Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

hlasy Junglí a Dubů

12. 05. 2012
4
18
603

vyrychtované ksichty

vyrýsované vrásky a vylité hlavy

-

to jsme my

kteří nevzhledně ráno chodíme

s pičou na zádech

nebo násilně přemisťujeme svá nahá těla.


...


tak se mnou hází město

od rohu k rohu

a snažím se nahrabat co nejvíce slunečních paprsků

které mě vracejí zpátky do života.


ono stejně všechno jednou končí

ale zatím nemusí.

stačí si lehnout třeba do trávy nebo někam

a pozorovat

-

vlaky jedou

koně stojí

a krávy serou

a mi se to líbí.

a ani se nemusíte holit.


všechno jsou jen obrazy

tak nakrmím včely a sám zůstanu hladový

a do některých výjevů vstoupím zase nejspíš jako vagabund.


18 názorů

black8
17. 05. 2012
Dát tip
Mne sa velmi paci. Hlavne ta priamost. Neprevlada tym textom poza. A dokonca mam pocit, ze to viem precitit. Super.

2Hara: dík 2Rajmund: ještě že mi slivovice moc nejede;)

Rajmund
13. 05. 2012
Dát tip
Ještě zdůvodním poznámku: jedna štamprle slivovice probudí mysl, druhá ji nakopne vejš,..ale po celý flašce se bleje i druhej den zrána:-) Tolik ke hrubým slovům v básni.

a2a2a
13. 05. 2012
Dát tip
Mimoň, nejspíše máš pravdu, ačkoliv je to otázka, poněvadž říkat věci přímo ještě naznamená říkat je doslovně a pak jde o to, zda nějakou bezmetaforickou zkratku vnímáme jako zda to je napřímo či nikoliv. Podstatný je jazyk, který text posouvá do poezie, ale máš pravdu v tom, že snad jen málokterá trochu dobrá báseň nenabídne nějaké asociace, tedy nepřímá sdělení.

Max Hutar
13. 05. 2012
Dát tip
avi

Max Hutar
13. 05. 2012
Dát tip
v návaznosti na a2a2a: báseň může říct něco přímo, ale říkání věcí nepřímo se vyhnout nemůže. a proto je s tím třeba počítat

hara
13. 05. 2012
Dát tip
Dost hořké, ale zaujalo. zajímavá je i ta piča na zádech. Dodržovat pitný režim je zdravé. Jen nevím, jestli každý ví, že piča je chorvatsky pití. :-)

2Vindal: dík. no chtěl jsem zkusit něco jiného, ale možná to nebyla dobrá volba.

good. jen bych ty dekadentní houstičky skládal z leva, tenhle druh úpravy je hnusnej, horší je už jen centrace na zkur. střed :)

a2a2a
12. 05. 2012
Dát tip
neělej si smým názorem starosti, je to jen názor, nikoliv nutně pravda, báseň může říct všechno napřímo,proč ne, když zaujme.

a2a2a: báseň přece může něco říct přímo a ne jen v obrazech. takže pokud bych to zařadil např. do nějaké "kategorie mimo", tak by ti to tak nevadilo? Rajmundovi dík:)

Rajmund
12. 05. 2012
Dát tip
Mě se ta báseň nelíbí.

a2a2a
12. 05. 2012
Dát tip
obsah je samozřejmě vždy nosný, ale chceme-li ho vyjádřit formou básně, pak to tak, jak jsi to napsal, nestačí, báseň si žádá zkratku, obraznost a věřit čtenáři, že má schopnost si mnohé automaticky domyslet, pokud mu nabídneme právě nějaké přílehavé obrazy.

a2a2a: teď nevím, jetli je to teda dobře nebo špatně podle tebe.

a2a2a
12. 05. 2012
Dát tip
lze se ztotožnit spíše s obsahem než samotným provedením, které pouze expresivně, doslovně a bez obrazů, bez metafory řekne, co jsi měl na mysli.

2kocúr: dík 2Mimoň: no ono nejde o "vytucání se".. ale když vyliješ nádobu, tak taky není prázdná. jazyk je mi často vyčítán, jenže pocházím od ostravy a mluvím takhle přirozeně a jinak mi to moc nejde. jinak máš pravdu, že je to docela syrové, ale když nemám sílu to z toho vytesat, tak už to tak většinou nechám a už se k tomu nikdy nevracím. jinak dík za připomínky:)

Max Hutar
12. 05. 2012
Dát tip
Ale jo, nějakou poetiku to má, ten nápad není špatný. Město skutečně má jinou chuť, věnujeme-li se po nocích vylomeninám. Ale nelíbí se mi, že báseň neříká nic dalšího; jakoby poukaz na takový způsob žití/přežívání byl už dostatečnou estetickou hodnotou, nad kterou se mám pozastavit. "To jsme my" (všimněte si nás...) Spisovný jazyk i některé zvláštní, symbolické obrazy (včely, vstup do některých výjevů) tíhnou k nějakému meditativnímu vyjádření. To by chtělo zvýraznit. Poukaz na "vytucání se" přece jde vměstnat na tři řádky a každý pochopí, o co jde.

celkom sympatické

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru