Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztracené děti

15. 05. 2012
0
1
610
Autor
sputum

Ztracené děti

Před pár lety jsem v nějakých novinách zahlédl titulek: "Za minulý rok zmizelo v našem kraji téměř tisíc dětí!" Cože?? Vyvalil jsem oči a pustil jsem se do čtení toho článku (někomu přes rameno v autobuse).
Hned první věta článku už ale uváděla trochu jinou informaci: "V minulém roce řešila policie ČR v našem kraji tisíc případů ztracených dětí." To samozřejmě vůbec nic neříká o tom, kolik jich nakonec vyřešili a kolik dětí se opravdu nadobro ztratilo a už je nikdo nenašel.
Takový titulek si pak přečte mladá maminka s kočárkem a zděsí se jako já. Tisíc dětí? Jak je to možné? Kde to žijeme? Kam se všechny ty děti ztrácejí?? A zbytečně se bude třást hrůzou o osud svého dítěte. Ale ty noviny si možná koupí a o to jde autorům především. I novináři musí z něčeho žít, ne? Z vlastní zkušenosti ale vím, jak tyhle počty ztracených dětí vznikají.
Jeden můj bývalý kluk byl takový trochu problémový sedmnáctiletý mladík, který klidně občas něco ukradl, takže nakonec skončil v pasťáku. Tam se mu samozřejmě nelíbilo, a tak hned druhý den utekl a zamířil rovnou ke mě.
Nejdřív jsem se nechtěl smířit s představou, že bych si doma ubytoval zloděje, ale nakonec jsem se nad ním slitoval, jelikož u mě doma stejně ani nebylo co ukrást.
V práci jsem si pak na internetu našel, že je opravdu hledaný a že pátrání po něm běží už několik dní.
Po dvou dnech strávených u mě už samozřejmě nevydržel být pořád zavřený v téměř prázdném bytě a vyrazil ven za kamarády. Když se několik dní nevracel, mrknul jsem opět na internet a zjistil jsem, že už ze seznamu hledaných osob zmizel. Prostě ho někde chytili.
Každý den jsem pak v práci kontroloval ten seznam hledaných osob a za několik dnů se tam ten můj výlupek objevil znovu. Pátrání bylo vyhlášeno právě ten den. Bylo mi jasné, že večer ho můžu zase čekat u mě doma.
Tahle situace se pak v průběhu dalších měsíců opakovala ještě několikrát. Vždycky když ho chytili, uzavřel se jeden případ ztraceného dítěte, a když hned druhý den zase utekl, vyhlásili po něm nové pátrání. Takže jeden takový grázlík je schopen za rok vyrobit třeba 30 ztracených dětí. No a když se najde takových machrů víc, tak máte tisíc dětí za rok, ani nevíte jak.


1 názor

44710
15. 05. 2012
Dát tip
možná spíš úvaha teda, ale zajímavé téma s těmi titulky souhlasím - mají za cíl jen šokovat a přilákat čtenáře, vůbec nemají informační charakter

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru