Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak být alespoň z půlky tak dobrým básníkem jako jsem já.

Spousty lidí mi píšou, jak jen to dělám, že jsem v tom, co dělám, tak dobrý! Jak je možné, že jsem se z naprosté nicky stal velkým a uznávaným postmoderním básníkem? Protože jsem velký lidumil, který má rád lidi, rozhodl jsem se vytvořit speciálně pro Vás, drazí přátelé, takový malý návod, jak na to.


1) Image - Image je to nejdůležitější. Pokud chceme něčeho dosáhnout, musíme dobře vypadat. Image je něco, co lidem utkví v paměti a až se objevíme v televizi, bezpečně nás poznají a řeknou si "hele to je ten básník z písmáku, jak už vydal pátou sbírku a má v kapse ortenovku a magnesii literu a vydělává si básničkami ohromný peníze!" Osobně doporučuji vypadat rozverně intelektuálně: Nechat si narůst vousy, nosit brýle s kostěnou obroučkou a baret, kouřit dýmku, oblékat si pruhovaná/batikovaná trika. Druhá možnost, jíž nejsem zastáncem, je klasický undergroundový vzhled: Dlouhý koženkový (opravdový kožený je pro vás na začátku umělecké kariéry moc drahý) kabát, dlouhé mastné vlasy, glády, nedostatečná hygiena a nějaké ty kovové doplňky. Je ale přirozeně možné rozhodnout se pro jakýkoliv jiný styl. Nejdůležitější je ho potom neměnit, protože změna mate veřejnost a vy byste mohli být pokládáni za někoho jiného, což je noční můrou většiny mladých umělců.


2) Životní filosofie - Musíte mít jasno v tom, pro co a jak žijete. Já například jsem vegan a humanista. Zvolte si cokoliv a hodně o tom mluvte a pište. Vaše filosofie se přirozeně stane hlavním tématem tvorby.


3) Tvorba - pište, pište, pište! Vytlačte každý den minimálně tři básně. Nemusí být dlouhé, ale měly by být postmoderní, ať už si pod tím slovem představujete cokoliv. Básně si ukládejte do speciální složky, kterou mějte stále při ruce, protože nikdy nevíte, kdy budete svou tvorbu k něčemu potřebovat. Svět je plný nakladatelů, prahnoucích po mladých talentovaných básnících, kterých je v současnosti opravdu poskrovnu, a bylo by škoda, pokud byste na nějakého narazili a nemohli mu předvést něco ze své tvorby.


4) Obklopte se obdivovateli poezie - hospody jsou jich plné. Půjčte si od rodičů nějaké peníze a jdětě to nejbližího výčepu, kde všechny pozvete na pivo. Pak jim začnete předčítat svou poezii. Toto opakujte alespoň dvakrát týdně. Přínos to nemá prakticky žádný, ale vy se budete cítit uznale.


5) Sociální sítě - založte si profil kde to jen jde. Twitter, facebook, Google+, Myspace. Do přátel si přidávejte úplně každého. Profil nacpěte svými fotografiemi, přičemž vůbec nevadí, že na nich budete obnaženi. Mějte na každém z profilů alespoň tři tisíce přátel. Takhle se stanete velmi známými, což je potřeba.


6) Literární čtení a večery - tlačte se za každou cenu úplně všude. Nestyďte se. Protože je vás díky sociálním sítím plný internet, jste víceméně celebritou a proto vás na literárních čteních rádi uvidí. Pamatujte si jednu zásadní věc - na podobných akcích to většinou funguje tak, že se sejde více autorů a každý z nich má chvilku na to, aby předvedl něco málo ze své tvorby. Prosaďte si, že budete číst jako první a pak svou část akce co nejvíce protahujte, nedovolte, aby vás někdo přerušil. Klidně buďte agresivní, za to jsou body k dobru.


7) Udělejte něco hodně kontroverzního. Je jedno co. Můžete například nahatí vylézt na nejvyšší strom v širém okolí, mávat vlajskou s portrétem Che Guevary a vyřvávat na lidi pod sebou své básně. Je ale důležité, aby to někdo natočil a následně uveřejnil na youtube. vy si pak bez studu toto video rozvěsíte po všech svých internetových profilech.


Tak a to je vše. Doufám, že vám mé rady pomohou stát se dobrými básníky!


39 názorů

Simulakrum
02. 03. 2013
Dát tip

Básníku, otevřel jsi mi oči!


Simulakrum
02. 03. 2013
Dát tip

Básníku, otevřel jsi mi oči!


BBarkku
01. 11. 2012
Dát tip

Rozhodně vždy někde uvnitř (na tváři neviditělně) oceňuji zápal:)

ten je podle mě bezpodmínečně nutný.

pokud budeš vypadat originel,ale nikdo s tebou nebude chtít mluvit, staneš se podívínem, kterého se nikdo ani klackem nedotkne.

pokud bude tvá životní filosofie přidávána k dobru na konci každé věty, po čase už se tě nikdo na nic nezeptá.

pokud s sebou budeš stále nosit svou sbírku, hrozí, že tě to otráví, jak budeš sám sobě neustále pod dohledem, jestli "na tom dost děláš" a jednoho dne možná svou báseň(či dvě) použiješ jako toaletní papír cesou z hospody.

4..zde hrozí umlácení,ušlapání davem z důvodu nelibosti-v horším případě nucený sex se všemi čtyřiašedesáti návštěvníky hospody v případě libosti-kteří ovšem pokud budou neuspokojeni, rádi se vrátí k ušlapání.

Sociální sítě jsou nudné a zabírají spoustu času, který bys jinak mohl věnovat práci nebo psaní....;)

a na zbytek už mě nebaví reagovat, takže končím;)


LinaDee
20. 07. 2012
Dát tip
Kruci, jsem směska obou stylů :) Glády, brejle pruhovaný triko a baret s kšiltem. Ale jinak mi to připomíná a hodně připomíná milý teplický androš.

ančovička
20. 06. 2012
Dát tip
hehe

Robinia
29. 05. 2012
Dát tip
;-)

Nečech
15. 05. 2012
Dát tip
nemuzu prestat na TO myslet, tenhle text (myslim instrukce jak byt alespon z poloviny...) je tak VYJIMECNY, ze bych ho byl mohl napsat i JA SAM

Nečech
11. 05. 2012
Dát tip
kategorie pismaci detem sedi pokud chces k veganstvi a humanismu (to ma byt vtip?) pridat jeste Jihad, tak mi napis do posty a udelame treba malou spolecnou tvorbu BN

Garay
13. 03. 2012
Dát tip
vk to vystihl... jdu si něco přečíst ... neb odpovědí jsem se nedočkala :D

T_Omicron
13. 03. 2012
Dát tip
doufám, že jednou budu tak dobrý básník jako jste vy :)

noo!!! Konečně nějaké smysluplné rady!!!

...ha, musím si dát pozor na tvou inteligenci, nebožebyto byla už moudrost? Podobný existuje, jen neměl pruhované triko ;) *****

vk
27. 02. 2012
Dát tip
postmoderní, ať už si pod tím slovem představujete cokoliv :-)

Garay
27. 02. 2012
Dát tip
V roce 2006 jsem za zvuků písní Karla Kryla vyvěsila na 1. máje izraelskou vlajku (jinou jsem neměla). I v -30 vylezu v minisukni (někdy bez ní). Rvu se kam se dá ... Ale stejně nejsu tak dobrá. Milý Básníku, co dělám špatně. Slečna Hérečka Zvoralacosedá

Norsko 1
26. 02. 2012
Dát tip
zkrveživ. ano, to je velikán. takovejch sporů, které jsme spolu na totemu vedli. nikdy nebyl opilý ani umanutý. vopravdovej velikán, tos trefil!

Jinak Dero, hele, ono nejde o počet, nýbrž o skutečnost, že tomu dají tipa "ti správní lidé" :)

Velcí? Vždyť jsou oba mnohem menšího vzrůstu než já. Jeden z největších básníků je například Palo Garan. Nebo Radek Lehkoživ. To jsou praví velikáni!

Norsko 1
26. 02. 2012
Dát tip
Zajímalo by mě, co třeba takový jt nebo egil uělali tak kontroverzního, že z nich jsou tak velcí básníci

srozumeni
26. 02. 2012
Dát tip
****

Dero
26. 02. 2012
Dát tip
Jenom třináct? Špatná propagace. :) Stačilo by, ne?

A jsi spíš rozverný intelektuál nebo undergroundové zvíře? :)

On mě má rád, ale ještě o tom neví :)



Mašina, já vím, ale pro mě je to po Hagridóze úplná novinka! Musel jsem to zkusit!

Čudla
25. 02. 2012
Dát tip
Dobrý návod. Budu se ho držet. *

Hynajsi, to já nevím, jsem tu teprve krátce.

hynajs
25. 02. 2012
Dát tip
no jo, ale ono už to tady..v hodně podobné formě..bylo alespoň dvakrát

Vážím si toho! Já tebe taky považuji za svůj velký vzor.

básníku, jsi mým vzorem!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru