Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šance

22. 01. 2012
8
11
949
Autor
sasa650

Šance
Seděla na posteli a líbala ho do vlásku. Milovala vůni svého syna. To, že ho držela v náručí bylo to nejkrásnější co jí potkalo za poslední roky. Po tvářích ji zase začaly stékat slzy.

Nechtěla myslet na to, že otcem je jejího chlapečka je strýc, cikán který páchne alkoholem. Pořád se jí zvedal žaludek při pomyšlení jak se jí dotýkal a jakou pak cítila bolest. Přála si umřít, ty týdny potom, ale nedokázala to udělat. Ještě jí ani nebylo patnáct, nechápala co se děje s jejím tělem proč přestala mít měsíčky. Když jí začala růst bříško matka jí vzala k doktorovi. „NO slečna je těhotná na potrat je už pozdě“ zamyšleně řekl doktor. „Tohle se nikdo nesmí dovědět strejda by šel do kriminálu rozumíš, stejně si ho musela provokovat“ syčela na ní  matka. Erika první měsíce probrečela, zhuble a na hubeném těle bylo vidět jen narůstající břicho.

Porodní bolesti přišly v noci, dovezli jí do nemocnice.  Porod šel rychle, cítila se tolik sama a zmatená potřebovala, aby u ní někdo byl.  Byla  zoufalá z bolesti kterou prožívala, že při porodu křičela.  

Pak se jí narodil Nikolas, to jméno znala ze seriálu v nich byl Nikolas silný, krásný a bohatý hrdina.

Informace o jejím těhotenství se dostalý do Blesku a někdo ho nechal ležet v jídelně.
Bylo tam všechno to, že otěhotněla ve čtrnáctí, že Nikolas je dalším novorozencem zralým pro dětský domov i to, že bude pravděpodobně retardovaný, protože otcem je jeho strýc. Ta fyzická bolest se znova vrátila. Stočila se do klubíčka a tichounce naříkala. Někdy zahlídla přes sklo sestry z jiných oddělení jak si na ní ukazují.

Že, je jiná pochopila až  v první třídě,  nikdo s ní  nechtěl sedět, posmívaly se, že smrdí ona nic necítila. Nechápala proč jim vadí, nikdo se s ní nebavil a ona se bála mluvit nahlas protože měla strach, že se rozpláče. Když se něco ve třídě ztratilo všechny oči se podívaly na „cignu“. Neodpovídala, a tak jí dali jí do pomocné školy. Tam bylo hodně Rómu byla mezi svýma. Přesto, že se neučila měla dobré známky. Na škole byla učitelka která chtěla, aby Erika přešla do normální školy poukazovala na její výsledky. Když si Erika představila, že bude zase sedět v poslední řadě a děti se jí budou smát, přestala znova komunikovat. Kantorka odešla a ona mohla zůstat ve svém světě seriálových hrdinů.

Na pokoj šestinedělí  přišla mladá dívka po porodu když jí uviděla, šla za sestrou a něco jí šeptala. Erika slyšela jen útržky slov "nechci s ní být, cigoška". Sestra jí rázně  odpověděla a mladá dívka se vrátila do pokoje. Ostentativně si zapnula svůj notabook a na Eriku se ani nepodívala. Když přišel její manžel ukazovala mu cosi na monitoru a „tohle je o ní podívej co tam lidi píšou a mají pravdu“ šeptala manželovi.

Odešli spolu na chodbu. Erika se zvedla a podívala se na monitor kde probíhala internetová diskuse

„množí se jak krysy, zas jeden adept na podporu, tak tohle zas budem živit, je mi z nich zle další retard„. Erika nemohla číst dál tolik nenávisti nemoha unést odešla ke své posteli a přivinula si k sobě chlapečka a kolebaním uklidňovala sebe i miminko.

„Tak večerní měření teploty“ halekala sestra roznášející teploměry. Podívala se na Eriku jak sedí schoulená v rohu postele a tiskne syna k sobě jako by se bála, že jí ho z rukou vyrve orel. Sestra se dívá na dívku a vidí dítě s vystrašenýma velkýma očima.

Pomalu s tím obrazem vychází ze dveří. Má ráda dobré konce chce ho vymyslet i pro tyhle dva. Pomalu prochází chodbou a přemýšlí co bude dál.  Možná chlapečka dají do ústavu, ale to Erice  zůstane na duši šrám jako každé matce která přijde o své dítě.  No snad by mohla jít jednou studovat, ale kdo by jí hlídal malého, kdo by živil jí?? A jakou možnost má dívka ze zvláštní školou najít dobrou práci?? Bude se muset vrátit domů kde jí strýc znásilnil?? K matce která jí nutila lhát?? Jakého muže si najde když porodila v patnácti?? Co když Nikolas bude opravdu postižený??  

Najednou dostala strach, že tyhle dvě ztracené duše nedostanou šanci.

 

Sestra si pomalu zalila večerní čaj, zapnula si svůj oblíbený romantický seriál a za chvíli začala podřimovat.


11 názorů

Winter
26. 01. 2012
Dát tip
Proč místo jednoho otazníku píšeš dva? Sere mě to .)

Janina6
25. 01. 2012
Dát tip
Ježiš, asi ještě spím, omlouvám se za ta chybná čísla pádů! Patří samozřejmě "3. pád jí -komu, 4. pád ji - koho".

Janina6
25. 01. 2012
Dát tip
Opravdu aktuální a bolestné téma. Musím říct, že pro mě je to napsané dost působivě. Přímé řeči mi nijak nevadí, upozornila bych tě hlavně na chyby v zájmenech ji - jí (3. pád patří krátké ji - chybuješ třeba u "co jí potkalo...", v 6. pádu dlouze jí (chyba u "po tvářích ji začaly stékat slozy"). Dál ti chybí ¨spousta čárek v souvětích a místy by se promluva asi měla rozdělit na více vět ("Na pokoj šestinedělí přišla mladá dívka po porodu když jí uviděla..." - tady bych za porodu udělala tečku a pokračovala Když...) V závěru máš těch dvojitých otazníků až příliš. Působí to jako nátlak na čtenáře. Není třeba, samotný text je dost působivý i bez těchto "ozdob". Za to pravopisné "školení" se nezlob, vím, že spousta spisovatelů by bez korektorů nemohla existovat :-) ale snižuje to požitek ze čtení, kazí hodnotu textu. Proto bych ti doporučovala zkusit využít služby Klubu korektorů, který tu funguje. Už při vkládání díla je možné zaškrtnout, že stojíš o korekci, a oni ti rádi pomůžou. Těším se na další tvé povídky.

sasa650
22. 01. 2012
Dát tip
Moc děkuji za kritiku :) ta posouvá :)i když ta moje gramatika nevím jestli se posune :) Četla jsem na netu diskusi k článku v Blesku a tam snad nebyl nikdo kdo by se k tomu nevyjádřil ohavně. Přišlo mi lito, že lidi tomu prckovi nedají šanci prostě mají jasno zas jeden co se nepovedl. Mám ráda lidi, ale tohodle se bojim.

Rochnitko
22. 01. 2012
Dát tip
Zajímavé, poutavé, choulostivé.. *

StvN
22. 01. 2012
Dát tip
Zaujalo. Nicollette, je vice druhu prime reci, a tady to myslim dobre sedi tak, jak to je napsane.

Nicollette
22. 01. 2012
Dát tip
Jsou tam gramatické chyby a obecně platí, že přímá řeč se píše na nový řádek, aby byl text lépe čitelný. Můžeš si říkat, že je to blbost, ale udělá to hodně... Začátek je trochu moc umělý. Možná, že psychika 15 leté romské dívky je složitější a v tvém podání příliš idealizovaná. Neboj se říct věci, které se ti nelíbí. Tím, že je zamlčíš, nezmizí. Vyprávět umíš, věty nejsou kostrbaté, na někoho možná příliš románové, ale já to mám ráda. I zakončení je hezké. Nemá to fantasmagorické ambice, jak u začínajících povídkářů někdy mívá. Téma jsi zpracovala hezky. Záleží ale na tom, co od svého psaní očekáváš a pro koho píšeš. Když si tohle ujasníš na začátku, můžeš být opravdu dobrá...

srozumeni
22. 01. 2012
Dát tip
Je tam pár chybiček, ale jinak se mi to moc líbí. Je to silné téma...***

woodeman
22. 01. 2012
Dát tip
Rozumím co chceš říct, ale na formě bych ještě zapracoval.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru