Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

básne pre obyčajných ľudí

Výběr: vk, Fouckault
24. 05. 2012
12
25
2551
príbeh obyčajného neonacistu

mesiac je ako svastika

v jeho očiach sa zrkadlí múdrosť mein kampfu
večer sedáva na priedomí
dojedá obed svojho ženského prapredka
a zo vzduchu vyfukuje padáčiky dymu

aneta sa vedľa neho pritúli
pohladí mu stehno

o chvíľu sa pôjdu milovať

u susedov hrajú judenmord
spomínajú na deda
slovana

-----------------------------------------


príbeh obyčajnej ženy

vstáva každé ráno
okrem víkendov
sviatkov
a dní keď má dovolenky

dá si kávu

umyje si zožltnuté zuby
trojka vpravo dole protéza
vľavo diera

dve až tri deti
+ mravce
a manžel ktorý nie je alkoholik
ale fľaške sa nevyhýba

------------------------------------------------

príbeh obyčajnej upratovačky /obsahuje rurálne pasáže/

pracuje v nemocnici ako upratovačka
počúva soc pop
a hovorí že za komunizmu sa žilo lepšie
vypne jemné melódie
a odíde do práce

tam zoberie veľký zväzok kľúčov
a prechádza všetky miestnosti
nasadí gumené rukavice
vytiera podlahy vyhadzuje odpadky
igelitové vrecia vymieňa za nové
vzduch voní dezinfekciou

a potom

jemne ako keď stará mama fúkne do skla
sa trasúcou rukou dotkne kúsku papiera
s tajným heslom vpísaným
akoby do pergamenu

v tých slovách sa zrkadlí
múdrosť mužov v bielych plášťoch

a ona v tej chvíli vie že čas plynie
a vrastá do tváre jej syna

ako korene brezy
do pôdy na záhrade jej otca

potlačí slzu
a odíde do miestnej reštaurácie
dá si menu

v telke dávajú hokej


25 názorů

j.nikdo
02. 07. 2012
Dát tip
Myslím, že básně jsou výstižné, skoro bych řekl poezie všedního dne. Tomu odpovídá zvolená forma i jazyk...*

Alojzia_W
09. 06. 2012
Dát tip
po roku prace v zdravotnictve s tou tretou absolutne suzniem - nasa upratovacka nam dokonca podakuje, ze nam mohla vyniest kos.

misty
28. 05. 2012
Dát tip
lubi...

F: dik. snazil som sa

Fuk
25. 05. 2012
Dát tip
ale za tie ruralne verse by si mal dostat vyber su otrasne

a2: odpovedal som myslim celkom jasne. "nevidim dovod ako autor interpertovat text pre citatela. a podavat mu do ruky kluce a navod ako ten text citat. "

a2a2a
25. 05. 2012
Dát tip
aššurbalit, slušně jsem tě požádal o vysvětlení, odpověděl jsi jak jsi odpověděl, není třeba víc dodávat.

"připustím-li, že bych měl znát více než znám, ale nicméně si myslím, že je třeba zacházet s takto dvojsmyslnými pojmy obezřetněji, abychom my, méně známí, obyčejní lidé lépe rozuměli." ---- blbost. absolutne nevidim dovod. pak ovšem nebylo, myslím si, nutné takto složitě prababičku označit, ale budiž. ------ bolo to nutne. Proto je, myslím si, důležité, když už kdokoliv píše pro veřejnost, třeba jen zde, aby, když už se najde někdo méně informovaný a báseň neinterpretuje podle záměru autora a požádá o zpětnou vazbu, aby se mu ji dostalo ------ nevidim dovod ako autor interpertovat text pre citatela. a podavat mu do ruky kluce a navod ako ten text citat. Na druhou stranu je mi sympatická potřeba autora pojmout toto téma a je zde i patrná jeho vnitřní laskavé souznění s adresáty svých básní, ----- suznenie s neonacitmi?

vk
25. 05. 2012
Dát tip
a2a2a, myslím, že si v práve, podľa J. Cullera: „Významom diela nie je to, čo mal autor na mysli v určitom momente tvorby diela, alebo čo si autor myslí, že dielo znamená, potom ako je dokončené, ale skôr to, čo sa autorovi podarilo do diela vložiť.“ „Významom textu nie je samotný výrok, ale to, čo tento výrok robí, jeho potenciál pôsobiť na čitateľa. Interpretovať dielo preto znamená rozprávať príbeh čítania a prenikať k podstate postojov rozprávača na základe náznakov uvedených v texte a našich všeobecných vedomostí a bežných situácií.“

a2a2a
25. 05. 2012
Dát tip
vk, děkuji, lékaře jsem pochopil, o judenmord jako o skupině, žel bohu nemám tušení, což je samozřejmě má chyba, připustím-li, že bych měl znát více než znám, ale nicméně si myslím, že je třeba zacházet s takto dvojsmyslnými pojmy obezřetněji, abychom my, méně známí, obyčejní lidé lépe rozuměli. A s tou prababičkou jsem nyní po opakovaném, několikerém čtení již více v obraze, pak ovšem nebylo, myslím si, nutné takto složitě prababičku označit, ale budiž. Proto je, myslím si, důležité, když už kdokoliv píše pro veřejnost, třeba jen zde, aby, když už se najde někdo méně informovaný a báseň neinterpretuje podle záměru autora a požádá o zpětnou vazbu, aby se mu ji dostalo. Patřím určitě k těm, který se nechá poučit.

vk
25. 05. 2012
Dát tip
Ašš: ako korene brezy do pôdy na záhrade jej otca

vk
25. 05. 2012
Dát tip
a2a2a - podľa mňa: dojedá obed svojho ženského prapredka = dojedá obed svojej prababky judenmord = hudobná skupina muži v bielych plášťoch = doktori, kúsok papiera = (možno) lekárska správa takto mi to pripadá najlogickejšie

a2a2a
25. 05. 2012
Dát tip
je to možné, pak bych přece jen poprosil o vysvětlení, vůbec si nečiním nárok na správnou interpretaci, tím méně se chci někoho dotknout, interpretuji a píšu své názory však tak, jak to vnímám a v tomto smyslu nabízím jednu z možných zpětných vazeb a o totéž mám zájem i já.

a2a2a: prepac ale taku znosku nezmyslov a nadinterpretacii a dezinterpretacii som uz davno necital. chybu si spravil uz v samotnom pristupe k textu. niet o com diskutovat.

a2a2a
24. 05. 2012
Dát tip
Z mého pohledu jsem se nezhlédl v žádné z nich. Ta první má na mne přespříliš vyzývavě odvážný úvodní obraz a ve fázi dojídání jídla po ženském prapředku už pro mne jako obyčejného člověka nedosažitelná, závěr je s tím slovanským dědou hodně laciný a vlastně nijak nekorunuje judenmord, protože si myslím, že mord je svinstvo samo o sobě bez nacionálního dovětku, přízvisko ...juden... lze samozřejmě akceptovat, protože je to dobové synonymum. Druhá báseň je zručně napsaná a zde si obyčejná žena povzdechne s porozuměním, za chvíli však už nebude vědět, že něco četla, ale i pro ten malý okamžik budiž. V té třetí, tam jsem se cítil nejlépe. Po úvodním vstupu, který je sice popisný, ale funkční a nenudí, dochází k emociálnímu a náhlému vzestupu, je zde i nádherný verš ...a ona v tej chvíli vie že čas plynie a vrastá do tváre jej syna... ovšem hned následující s břízou je špatný, až pro mne kýčovitý a zbytečně ruší krásný předcházející verš jako nějaký nadbytečný doslov, podobně je to s veršem o moudrosti mužů v bílých pláštích, neboť jaksi podvědomě cítím, že to jsou pracující lidé ne tolik důležitější než je ona uklízečka, jakkoliv se to nabízí. Na druhou stranu je mi sympatická potřeba autora pojmout toto téma a je zde i patrná jeho vnitřní laskavé souznění s adresáty svých básní, což samo o sobě pro mnoho lidí představuje poezii samu o sobě.

aka ironia?

...fajn*

dazdozienka
24. 05. 2012
Dát tip
prve dve ano, sice taka jednoduchsia prvoplanovejsia atmosfera typickej slovenskej rodiny, ale aspon je to napisane striedmejsie - o poslednej sme sa bavili, nuda

Čudla
24. 05. 2012
Dát tip
/*

vk
24. 05. 2012
Dát tip
tá provokácia v jednotke sa mi vidí obžutá, ale to možno len ja s tým nejak často stretávam inak výborné vrátane dojemnej rurálnej irónie

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru