Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kurs sprosté řeči pro pokročilé aneb Učíme se za jízdy

19. 06. 2012
7
9
669
Autor
Balajka

„Takže já ještě budu ke všemu učit výchovu k vlastenectví nebo jak to nazvou,“ soptila kamarádka, zatímco visela na poutku v tramvaji. Učí na jednom gymnáziu, učí s nadšením a nepochybuju, že učí dobře, jenom nějak není schopna oblíbit si nejlepšího ministra školství a ztotožnit se s jeho nápady, což dává najevo nejenom plackou s příslušným textem, kterou nosí na kabátě. 

„Ten kr...n! To je přece taková kr....a! Oni mě budou sr.t tak dlouho, až se obléknu do národního kroje a s cepem v ruce vniknu na ministerstvo školství. A budu zpívat Kdož sú boží bojovnící! Nahlas!“ „A nebyla by lepší hymna?“ zapochybovala jsem. „Tu nasadím hned po bojovnících! A pak navždy odejdu ze školství a začnu žít jako člověk! De....é jedni!“

Nenápadně jsem se rozhlédla a doufala, že nikdo neposlouchá. Poslouchali všichni. Přišlo mi to líto: jak já, taková slušná a hodná, k tomu přijdu? „Hele, já tě chápu, ale pěšky s tebou nepůjdu, až tě vyloučí z dopravy!“ uklidňovala jsem ji. „Uklidnit se,“ trpce pronesla kamarádka, „to nechce klid! To chce další revoluci! Defenestraci!“ Přestávala jsem věřit, že na plavecký stadión dojedeme bez návštěvy Policie ČR, popřípadě nějakého odborníka, ale kupodivu se ztišila.

Zato přistoupil mírně lihem upravený mladý muž, a sotvaže ztěžka dopadl do sedačky, začal se svěřovat, že on i jeho žena pozbyli zaměstnání. I jeho jsem chápala, nicméně mě děsil čím dál víc. „A za to může bývalý Sovětský svaz!“ řičel jak raněné zvíře. „Ku..y za.....ý!“ Následovala Kaťuša, všechny sloky a na všechny decibely.

Naproti němu se pohnul jiný mladý muž, doteď spící, taktéž upravený, avšak silně. „Ty ču...u! Koukej držet hu.u, ty vo.e, tady se chrápe!“ Načež následovala slovní přestřelka mezi oběma pány, až hučela tramvaj.

Cestující se nenápadně přemísťovali do přední části vozu, zatímco oba sťatci mohli v uvolněném prostoru bez problémů válet sudy. Atmosféra značně houstla. „Hele, já nechci ohluchnout,“ řekla jsem rezolutně, „jdeme ven!“ Kamarádka mě zadržela a pokývla bradou na obrovitého řidiče, brodícího se zlověstně pasažéry k oběma řvoucím chlapům. Všichni k němu s důvěrou vzhlíželi jako k tomu spravedlivému a mocnému, který zjedná pořádek. Jen těm nezdvořákům pořádně zatopte, pane řidiči! Kdo má ty sprosťárny poslouchat?!

Obr už stanul na místě incidentu. „Vy zk.........é za....ý, co mi tu děláte takovej mr...k! Koukejte oba táhnout do pí.i, nebo uvidíte, jak vám nakopu pr..l!“


9 názorů

srozumeni
22. 06. 2012
Dát tip
***

gabi
22. 06. 2012
Dát tip
no počkaj, toto nemôžu byť synové „Vy zk.........é za....ý,

Balajka
22. 06. 2012
Dát tip
Nikoli- zkur..synové, přece:-))

gabi
21. 06. 2012
Dát tip
:)tak ja mám problém iba v poslednej vete - zkurvené čo? inak super za *

a Mirek Dušín nikde...uvšechvšudy!!!

VH64
19. 06. 2012
Dát tip
Debilové mi chvilku trvali. Jinak to bylo snadný... A co kamarádka? Neměla by lepší řemdich?

Čudla
19. 06. 2012
Dát tip
Jo, tak to je přesné. Zažívám to v tramvaji velmi často. *

Velmi plasticky vykresleno. Dalo by se to nazvat fejetonem s doplňovačkou. ((-:

Zajin
19. 06. 2012
Dát tip
jojo, to je život ve své prostotě i sprostotě

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru