Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvaha nad současnou společností - ztráta mystiky

01. 01. 2012
2
14
792
Autor
molodec

Současný svět nám dává příliš mnoho podnětů, především mladí lidé touží pořád po nějakém vzrušení a jsou povrchní. Nestačí jim, že jsou s lidmi, kteří je považují za přátelé, hledají nové a nové zábavnější osoby a místa. Touží neustále verbálně komunikovat.                                             

Ztrátou mystiky a vlivu náboženství z našeho světa, a nastolení diktátu velkých firem a spotřební společnosti, dochází k vytváření propasti mezi lidmi, k obludné nekončící neukojitelnosti a nejistotě, k prahnutí po něčem neustále novém a vzrušujícím. Víra provází lidstvo od počátku dějin, každou společnost, jen dnes jakoby chybí.                                                                                               

Víra v „nadpřirozeno“ je cosi neměnného, uspokojujícího, povznášejícího, je to jistota, smířlivost, intimita a láska mezi lidmi. Vždy je spojena se smrtí. Náboženství a církve jsou pak už jen politické instituce, jež této víry využívají, symbolizují a zhmotňují.

Dnešním lidem chybí jistoty a intimita daleko více, než kdy před tím. Se ztrátou mystiky z naší společnosti se prohlubuje strach ze smrti - jednoho ze základních pudů člověka. Tím dochází k tomu, že lidé začínají panicky zachraňovat sama sebe, jsou neklidní, méně čestní, upínají se k činnostem ve svůj prospěch. Tím dochází obecně i k méně intenzivním lidským kontaktům.                                        

 

 

Proč hledáme krásu a cit tam, kde není. V krajinách, horách, zvířatech, rostlinách, a dalších věcech. Jediná pořádná krása je sdílené lidství, vyjádření lidských emocí. Dnes je útěk od člověka.


14 názorů

molodec
09. 01. 2012
Dát tip
(Už začínám pomalu chápat, jak to tady je s těma avízama a podobně:). Takže se omlouvám za zdvojené odpovědi atd.. Co Ty očekáváš od smrti? Podle mě existuje vědomí i po smrti, jak to dokládají zkušenosi z klinické smrti. Někdo namítá, že zážitky z klinické smrti jsou pouhé halucinace, ale to podle mě moc nesedí. Naše vědomí (vnímání, paměť...) po smrti nejspíše splynou v jedno vědomí (nás všech?)...Z toho vystává samozřejmě spousta dalších otázek o hmotě, prostoru, času, vnímání světa atd...

Athares
09. 01. 2012
Dát tip
No já osobně jsem přijal smrt jako konec veškerého svého bytí a kupodivu mě to nesložilo, ale naopak nakoplo k větší chuti do života. Jsem rád, že jsi napsal "...může vést k sobectví", protože to je opravdu individuální, jak se člověk vypořádá se životem i vědomím smrti. Co Ty očekáváš od smrti?

molodec
09. 01. 2012
Dát tip
Jak souvisí neklid, nečestnost a sobectví se strachem ze smrti? Když přijmeme smrt jako konec naší existence, tak tím logicky zvýšíme strach ze smrti. Budeme se snažit "zvýraznit" naší existenci. To může vést k tomu, že budeme sobečtí... Co si vlastně představuješ pod pojmem mystika? Možná bylo lepší napsat obecněji metafyzika.

molodec
09. 01. 2012
Dát tip
Co si vlastně představuješ pod pojmem mystika? Možná by bylo lepší než mystika napsat "víra v metafyziku, metafyzické úvahy". Jak souvisí neklid, nečestnost a sobectví se strachem ze smrti? Pokud zavrhneme veškeré metafyzické úvahy a přijmeme smrt jako náš úplný konec, pak budeme mít logicky větší strach ze smrti. Budeme neklidní, nevyrovnaní a budeme se snažit zviditelnit naše ego za každou cenu, "zvýraznit" svoji existenci. To může vést k tomu, že budeme sobečtí atd... Asi jsem málo zdůraznil, že náboženství kritizuji, protože jsou příliš rigidní a nanabízejí širší pohled na metafyzické otázky.

Athares
08. 01. 2012
Dát tip
Každé mládí prahne po něčem novém, zatímco každé stáří touží po klidu a jistotě. Víra v nadpřirozeno je výplod lidského ( logicky smýšlejícího - jaká ironie ) mozku. Náboženství jen ukrývá strach, nejistotu a nevědomost pod roušku naivního - vše dobře dopadne, Pán to má promyšlené. Jak souvisí neklid, nečestnost a sobectví se strachem ze smrti? Co si vlastně představuješ pod pojmem mystika? V Tvé úvaze souhlasím jen s jednou větou, která se ale opravdu povedla: "Jediná pořádná krása je sdílené lidství, vyjádření lidských emocí."

nojono, tyhle bolístky jsou odedávný.. s tou mystikou opatrně, ještě nikdy se lidstvo tak nepachtilo po božském, metafyzickém, mystickém jako teď.. výsledek je skoro vždycky tristní, ale to je jiná věc.. směřování je správný.. dneska čte na ubytovně Osha každá lopata.. a lidi dumaj o Smyslu jako nikdy předtím.. a navíc dochází žrádlo.. blýská se na lepší časy.. :)

Ferry
02. 01. 2012
Dát tip
příliš demagogické, aby vůbec stálo za polemiku...

Honzyk
02. 01. 2012
Dát tip
...slusne slohove cviceni...

molodec
01. 01. 2012
Dát tip
Nešlo mi o originalitu, ale o podělení se se svým názorem

molodec
01. 01. 2012
Dát tip
Nešlo mi o originalitu, ale o podělení se se svým názorem

léčitelka
01. 01. 2012
Dát tip
Děkuji, je to i za mne řečeno. Aristoteles mluvil o Homo metaphysicus ( učím se to zrovna na zkoušku..)filoz. tázání je probuzením člověka metafyzického v nás...lidé se netáží, raději "konzumují". Ale naštěstí začínají být z toho unaveni. A nová mladá generace tím vůbec není uspokojena...dějiny jdou po spirále...takže přijde doba lidí metafyzických...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru