Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

.fragment 1.

Výběr: Danielane
07. 01. 2012
15
16
1134
Autor
.duke.

16. 11. Kashi

Vlak přijel do města s hodinovým zpožděním. Před nádražím postávalo několik rozespalých rikšů. Odmítl jsem ty, kteří se sami nabízeli a oslovil muže s prošedivělými vlasy, opírajícího se o kolo. Chvíli jsme dohadovali částku, za kterou mě dopraví k řece. Dvě řady bílých zubů měl zasazeny v betelem zkrvavených dásních: vypadal, jako by právě posnídal syrové maso.

Nasedl jsem s batohem na široké sedadlo trojkolky. Muž se opřel nohama do pedálů a rikša se rozjela. Špinavé bosé nohy se rytmicky zvedaly od šlapek kola jako otevírající se kapří ústa. Muž se strojem srostl, vytvořil s ním celek.

Po necelém kilometru začal vzdychat, jako by vyrazil na svou poslední jízdu. Pocítil jsem stud. Částka, kterou jsem usmlouval za šest kilometrů cesty, činila v přepočtu patnáct korun. Po několika minutách ke mně začal obracet tvář a nutil mi pomocí zašpiněných papírů s obrázky hotel. Odmítl jsem. Mluvil na mě dál, jako by neslyšel. Řekl jsem si, že příštímu rikšovi připlatím, pokud dokáže mlčet.

Město vypadalo stejně, jak jsem pamatoval - nepostřehl jsem zásadnější změnu. Děravé ulice se postupně zužovaly, blížili jsem se k řece. Přes bídu, která se jako vyhřezlé vnitřnosti neúprosně vtírala do očí, jsem tu cítil atmosféru klidu a tajemnosti. Lidé se tvářili, jako by smrt, vyživující město po staletí jako pupeční šňůra plod, byla natolik samozřejmá a nezpochybnitelná, že nemá smysl na ni byť nepatrným gestem upozorňovat. Tak smířlivě a samozřejmě pobyt ve městě snášeli.

Vishnu Rest House stál poblíž řeky. Oproti jiným hotelům u břehu Gangy k němu patřila široká terasa, z které šlo přehlédnou řeku oběma směry v délce několika stovek metrů. 

Nemohl jsem se rozhodnout, který pokoj vyberu. Cena, za kterou obtloustlý recepční pokoje nabízel, byla vysoká. Levnější pozbývaly oken, byly nečisté, s průsaky ve stěnách. Nechal jsem si hodinu na rozmyšlenou, posnídal kávu a burger s rajčaty. Domluvili jsme se, že prozatím zůstanu v pokoji za stopadesát rupií na den. Za dvacet rupií navíc budu mít k dispozici teplou sprchu v patře. S penězi, které mám, bych tu mohl žít měsíce. 

Pokoj je situován v patře pod recepcí. Je zaprášený a velmi skromně vybavený. Stěny jsou vymalovány vybledlou modří, poličky jsou vbudovány přímo v nich. Ze stropu visí větrák, ze stěny naproti bílá zářivka a noční červená žárovka. Dvě postele s tvrdou matrací jsou přiraženy těsně k sobě. V té blíže oknu je v oblasti hlavy vyříznuto víko se zámkem pro úschovu věcí. Pod víkem úložný prostor velký asi jako krabice od bot. Uvnitř jsem našel balení s jedem na krysy a hořlavé spirály proti komárů. Obojí by se mi mohlo hodit. Nalevo od postele dvě okna se žlutými okenicemi. Je z nich vidět na řeku vzdálenou asi třicet metrů.

U břehu stojí v řadě prosté dřevěné lodě s modrou palubou a červeným lemováním. Jsou pomalovány motivy slunce a ryb, na bocích mají nápisy v hindštině. Na provazech, které se jako povolené struny snášejí z dřevěných kůlů, se pohupuje bílé prádlo.

Řeka je v těchto místech široká asi dvě stě metrů. Na druhé straně nic není. To mě uklidňuje. 


16 názorů

Whitesnake
19. 03. 2012
Dát tip
Opravdu to zpoždění bylo přesně hodinové? Co když bylo pětapadesátiminutové?Jak to vysvětlíš????

Plopez
22. 02. 2012
Dát tip
jsi v Indii?

.duke.
08. 02. 2012
Dát tip
:oD

.duke.
08. 02. 2012
Dát tip
A ty taky?

.duke.
08. 02. 2012
Dát tip
Takže tu anonymitu vnímáš jako ochranu?

.duke.
08. 02. 2012
Dát tip
Smyslu které věci? Tvému pojetí sebe jako kritika? Nebo by se tím nějak ztratil smysl tvých kritik? Či by vědomí toho, co publikuješ, mělo vliv na mé pojímání tvých kritik? Moc nerozumím, jak to myslíš.

.duke.
08. 02. 2012
Dát tip
Pod kterou přezdívkou publikuješ?

.duke.
08. 02. 2012
Dát tip
Atmosféra tajemnosti: "Neznáš ten pocit, že něco visí ve vzduchu?" S tím jako máš pravdu, dík.. Kde ty ses tu vynořil jako kritik. Mám jeden tip, kdo seš, ale jistel si nejsu ;)

Josephina
08. 01. 2012
Dát tip
Na druhé straně nic není. To mě uklidňuje.. poznat bídu světa nejspíš našince zklidní--nejspíš navždy

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru