani další potřebné zdroje informací.

Skutečně zodpovědně a pilně jsem bifloval postupy, nařízení, provolání. Pročítal v návaznosti na české zákony jakási mně nesrozumitelná aqui a napjatě sledoval  zprávy oné známé vizionářky z televize, která porovánala skvělý řivot italského pošťáka s českým výběrčním poštovních známek a porovnala obsdah jejich nákupního košíku.

 Zakrátko mi nebyly tedy cizí ani ony tři slavné pilíře na kterých stojí Unie a ktteré budou tedy podpírat i náš stát a tedy budu na nich stát i já.

Na mapě jsem kružidlem a ostrou tužkou  plánoval nejbližší směr na hranici,  vymazával mně známé hraniční kameny na  turistické cestě tady u nás.

Zkrátka, cítil jsem se připraven, po všech stránkách, vyrazit svobodnou cestou se svými spoluobčany směrem na Západ.

Všechny mé smělé plány však zhatil bývalý kolega v práci.

Dnem, kdy i já jsem chtěl přistoupit, skoro dobrovolně, k té spoustě lidiček v Unii, kteří tolik stáli o moji přítomnost v tomto společenství, jsem zahlédl na jeho zahradě velký modrý transparent,  kde text orámovaný hvězdami hlásal to, co tu už kdysi nedávno dlouho bylo:

 

„ S  EU  NA  VĚČNÉ  ČASY  A  NIKDY  JINAK “


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru