Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

úvaha o hovně

16. 01. 2002
0
0
1890
Autor
slavek

tak malé, tak smrduté, a přitom tolik lidské.

Vážení a milí čtenáři. Vzhledem k tomu, že jsem se právě vrátil z restaurace, kde jsem skoro nalačno vypil dvě piva, mám tu drzost se začít v této povídce nebo chcete-li úvaze zabývat tematem natolik specifickým a lidským jako je hovno. Je to u mně situace značně atypická, protože ačkoli většina mých dílek zde na písmákovi kvalit ničeho jiného nedosahuje, nikdy jsem nepředpokládal, že bych se mohl seriózně začít něčím podobným zabývat.

Hovno je záležitost značně opovrhovaná a přesto velmi inspirativní. Některá lidská přirovnání mi dosud zústala utajena (svět na hovno, život na hovno) a tak podobně, ovšem jiná vyložení tohoto slova jsou naprosto zřejmá (jako například zkratka v metru popisující Hlavní odpojovač vysoko napěťových obvodů). Pochybuji však, že původ tohoto slova vychází z této zkratky, protože se nedomnívám, že podobné obvody by se používaly dostatečně dlouho a navíc si nejsem vědom jakékoli fyzikální souvislosti se zmíněným produktem. I když možná se mýlím, protože v jedné z vývěsek, které lze najít ve vozech městské hromadné dopravy stojí doslovný text: \"manipulace s odpojovačem, jen se staženým sběračem\". Je pravda, že naše spodní prádlo se skutečně může za určitých okolností stát sběračem, a této situaci se dá jeho stažením předejít. Takže původ zmíněného slova mi stále zůstává utajen. Co s tím tedy? Jestli by mi někdo mohl poradit budu rád :-).

 


slavek
20. 01. 2002
Dát tip
Rivka> :-) ::::: super :-)

Rivka
18. 01. 2002
Dát tip
No mně taková věc pochopitelně nedala:)))) Pochází to z všeslovanského základu, odvozeno od slova hovado a jakousi deadjektivizací... či co, prostě původě to znamenalo kraví (lejno):c) Tak praví etymologický slovník...:)))) A na začátku bylo g místo h, pochopitelně:c))

kirkov
16. 01. 2002
Dát tip
To je jako, že čůrákovi se ve většině jazyků říká "pták". Proč?

pino15
16. 01. 2002
Dát tip
neměl bych asi sem přispívat, ale neudržel jsem se: proč se v Čechách říká místo piča "píča" ? Proč?

slavek
16. 01. 2002
Dát tip
pino15: jo tak to nevím, podobné objekty neumím posoudit, protože nemám dostatek informací :-)))

pino15
16. 01. 2002
Dát tip
sl: to spíš patřilo kirkovovi :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru