Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Štkaní 2012 Nové Město pod Smrkem

07. 01. 2012
2
0
2665
Autor
zoelle

OBČANSKÉ SDRUŽENÍ ŠTKANÍ je otevřená skupina mladých lidí, která se zabývá podporou realizace tvůrčích vizí umělecky zaměřených jednotlivců. Hlavním projektem je letní setkání Štkaní, během nějž účastníci tvoří na inspirativním místě s dostatkem materiálového zázemí, a které je založené na dobrovolném lektorství a nepovinné profesionalitě (ti zkušenější z tvůrců neautoritativně předávají své znalosti komukoli, kdo o ně projeví zájem). http://stkani.cz/

Akce je specifická tím, že předávání zkušeností a získávání respektu u ostatních svou tvorbou a svými názory zde probíhá na bázi přátelství a nenucenosti. Štkaní poskytuje mladým tvůrčím lidem materiál, inspirativní prostor a kontakty s ostatními podobně zaměřenými lidmi. To je velmi cenné v osobnostním rozvoji jednotlivých zúčastněných. Setkají se zcela přirozeně také s upřímnou reakcí na svou tvorbu, konfrontují své názory s názorem jiného stejně starého člověka, a to vše je posune, nasměruje, motivuje k novým rovinám vlastní činnosti. Tím Štkaní pomáhá lidem najít své místo, svou cestu. Lidé, kteří se realizují svou vlastní činností a jsou s tím spokojení, nepodléhají závislostem a jiným škodlivým nečinnostem.
Hlavním smyslem je interakce mezi jednotlivými účastníky a obory jejich tvůrčího zájmu, z nichž byla v minulých ročnících nejvíce frekventována malba, socha, literatura, divadlo, film, fotografie a design oděvů, objevily se ale i nezvyklejší projekty jako např. výroba ručního papíru nebo loutek či instalace objektu ze šrotu. Prožitek společného času a místa dává vzniknout unikátním dílům, jaká ve standardních ateliérových podmínkách nemají obdoby.
Účastníci si z akce odnášejí množství podnětů a zkušeností. Desetidenní soustředění vyúsťuje v celodenní veřejnou prezentaci, na niž se sjíždějí hosté ze všech koutů České republiky. Vzniklá díla jsou vystavována na putovní výstavce (Brno, Zlín, Ostrava, Praha atp.) v průběhu celého nadcházejícího roku, prezentována v médiích na regionální úrovni a archivována na webových stránkách. Letní Štkaní má před sebou již pátý ročník.
Předchozími roky Štkaní prošlo přes sto účastníků a mnoho jich nadále se sdružením spolupracuje, jsou v kontaktu a stále se potkávají. Účastníci často prošli velkým vlastním vývojem a z některých z nich se i díky Štkaní nyní stávají výrazné tvůrčí osobnosti české umělecké scény.

Letní setkání Štkaní 2012

Cílem akce je přispět k určitému kulturnímu obohacení obyvatel Nového Města pod Smrkem a samozřejmě i účastníků workshopu. Oblast a historie Frýdlantského výběžku by měla být zviditelněna a originálním způsobem reflektována díky této akci a následným výstavám vzniklých děl. To snad prospěje jak účastníkům workshopu, tak všem místním obyvatelům, kteří se do různých
aktivit během samotného konání zapojí, k čemuž budou mít mnoho příležitostí a budou k tomu citlivě vybízeni.
Oproti minulým ročníkům se chceme více soustředit na místo, na kterém Štkaní proběhne, v duchu koncepce Site specific, rozvíjející předchozí pouze plenérový charakter akce. Nové Město pod Smrkem nás zaujalo jako další z původně sudetských měst se specifickou historií, jehož ojedinělá atmosféra ale není turismem tak poznamenaná jako v případě předchozích Slavonic a Mikulova.
Štkaní se pokusí v tomto místě zanechat svůj otisk. Město je společenství, v kterém lidi k sobě často neváže nic hlubšího, než fakt samotného společného bydliště. Musí žít spolu, ač třeba ani vzájemně komunikovat nechtějí. Štkaní je oproti tomu volné, otevřené setkání, jehož účastníci spolu být chtějí. Společně tvořit. V takovém duchu bychom na město a okolí chtěli působit. Hranice jsou pro nás kulturní křižovatkou, na níž se vše mísí. Zajímá nás tato otevřenost kultur a tradic, proměna chování a přizpůsobení se nutným konvencím. Chceme tento proces zachytit, reflektovat a zviditelnit. Site specific akce je komunitní tvar v dané lokaci. Prostor je využíván novým způsobem. Například stavba bývalé textilní továrny v Novém Městě p. S. bude sloužit jako zázemí pro účastníky a prezentaci volného umění, filmu, divadla, a tak může podnítit zájem o tuto chátrající nevyužívanou budovu.
Úspěchem bude, podaří-li se vytvořit silná výtvarná, divadelní, filmová a jiná díla ovlivněná prostředím Nového Města pod Smrkem, která účastníkům workshopu, obyvatelům města i zbytku republiky umožní seznámit se nebo si připomenout dějinný význam a specifika oblasti, a posunout se ve vývoji svého estetického vnímání o kus dál, ať už jako tvůrce anebo divák.

 

Fotky továrny, kde budeme tvořit

Fotky domu, kde budeme bydlet

 

 

HARMONOGRAM


Podzimní cesta – proběhla 22. 10. Naše první jednání se starostou a zástupci města, obhlídky prostoru, nalezení opuštěné továrny a zaměření naší pozornosti na její využití. Došlo k natočení traileru, který se nyní stříhá. V listopadu proběhne další cesta do NMPS, kdy budeme jednat se správcem továrny o konkrétní podobě průběhu workshopu a zástupci ZUŠ a SVČ „ROROŠ“.


Jarní cesta – březen 2012, lidé, kteří mají předběžně zájem se účastnit, se mohou jet podívat a inspirovat se prostorem, aby mohli více přemýšlet nad jeho využitím ve své tvorbě v létě.

Přihlašování – od 1. 5. 2012


Letní workshop – 9.–19. srpen 2012


Prezentace – 19. srpna 2012
(harmonogram bude přesněn podle obsahu (standardně bývá vernisáž, koncerty, divadlo, promítání filmů, výstava fotek, módní přehlídka apod.), vstup pro všechny návštěvníky je zdarma


Putovní výstavy – září až březen 2012: Brno, Praha, Ostrava, Zlín, Olomouc; pokusíme se oslovit zejména výstavní prostory, na kterých již jsme vystavovali, např. hvězdárnu Zlín, Sál Břetislava Bakaly v Brně, festival Dream factory v Ostravě apod.

____________________________________________________________________________________
Písmák + HL + NYX + Okoun + Totem + Facebook + Google+ + Twitter + Youtube + Rajče


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru