Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

pršelo

08. 05. 2012
1
0
1024
Autor
Kuře_Juře

Prší a hvězdy na plakátech blednou zpívám si spolu s reprobednou jak ta láska deštěm voní stejně voněla i loni zkrátka prší. (Karel Plíhal: Prší)

 

Bez jediného slova zůstali stát před domovními dveřmi. Ruku v ruce stáli chovaní pod stříškou, aby na ně nepršelo. Mlčky pozorovali ty spousty kapek vody, jak se řítí střemhlav k zemi. Jak některé z nich nalezly cíl své cesty v korunách stromů, jak se roztříštily o listy. Jiné se vpíjely do půdy, až se po chvíli hlína leskla, jakoby byla poseta tisíci duhových kuliček.

Slyšeli jen šepot deště, ptáci nezpívali, vítr nefoukal. Děti si nehrály na ulicích a nesmály se, maminky na ně nedohlížely z oken a neokřikovaly je. Ulice se ponořila do pokorného ticha. Mraky zahájily generální úklid na zemi. Měly v úmyslu očistit vše od prachu, od špíny, od smutků a starostí lidí. Vzkřísit v rostlinách plodnost a podnítit je k růstu. Ovlažit vzduch, ochladit rozpálený beton a asfalt, poskytnout ptákům vodu na osvěžení a umytí. Zregenerovat, opláchnout, dodat vláhu.

Bez jediného slova stáli před domovními dveřmi. Ani si nevšimli, že už dávno neprší. Objímali se a mlčky se dívali jeden na druhého. Věděli, co to znamená. Uvědomili si, jak jsou vůči přírodním živlům malincí. Navzájem si viděli v očích jedno a totéž: touhu tančit uprostřed louky nazí, rituálně pozvednout ruce k nebesům a jako oddaný sluha pokleknout do trávy. Plakat štěstím, plakat tím obrovským úžasem. Plakat pro to, čemu obyčejný člověk nemůže nikdy úplně rozumět.  


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru