Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svatební den

09. 06. 2012
1
9
537

Ještě, že je to jen sen...

   Konečně nastal den, kdy se měla brát. Neskutečně se těšila, až si se svým drahým řekne ono krásné "ano".

   Místo konání obřadu bylo od začátku zahaleno tajemstvím. Měl ho vybrat její milý a ona v něj vkládala velkou důvěru. Podle toho jak ho znala, odhadovala, že vybral nějaké krásné místo.

   Když konečně dojeli na místo a ženich sundal své nevěstě z očí šátek, nevěřila svým očím. "Školní jídelna? Máme se brát ve školní jídelně?" brečela. S hrůzou zjistila, že místo svých krásných střevíců musí mít na sobě při obřadu obyčejné papuče.

   Nálada se jí ještě zhoršila, když musela spolu s ostatními hosty poslouchat hodinovou bohoslužbu, kterou si místní farář připravil. Jak tak seděla za stolem na židli z jídelny, byla stále víc a víc nešťastná.

   Konečně nastal čas obřadu. Sotva obřad začal, nevěsta si uvědomila, že zapomněla své sestře oznámit, že jí bude za svědka. Věchno se naštěstí brzy vyřešilo a obřad mohl pokračovat. Radost (pokud v této situaci mohla nevěsta vůbec nějakou pociťovat) se opět brzy vytratila, protože jí její sestra, jakožto svědek, nechtěla podepsat svatební listinu. Nevěsta byla v tu ránu s rozumem v koncích, protože její sestra nechtěla ustoupit.

   Po obřadu všichni odjeli na oběd a v jídelně zůstala jen nevěsta se svou sestrou, protože si chtěla nevěsta konečně obout své krásné střevíce, jenomže je nemohla najít.

   Když se nevěsta ocitla konečně sama doma se svým ženichem, čekalo jí další velké zklamání. Ženich si v teplákách sednul k televizi, zapnul si fotbal a otevřel pivo. Když za ním nevěsta s očekáváním přišla, řekl jí jen "Tak co? už můžu jít?" Jeho zmatená žena se ho zeptala "Kam bys chodil?". Muž se na ní znuděně podíval. "Za tou svojí, přece." A odešel.

   Nevěsta se úplně zhroutila, vytáhla ze zásuvky zbraň a střelila se do hlavy.


9 názorů

Tak toto je přesně můj šálek kávy. Absurdní a tak trochu psycho. Tip *

Michala Viewegha nemám za literárního boha, ale nemohla jsem si nevzpomenout, jak kdysi kdesi kritizoval, když autor cpe čtenářům kromě všeho ostatního ještě sny zmíněného hrdiny... Absurditou to opravdu odpovídá snu, ale tohle vyprávění bude myslím stačit k velkýmu pivu, ale na nějaký obdiv čtenářů asi ne...

Janina6
10. 06. 2012
Dát tip
Náhodou, literární skvost je už první věta - konkrétně "měla se brát" :-) Opakování stejných slov blízko sebe (místo, obřad, sestra...) a nadbytečných zájmen (své nevěstě, svých střevíců, své sestře, její sestra, se svou sestrou, znovu své střevíce, se svým ženichem atd.) je tam tolik, že to bude nejspíš záměr - jen nevím, čemu má sloužit. Možná zvýšení absurdity?

StvN
10. 06. 2012
Dát tip
Tohle je dobre mozna tak pro terapii, ale jako literatura snad ani ne.

Fruhling
09. 06. 2012
Dát tip
Ale ovlivním jejich zápis. Mimochodem, školní jídelny a menzy mě taky traumatizovaly.

Asi sis nepřečetl prolog. Byl to jen sen :D A u snů neovlivníš, jestli budou dávat smysl.

Fruhling
09. 06. 2012
Dát tip
A teď se dívám, že se text proměnil do comic sans, což už mu totálně přidává na absurditě.

Fruhling
09. 06. 2012
Dát tip
Poslední věta je teda literární skvost.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru