Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka roku 2011 - Hlasování

Výběr: Danielane, Janina6, Zuzulinka
25. 02. 2012
5
108
5060
Autor
.duke.

 

Hlasování pro Povídku roku   sestává z děl, která uživatelé serveru vybrali v průběhu roku 2011 prostřednictvím soutěže Povídka měsíce. Povídkou roku 2010 se stal text Finche Sníh, cedr a bergamot. Hlasování se tehdy zúčastnilo pouze sedm uživatelů. Za rok 2011 můžete hlasovat pro 13 děl (v říjnu se sešla na 1. místě dvě díla):

 

 

 

1. Leden           O složitém vztahu horké kávy                          UchoNaKoleji

2. Únor             Krvavý dědek ještě spí                                    sepotvkorunachstromu

3. Březen           Vrátnej                                                             MezzoMix

4. Duben           Studená jitra                                                      woolf

5. Květen          Malíř                                                                 Benji

6. Červen          .purpose.                                                          .duke.

7. Červenec       Babička se má dobře                                          Cheth

8. Srpen            Dokonalý chlap                                                  Yfča

9. Září               Rozdělat... (povídka smazána)                            fly.through

10. Říjen           Jsem normální (ale nesmí se zatáhnout)              Cheth  

                          Pes (a) domácí                                                     Flákač

11. Listopad     Zapomenutý vlak                                                 Kanasta_VX

12. Prosinec      Ježíšek naruby                                                     StvN


Pravidla hlasování pro Povídku roku jsou totožná s pravidly hlasování pro Povídku měsíce . Můžete hlasovat pro jednu až tři povídky, společně s určením pořadí: 1. místo (3 body), 2. místo (2 body), 3. místo (1 bod). 

Pokud hlasující vybere dvě povídky, dostane první povídka 2 body, druhá 1 bod; hlasuje-li pouze pro jednu, dostane tato 1 bod. Pro platnost hlasování je nezbytné připojit alespoň krátký komentář ke každé povídce pro kterou hlasujete (případně slovně odkázat na svůj komentář pod povídkou či při hlasování pro Povídku měsíce). 


Letošní hlasování pro Povídku roku získává nový rozměr: pokud vítěznou povídku shledá redakce literárního obtýdeníku Tvar povedenou, otiskne ji.

Hlasování bude skončeno o půlnoci z 31. března na 1. dubna.


Kdo již hlasoval a patří mu tak poděkování (prozatím 24 hlasujících): Fruhling, vzduchoplavec, Danielane, fly_through, Kamil Sikora, vk, duke, DavidPetrik, StvN, Zuzulinka, těša, Rášek, VůněSlov, Ferry, bestye, Lakrov, Janina6, Dero, Rinka, Big_George, Edvin1, takjinak, Tragicus, Zbora


Hlasování je ukončeno. Děkujeme za účast.



108 názorů

.duke.
01. 04. 2012
Dát tip
Za klub PM: Děkuji za účast při hlasování o PR 2011 a zájem o prozaickou tvorbu na tomto serveru. Výsledky jsou známy a pravděpodobně již dnes budou vyhlášeny.

Zbora
01. 04. 2012
Dát tip
U zapomenutého vlaku jsem chtěl ještě dodat, že v textu má opravdu každý detail své opodstatnění.

Zbora
01. 04. 2012
Dát tip
Já jen abych to stihnul do půlnoci, komentář až zde: Zapomenutý vlak - skvěle stukturovaný text. Oceňuji propracovanost a hlavně logiku příběhu. Vše je zdůvodněno, nejsou v něm nějaké nahodilosti, vyplývající ze snahy o co možná největší dramatičnost, senzačnost, které by se pak dostávaly do slepé uličky. Naopak, všechno má svou logiku, působí věrně, skutečně. Závěr je na můj vkus sice už dost velký rozjezd směrem k bubáctví, ale to je jistě věc názoru. Malíř - prostě, lidsky, přirozeně popsaný problém s časem, který se podstatné části lidí, žijících v euroamerické kultuře bytostně dotýká. Věřím, že většina lidí se po přečtení této povídky zamyslela nad prožíváním svého vlastního života. O složitém vztahu... - přestože text má z mého pohledu formální nedostatky, oceňuju netradiční charakteristiku postav a psychologickou rovinu textu. Navíc mi připadá ze všech povídek nejvtipnější - i když natrpklým způsobem.

Zbora
31. 03. 2012
Dát tip
1 - Zapomenutý vlak - kanasta 2 - Malíř - Benji 3 - O složitém vztahu horké kávy - ucho na koleji

Tragicus
31. 03. 2012
Dát tip
1. MezzoMix 2. .duke. 3. StvN Vlastně takto od stolu jsem si pamatoval jen Vratného a StvNova Ekseho, ale když jsem procházel všechny podídky, na .purpose. jsem si také vzpomenul, na tu atmosféru připomínající mi písničku od Rolling Stones (As tears go by). Není to tak anakdotický text jako StvNův Ježíšek, proto tedy druhé místo. Napsané jsou všechny tři srovnatelně.

.duke.
23. 03. 2012
Dát tip
Logo povídky roku přibylo:

Dík za hlasování. Která povídka to byla?

Edvin1
23. 03. 2012
Dát tip
Ano, pro povídku Kanasty. Díky za zápočet. Jinak si myslím, že nejlepší povídka, co se v minulém roce zde objevila, se souteže nezúčastnila. Ale její titul a jméno autora si nechám pro sebe.

Narvah
23. 03. 2012
Dát tip
Edvin1: je tohle tvé hlasování?

Edvin1
23. 03. 2012
Dát tip
Kanasta_VX: prznění jazyka (opraví editor), žánrově triviální literatura (Viewegh je přesto nejlépe prodávaný, že), duchařina (Poe to dělal taky). Ale současně jediný text na Písmáku v roce 2011, který svědčí o nesporném talentu autora - našel jedinečné téma, a byl ho schopen hodit na papír či do počítače. I když se obávám, že zůstane spisovatelem tohoto jediného díla.

Whitesnake
19. 03. 2012
Dát tip
A bylo to opravdu hlasování pro Povídku roku? Opravdu se jich tehdy zúčastnilo jen sedm ???

.duke.
19. 03. 2012
Dát tip
Nové logo Povídky měsíce:

.duke.
18. 03. 2012
Dát tip
Prima: 20 hlasujících. Přidá se ještě někdo, abychom to dotáhli na 30?

Rinka
10. 03. 2012
Dát tip
1. O složitém vztahu horké kávy - UchoNaKoleji Ze všech povídek mě nejvíc oslovila právě tahle. Je to kvůli té myšlence. I když i ostatní v sobě mají důležité myšlenky, tahle mi připadala trefná. Zajímavý a hlavně originální text, moc se mi líbil způsob a styl, kterým je napsaný. Čte se to fakt skvěle. 2. Babička se má dobře - Cheth Zajímavá hlavní hrdinka i námět. Líbily se mi popisy duševních stavů a myslím si, že je to celkově hodně dobře napsané. A je tam dokonalý závěr. 3. Pes (a) domácí - Flákač Má to úžasnou atmosféru, je to čtivé a sympatické.

.duke.
07. 03. 2012
Dát tip
ok, chápu, škoda je to velká ovšem ;)

.duke.
07. 03. 2012
Dát tip
Děkuji za doplnění, prima! Co tvoje povídka, nedáš ji k dispozici?

Dero
06. 03. 2012
Dát tip
1. .purpose. 2. Vrátnej 3. Malíř 1) Pro mě takříkajíc "o parník" nejlepší povídka z výběru. Nacházím v dukových textech něco z houellebecqovské přímosti, neexaltované až banální; autor podle mě dobře pracuje s naivitou. Dává jí rozměr, smysl, skoro jako by se k ní upínal. Na rozdíl od zmíněného spisovatele ale u duka nacházím i víru, že je nač odkazovat, že má smysl hledat životní leitmotiv (a že není falešné ho nacházet v čase na různých místech). Z tohoto pohledu mě trochu mrzí, že se do toho autor "víc neponoří", že si drží odstup, "třetí" osobu. Je dost možné, že zde nadinterpretovávám. V každém případě mě text oslovuje. 2) Napínavá povídka psaná zjevně zkušenou rukou. Tak trochu čendlerovka s dynamickými, dobře napsanými dialogy. Bavila mě celou dobu. 3) První půlka povídky slibovala bomba zážitek. Popis obtíží, kterými se musí hlavní postava prokousávat, aby dosáhla naplnění svého životního snu, považuji za trefný. Svérázné posuny v ději za osvěžující, povídka prostě měla šťávu, držela mou pozornost. Závěr mi ovšem přijde trochu odfláknutý. --- Mimo pořadí mě zaujala ještě díla "Ježíšek naruby" a "Studená jitra". První je zručně (a stručně) napsané, což oceňuji (to první adverbium), avšak pro mě příliš přímočaré a "málo stimulující", přitom nikoli relaxační. Prostě takové... OK, no a? :) Druhé je pro mě uvěřitelné, upřímné, místy i sugestivní dílo, avšak zároveň trochu nesoudržné a podbízející se. Přesto jsem rád četl.

Janina6
05. 03. 2012
Dát tip
1. .duke.: .purpose. (Svět dospělých a dětí a propast mezi nimi. Za velmi výstižnými popisy je ukrytá další rovina, to, co je jen naznačeno, co si člověk může jen domýšlet - vlnění pod povrchem... Autor tohle ovládá mistrně. Jeho styl je na Písmáku ojedinělý. Doufám, že si ho brzy přečtu i v tom Tvaru.) 2. StvN: Ježíšek naruby (líbí se mi, když autorovo pojetí tématu překvapí, což tady nastalo. Mezi tradičními dojáky o tom, jak jsou lidé speciálně o vánocích na sebe hodní, je tohle velmi osvěžující. A mrazivě přesné. Ano, je to miniatura, ale dokonalá: nic jí nechybí ani nepřebývá.) 3. Cheth: Babička se má dobře (Znepokojivá generační výpověď, psychologicky propracovaná a působivá.)

Lakrov
05. 03. 2012
Dát tip
1. Povídka "Zapomenutý vlak" autora Kanasta_VX 2. Povídka "Malíř" autora Benji 3. Povídka "Krvavý dědek ještě spí" autora sepotvkorunachstromu "Zapomenutý vlak" autora Kanasta_VX patří na Písmáku ke zcela ojedinělým dílům, vyznačujícím se tím, že se jejich autor nesnaží o jakoukoli stylizaci, nýbrž zaměřuje své úsilí na to, jak polapit čtenáře do svého plánu a udržet u něj -- přes značnou délku textu -- zájem a napětí. Slabou stránkou této povídky je snad určitá nedomyšlenost závěru; po takovém rozjezdu by leckdo očekával nějaké to šokující odhalení, jenže kde ho vzít... "Malíř" autora Benji je povídkou, jež vystihuje změny lidských postojů, související s plynutím času. Balancování mezi odhodláním, cíli a kompromisy, k nimž nás život nutí; nebo nenutí? Mám-li této povídce něco vytknout, pak by to byla smutná nálada, jež z ní čiší. "Krvavý dědek ještě spí" autora sepotvkorunachstromu je zvlášním, nezřetelným a spontánním způsobem podaný obrázek zmařeného, bezvýchodného dětství. Slabou stránkou, pokud si dobře vzpomínám, bylo slohové zpracování. Není však vyloučeno, že autor(ka?) později na textu ještě zapracoval(a). Zde uvedené komentáře ke všem třem povídkám jsou v tutochvíli psány na základě letmého náhledu do textu, což je jistým důkazem toho, že tyto povídky patří mezi zapamatovatelné nebo dokonce nezapomenutelné. + avíza autorům, jímž tímto blahopřeji.

bestye
04. 03. 2012
Dát tip
1. Zapomenutý vlak - mám ráda povídky s tajuplným příběhem, kdy jsou mi v průběhu předkládány možné varianty pointy a je na mně - uvěřit neuvěřit. A nejen proto, je to pro mě nejlepší povídka ze všech, ale i kvůli stylu a lehkosti čtení. 2. Babička se má dobře - kritika viz. pod dílem 3. Studená jitra - kritika viz. pod dílem

Ferry
04. 03. 2012
Dát tip
1.JEŽÍŠEK NARUBY - Úsporný způsob podání odpovídá exekutorově zde načrtnuté povaze, což pro dílo považuji za přínosné. Téma neotřelé, aktuální, optimálně uchopené. 2.BABIČKA SE MÁ DOBŘE - Choulostivé téma zdařile vyjádřené. Postoj vnučky k babičce s náznakem katarze připomíná v Cannes oceněný dokument Zuzany Špidlové Bába.

.duke.
02. 03. 2012
Dát tip
Rášek: nemýlíš. byl to nápad, který dero realizoval. těší mě, že ho oceňuješ.

.duke.
02. 03. 2012
Dát tip
Rášek: díky za obsažné kritiky zde, to je prima. autoři tu jsou oba stále aktivní, UNK odkázání na stránky, kde je povídka k přečtění, nevadí. uvádění vítězných PM na úvodní stránce místo úvodníku je záměrem.. stejně tak derův odkaz na hlavní straně na PR

.duke.
02. 03. 2012
Dát tip
těša: jasně, díky za účast

těša
02. 03. 2012
Dát tip
1. malir 2. o slozitem vztahu horke kavy 3. zapomenuty vlak vsechno jsem komentoval, kdyz to bylo aktualni - je to OK?

Tragicus
01. 03. 2012
Dát tip
Tím jsem narážel jen na tento výrok: "nějakou vtipnou, humornou, zábavnou, ...prostě povídku, která by mě ještě chvíli donutila přemýšlet nad tím, co jsem právě dočetla. " A nikdo neříká, že někomu svůj názor nutíš, a ani naopak, nikdo ti tvůj názor nebere, jen diskutuji.

.duke.
01. 03. 2012
Dát tip
Lotoska: vydírání?

Lotoska
01. 03. 2012
Dát tip
... já neměla na mysli, že by mě zaujala jenom ta "humorná" :-) Jen bych při čtení čekala, že mě děj osloví jaksi víc, nevím jak bych to vyjádřila. Prostě jsem dočetla a tím to pro mě haslo. Pokud se zvažuje i o tom, že by vybraná povídka mohla být otištěna, měla by jaksi zaujmout, něco zanechat, ne? je to jen můj názor, vůbec ho nikomu nenutím :-)

Tragicus
01. 03. 2012
Dát tip
Zajímavé, mám přesně opačný problém, zaměřením humorné povídky mne tedy pobaví, ale sotva, co je dočtu, říkám si: "Dobře, další..." - není v nich často nic, nad čím se dále zamýšlet. Naopak preferuji povídky, které mají humor jako jakousi přidanou hodnotu, třeba Vrátný je takový text, pokud si dobře vzpomínám.

Lotoska
01. 03. 2012
Dát tip
... zde přece nejde o rezignaci. podala jsem svůj názor, pořadí povídek si netroufnu navrhnout, protože je to dáno hlasováním. Každý má svůj styl psaní i čtení. Mě zaujme jistě něco jiného, než další čtenáře... z těchto povídek mi přijdou všechny tak nějak na stejné úrovni. žádná v mém pohledu nepřevyšuje ostatní. Taková ta " o něco výš" mi tam prostě chybí. Pokud by se ode mě přece jenom očekávalo hlasování... trvám si na Vrátném :-) Byla tam aspoň jakási zápletka, nad kterou čtenář mohl při čtení přemýšlet, aniž by tušil, že to skončí tak,jak to skončilo. Vydírání jsem jaksi očekávala, ale ne v tom pojetí, které mi bylo předloženo ...

.duke.
01. 03. 2012
Dát tip
Díky za názor, prima. Chtěla bys nějaké pořadí určit, nebo na to rezignuješ?

Lotoska
01. 03. 2012
Dát tip
... chtěla jsem se zapojit do hlasování,a tak jsem se snažila začíst do jedné z vybraných povídek. Diskuze, která se odehrávala poté mi málem zhatila plány,ale pominula jsem a ... Prolouskání se každým textem nebylo jednoduché, hledala jsem aspoň jednu povídku, která by mě zaujala dějem, psaním , zápletkou nebo nějakou vtipnou, zajímavou nebo snad smutnou koncovkou. V každé by se dalo najít kousek ze všeho, ale tak nějak bez většího zásahu :-( Přesto mi každá z nich dala aspoň kousek svého děje. Pokud bych měla bodovat styl psaní, zaujal mě - Zapomenutý vlak. Pokud bych měla dát bod povídce, která mě aspoň trochu zaujala dějem, vybrala bych Vrátného. Povídka poukázala na kus křivé reality, která se bohužel děje všude kolem nás. Závěrem ... nesnažím se kritizovat, jen zde zanechávám svůj názor, napsat zajímavou povídku není jednoduché, ale ve výběru bych uvítala i nějakou vtipnou, humornou, zábavnou, ...prostě povídku, která by mě ještě chvíli donutila přemýšlet nad tím, co jsem právě dočetla. A to mi žádná z těch, které tu jsou, nezanechala :-( I tak děkuji za počtení a autorům přeji pevnou ruku při dalším psaní ...

.duke.
01. 03. 2012
Dát tip
ft: hlasování přitahuje pozornost, tudíž i jedince, co chtějí být v tom reflektorovým kolečku neasi.. normálka ;)

.duke.
01. 03. 2012
Dát tip
KS: proto by možná bylo dobré, kdyby ses se svým návrhem obrátil přímo na něj

Duke: OK, nikomu nic nenutím, jen dávám podněty. Ale i tak si myslím, že hlavní slovo by měl mít StvN, jakožto zakladatel PM. VTM: Uklidni se, chlapče. My tady diskutujeme:)))

Zuzulinka
01. 03. 2012
Dát tip
Krátké komentáře k mému výběru a hodnocení: 1. duke - dobře zpracované, bez zbytečné omáčky, lidský příběh s jednoduchým přesto úderným obsahem 2. kanasta - zcela výjimečné psaní, fantazie, dobře propracovaný, strhující děj - těším se na další povídky podobného rázu 3. woolf - skvělá atmosféra s nádechem černého humoru, velmi dobře čtivé

.duke.
01. 03. 2012
Dát tip
VTM: nevšiml jsem si, že bys mi strojil nějakou lest - to je jistě v podstatě lsti, že si jí člověk nepovšimne, ale když ani takto zpětně lest nedohledám, je nutné zpochybnit, zda vůbec nějaká byla zamýšlena.

Tragicus
29. 02. 2012
Dát tip
Kamil: Až jednou navrhneš něco, s čím budu moci souhlasit, nebudu proti. :) Jinak PM snad nikdy nešlo o kvantitu hlasujících, to by právě mohla být založena na prostém součtu tipů jako je tomu u jiných soutěží, ale právě záměr a filosofie PM byla nejen zvýšit zájem o prózu, ale i kultivovat psaný projev čtenářů/kritiků.

.duke.
29. 02. 2012
Dát tip
KS: Beru hlasování uživatelů Písmáka v soutěži PM a PR jako projev jejich dobré vůle. A za to jim děkuji. Nedovolil bych si devalvovat jejich hodnocení (odůvodnění výběru povídky) jako "plk", "pind", "fráze". Je to hodnocení z jejich perspektivy pohledu, hodnocení čtenáře, které může velmi variovat. Navíc hlasující nemají žádnou povinnost. Jde o jejich svobodně rozhodnutí zda se hlasování budou účastnit a zda jsou pro ně nastavená pravidla přijatelná. Známkování povídek mi nepřipadá atraktivní, ale spíše simplexní. Na školách, především na prvním stupni se přechází spíše ke slovnímu hodnocení. Slovní hodnocení beru zde právě jako prostor pro tvůrce např. vstřebat a napravit výtky čtenářů, posunout se dál. To známky nenabízí.

T: Nemůžeš alespoň jednou říct: "No dobře, zkusíme to a když to nevyjde, tak to zase opustíme." Proč jsi hned proti? Klidně se s tebou vsadím, že kdyby se na Písmáku rozneslo, že PM se zmámkuje od výborné po nedostatečnou, tak by se jí zúčastnilo 3x více hlasujících.

Tragicus
29. 02. 2012
Dát tip
Známky nemají daleko od tipů (mění se jen "přesnost", nikoliv kvalita hodnocení). Zdůvodnění je to, co odlišuje PM od ostatních soutěží. Ano, možná jsou to někdy "plky", ale mnohdy ne a už kvůli tomu mnohdy to za to stojí.

Tragicus, Duke a StvN: Takže plky z povinnosti nám nevadí? No dobře, ale čtete někdy ta slavná zdůvodnění? Vždyť jsou to hrozné pindy! Úplně z toho čiší snaha odbýt si nepříjemnou povinnost nějakou obecně uznanou frází. Kdyby bylo na mě, já bych povídky raději známkoval, jako ve škole a nakonec udělal průměr. A nejen první tři, všechny! Z gustem bych rozdával i pětky:))) Co vy na to? Zkusme to alespoň v jednom kole. Vsadím se, že by to bylo atraktivní pro všechny, jak pro pisatele, tak pro hlasující. Určitě by to mělo úspěch, jen si to představte:)))

.duke.
29. 02. 2012
Dát tip
VTM: díky, že dohlížíš na zdejší hlasování. Budeš také hlasovat?

Zuzulinka
29. 02. 2012
Dát tip
1. duke 2. kanasta 3. woolf

StvN
29. 02. 2012
Dát tip
1. Duke 2. Woolf 3. Benji Je to spis otazka vkusu.

DavidPetrik
29. 02. 2012
Dát tip
1. Krvavy dedek jeste spi. Je to syrove, mrazive. Text ma jednoduchou, linearni strukturu, ale zanechal ve me pusobivou katarzi, jakkoliv ne zcela prijemnou. 2. .purpose. Lyricnost a nevyslovene umocnuji text, ackoliv je to spise crta nezli povidka. Atmosfera je jedinecna. 3. Babicka se ma dobre. Malem jsem prestal po prvnich nekolika radcich cist. Text mi prisel zdlouhavy, krkolomny a bez radneho stylu a struktury. Ale kdyz prisel odstavec z domova duchodcu, text me vtahnul svou pravdivosti a opravdovosti.

.duke.
28. 02. 2012
Dát tip
tak: po čtyřech dnech jsme vyrovnali počet hlasujících z minulého roku. a já mám hlasování pro pr letos z krku ;)

.duke.
28. 02. 2012
Dát tip
1. woolf: studená jitra. momentka z kuchyně kam přijde vnuk aby ze svýho dědy dostal nějaký love.. má to spád, jde to trocha do ztracena, ale ten styl, formát i zakončení mají potenciál na něco většího.. 2. Cheth: babička se má dobře. ne zcela zvládnutej styl a formát, ale ten kritickej pohled dospívající Terezy, který umře babička, má něco do sebe. taky tam vidím potenciál na něco lepšíh.. 3. Kanasta VX. Zapomenutý vlak. jeden z mála pisatelů zde, který dokáže text táhnout, pracovat v něm s napětím, má zvládnutou formu a celkem i formát.. i když tyhle retrospektivní kousky moc nemusím, oceňuji

Tragicus
28. 02. 2012
Dát tip
To snad už není takový problém to vztáhnout k té první povídce, ne, Kamile? "Oproti prvnímu místu..."

Víš, Stývne, lidem podle mě ani tak nevadí hlasovat pro 3 povídky, jako spíše povinnost to zdůvodňovat. U té nejlepší (podle vlastního vkusu samozřejmě)to nevadí, tam má každý asi jasno, ale 2 a 3 místo se zdůvodňuje těžko. Kdybys zmírnil pravidla na zdůvodnění jen u prvního místa a druhé a třetí nechal podle intuice, problém by zmizel.

StvN
28. 02. 2012
Dát tip
Já jsem popravdě nečekal, že nastane stejná situace jako u toho měsíčního vyhlašování. Přiznám se, že mě nenapadlo, že když tu bude dvanáct celkem už dobrých a úspěšných povídek, že tu narazíme na stejný problém s tím, že se bude, a ne výjimečně, hlasovat pro dvě, nebo dokonce jen jednu povídku. To je trisní. Byl to asi důsledek mojí přehnané důvěry. Druhá věc, která mě překvapila a hodně mě mrzí je skutečnost, že když jsem celkem myslím i slušně požádal o doplnění hlasování, tak se tu začnou odehrávat jakési tlaky a revoluce. To mě mrzí asi nejvíc. Mrzí mě, že se tu nízkost a špatnost povyšuje nad snahu a ochotu. Mrzí mě, že se neschopnost vybrat tři díla vykládá jako dobrý vkus a podobně. Opět trisní. Vždycky jsme nechávali prostor určité originalitě a měli jsme pochopení pro osobní důvody. Těm, kteří se snažili PM svazát více pravidly jsme říkali, že pravidla nechceme. Někdy je situace taková, kdy to jde, jindy to jinak ani nejde. Nerad nutím lidi k nesmylným věcem jenom proto, že takové je pravidlo. Očekávám ale, že odměnou za větší volnost bude i větší ochota spolupracovat. Učinili jsme nějaké ústupky, například v hlasování, zejména proto, abychom si udrželi určitou úroveň podpory, aby se vůbec hlasovalo. Na druhou stranu když se to tady začne totálně rozpadat, každý si bude najednou dělat co chce a bude si zvláštní přístup navíc nárokovat, třebaže na to tady nemá nikdo nejmenší právo, tak to musím vrátit do těch správných kolejí. Každý z vás měl možnost po celý rok povídky psát, vybírat a hlasovat pro ně. Neříkejte mi tu teď, že něco, co má odrážet to nejlepší z prózy na Písmáku za poslední rok, nestojí za to, abyste byli schopni vybrat tři díla. Jsme na literárním serveru a vy nenajdete tři povídky, pro které byste hlasovali? Je to přece výsledek naší společné práce. Ti, kteří se k tomu stavěli poctivě, mají na současném stavu velký podíl a ti, kteří se k PM stavěli spíše sporadicky nemají morální právo si zpětně stěžovat, že to ti ostatní vybrali špatně. Někteří z vás dobře ví, že umím být i despotický a momentálně mám chuť bouchnout do stolu a ty neukázněné zpohlavkovat jako malé děti, protože se jako malé děti chováte. Dejte se proboha dokupy. Nesnažte se hledat důvody, proč něco nejde udělat. Najděte si důvod, proč to udělat dobře. To je všechno, co vám k tomu řeknu. Dál to nechám na vašem vlastním rozhodnutí a na dukovi, pokud si to tady bude chtít moderovat.

.duke.
28. 02. 2012
Dát tip
Díky VTM, na základě tvých postřehů a morálních apelů jdu do sebe a budu již brzy hlasovat, nečekat, až se bude hlasování chýlit ke konci, či až lhůta vyprší.

.duke.
28. 02. 2012
Dát tip
VT: spíš je požádej, jestli by zahlasovali

Kdybych já napsal povídku, tak máte hned vítěze. Jenže já píšu (bohužel pro Vás) jenom poezii.

vk
28. 02. 2012
Dát tip
1) Vrátnej 2) Studená jitra 3) Kanasta_VX

.duke.
27. 02. 2012
Dát tip
Kdyby změna pravidel hlasování podnítila zlevnění chleba, byl bych pro ji učinit.

Fruhling
27. 02. 2012
Dát tip
Ale zase se zvedá meta, žejo .) Ono to asi nemá moc cenu řešit, pravidla jsou pravidla a ty jsem jakože splnil s čistým vědomím a svědomím. Jen jsem chtěl říct, že by mi taková změna připadala nešťastná: systém funguje a úroveň textu to nezvýší a chleba levnější taky nebude.

Tragicus
27. 02. 2012
Dát tip
F.: Myslím, že tohle bych určitě chápal u PM, ale tady už se jaksi předpokládá, že to asi budou celkem kvalitní povídky, tak by to snad neměla být taková hrůza. Ale chápu.

.duke.
27. 02. 2012
Dát tip
Pokud jsme StvNe předem nestanovili závazné podmínky pro hlasování, nemůže nyní od těch, kteří již hlasovali, vyžadovat "nápravu", protože hlasovali podle pravidel. Můžeme je pouze požádat, jestli svůj výběr nepřehodnotí, což ani Fruhling ani vzduchoplavec nechtějí. To je myslím potřeba respektovat. Chceš změnit pravidla hlasování pro další potenciální hlasující? (nevím, v jakém smyslu případná změna hlasování ovlivní kvalitu vybraných textů)

Tragicus
27. 02. 2012
Dát tip
Ještě bych dodal, co už jsem říkal dříve, nejlepší nemusí nutně znamenat dobrý, tak jako ze série čísel: 1; 1,1; 0,9; 0; -0,1 je největším číslem 1,1, ačkoliv to rozhodně není velké číslo, nic více se po hlasujících nechce, než právě seřadit třeba od "ne tak hrozných" povídek. Ale jinak teda Fruhlingův důvod beru zase já. :)

Fruhling
27. 02. 2012
Dát tip
Já myslel, že cílem je hlavně čtení a vyzdvihnutí kvalitních prozaických textů. Ten požadavek mi připadá absurdní. To si mám říct "jako ono to má sice slabý sloh, blbě vedený příběh, podivnou psychologii, není to povídka, ale zas jsem u toho neplakal hrůzou, tak to tam šoupnu..."? Medvědí služba.

StvN
27. 02. 2012
Dát tip
Mas hlasovat pro tri podle tebe nejlepsi texty. A to snad neni tak hrozny. A jestli to je hrozny, tak nevim, o co se tu jako vsichni snazime.

Fruhling
27. 02. 2012
Dát tip
Můžeš mi říct jediný důvod, proč bych měl hlasovat pro text, který prostě neshledávám dobrý?

StvN
27. 02. 2012
Dát tip
Fruhling - tak to jsi asi poradne tvrdej chlap:) Nic, ja uz se tomu musim smat. Nechapu tuhle komedii.

Fruhling
27. 02. 2012
Dát tip
Chápu, ale jestli to mám říct natvrdo, ty ostatní povídky mi za to prostě nestojí.

.duke.
27. 02. 2012
Dát tip
pěknej fajt.. co ho přesunout do zpráv kluci?

Tragicus
27. 02. 2012
Dát tip
Myslím si akorát, že jsi, jak by řekli naši francouzští přátelé, "full of shit". :)

1. Studená jitra. Tohle je dobrá povídka. Má své chyby, ale asi nejméně ze všech. Příběh není špatný, zpracování taky ne, celkově tedy máme vítěze. 2. Malíř. Velmu dobré zpracování, ucházející styl, ale bohužel příběh o ničem. Soupeře převyšuješ podáním, ale příběh mě neoslovil. Přesto oceňuji zručnost a vypsanost. 3. Ježíšek naruby. Absolutně nejlepší námět ze všech, ale děsně odfláknuté. Přitom tohle téma jde tak báječně rozvést. Škoda té povídky.

Tragicus
27. 02. 2012
Dát tip
Kaviárový tousty...

StvN
27. 02. 2012
Dát tip
vzduchoplavec - ja myslim, ze by vsichni ocenili, kdyby se hlasovalo na 100%, tak se prosim trochu snaz. To snad neni takovy problem. Tedy krome toho egocentrismu, to chapu, ze je u nekterych lidi neprekonatelna prekazka:)

.duke.
27. 02. 2012
Dát tip
v: (za sebe:) tvé rozhodnutí/důvody respektuji

.duke.
27. 02. 2012
Dát tip
f.t.: nemažu, můžeš to doplnit v průběhu, v pohodě ;)

StvN
27. 02. 2012
Dát tip
Lidi, bylo by fajn, aspon jednou v roce, ze sebe vymacknout vsechna tri mista. Dost vazne zvazuji, ze to uvedu jako podminku pro uznani hlasovani. Cili apeluji nejdrive na vasi doboru vuli a verim, ze to zvladnete. Precejenom pro vitzeze je velka sance dostat se do Tvaru.

Fruhling
25. 02. 2012
Dát tip
1) Mezzomix 2) .duke Ad 1.) Vlastně to byl jediný ryze povídkový text, u nějž jsem měl naprosto čirou, bezvýhradnou radost ze čtení. A jestli se probojuje do Tvaru, s nímž je dokonale literárně nekompatibilní, může to být solidní fakovák. Ad.2) Trochu jiný .dukeův text, v první polovině docela silný. Hlasuju s výhradama, protože přece jen je to relativní miniatura. Líbil se mi ještě StvNův Ježíšek, ale to je spíš taková drobná anekdota a Flákač, který má krásnou atmosféru, ale trochu kulhající formu. Zbytek mi tak nějak splynul.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru