Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Akce Citron

04. 03. 2012
0
3
450
Autor
Lindemann

Slovensko, základní škola Cabaj-Čápor, 1981 Náš třídní byl botanik amatér a neustále se snažil pěstovat exotické rostliny a ovoce. Obzvláště velkou slabost měl pro Pepu - Citronovník, který měl umístěný v kabinetu, a na kterém se už několik let snažil vypěstovat nějaký citron. Bezvýsledně. Až jednoho dne, kdy odjel třídní na tří denní dovolenu, přišel Pišta s nápadem jak si z něj vystřelit. "Chlapci, čo keby sme mu pomohli vypestovať citrón!"pronesl Pišta. „Jak?“ Zeptal jsem se a nechápavě na něj koukal. "No jednoducho ho prirobíme na Pepu. Mašek by neveril vlastným očiam až by ho tam uvidel. Tak čo vy na to? " řekl nadšeně. Nápad se nám líbil, takže nebylo co řešit. Pišta však nedomyslel jednu věc, a to, že byl prosinec a citrony se v té době sháněly těžko. Natož ty malé, potřebné pro náš žertík. Přesto jsme byli rozhodnuti vtípek provést. Rozdělili jsme se, tedy do čtyř jednočlenných družstev a se zadáním najít co nejmenší citron jsme vyrazili do všech obchůdků v okolí. Po celodenním pátrání přinesl každý dva nejmenší citrony, které našel. Z 8 citronů byl vybrán ten nejmenší, se kterým jsme se o obědové přestávce vplížili do učitelova kabinetu, kde jsme mu jej pomocí drátku ukrytého za list přidělali na Pepu. Když se učitel vrátil do školy a uviděl, že mu během tří dnů vyrostl citron, okamžitě o tom informoval školním rozhlasem. V tu chvíli se šla celá škola podívat na ten zázrak. Protože to přeci není možné, tolik let nic a najednou citron! Mašek byl na svůj úspěch velmi hrdý a řekl o něm každému, koho potkal. Že jde o žert, odhalil až po několika týdnech, kdy začal citron přes veškerou jeho péči usychat a plesnivět, a když při opečovávání Pepy odhalil drátek, na kterém citron visel. Byla z toho tehdy celoškolní aféra. Na viníka byla vypsána odměna v podobě 300 korun, přesto nebyl nikdy odhalen.


3 názory

Lindemann
07. 03. 2012
Dát tip
Děkuji za kritiku. Za zřetelnou hrubku se hluboce stydím a možná by opravdu bylo lepší, kdybych se více rozepsal, tak to zkusím. ještě jednou děkuji.

Janina6
07. 03. 2012
Dát tip
Školní historky jsou fajn, ale čím kratší text, tím víc vyniknou chyby, takže neodflakovat :-) Opakování slov blízko sebe: "...odjel třídní na dovolenou... jak si z třídního vystřelit", nebo v závěru dvakrát slovo "informoval", jedno by se určitě dalo nějak nahradit. Hrubka "vysel"! Číslovky bych tady doporučila psát slovem, "třídenní" místo 3 denní, dva citróny a podobně. "List přidělali na Pepu" - místo hovorového přidělat navrhuju třeba připevnit. Jinak by to byl pěkný námět na opravdovou povídku, kdyby ses trochu víc rozepsal, dodal dialogy a podobně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru