Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

rozprava o opravě a úpravě a zprávě o popravě

23. 06. 2012
0
6
428
Autor
dufka

Jsem vytrvalým a nesmiřitelným odpůrcem trestu smrti. Těch důvodů je mnoho a jsou převážně rozumné. Pochybnosti ovšem mám v případě čuráků jako Ládin & Brejvik a spol.apod.
Dovedu si ale představit, že trestní zákon trest smrti připouští avšak vynesený rozsudek smí vykonat poškozená, zpravidla pozůstalá osoba blízká, a nikdo jiný. Starý zákon ve mně praví, že za sprostou vraždu následná legální a legitimní vražda je přijatelná směna. Jde spíše o princip.Technologie a technika úpravy poměrů mezi odsouzeným a příbuznými či jinak blízkými osobami .je méně důležitá, ale není bez významu. Nenalezne-li žádná z oprávněných osob sílu a odvahu popravu provést, potom se rozsudek mění ze zákona v doživotní trest bez možnosti propuštění a spokojení budou všichni. A debaty o trestu smrti odpadnou. Možná by byl poměr takových nevyžádaných technických milostí k počtu udělených trestů smrti pro život a svědomí zúčastněných ještě příznivější než za Masaryka. Každý stý z odsouzených k trestu smrti byl popraven. Pravicová hrůzovláda. A ti smutní dostali od prezidenta dopis, v němž na smrt jdoucímu vysvětloval. Zjemnělým způsobem se vyjádřil o tlaku veřejného mínění. Čímž, domnívám se, myslel krvelačnou lůzu, která ve všech údobích dějin zaplňovala náměstí a dvory, aby se bavila. A kradla. V Anglii před pár stoletími kapesní krádež znamenala šibenici. Největší žně sklízeli kapsáři o veselých popravách. Třeba když se věc podařila až napotřetí. A když to byl kolega. Vzdávali tím čest prací vpletenému v kolo.Takový mocný byl odstrašující účinek. A ještě k tomu i trhání jazyka, velmi delikátní napichování na kůl a jiné přitažlivé podivnosti A furt se kradlo a vraždilo a znásilňovalo. Od věků tomu tak bylo a bude tomu tak až navěky. Já sii představuji vraha upoutaného na lůžko v poloze svislé. S rukama široce rozpaženýma a upoutanýma. Bez hřebů..Trnová koruna jen na přání. Namísto poslední večeře. Tři metry od něj stojan s puškou. Střelec stojí za zbraní. Je povinen po stanovenou dobu patřit do tváře a očí zločince. Teprve potom smí zmáčknout spoušť. Ve společnosti zabitého musí setrvat další hodinu To vše se odehrává v běžné popravčí místnosti určené pro pokusy s jedem z injekcí. A za sklem publikum. Ať je nějaká sranda. Jistěže také mstitel musí být nějak omezen v pohybu. Kdyby šlo o úchyla a chtěl si to nějak zpestřit. Třeba kopáním do mrtvoly. V každém případě by vše jistili stráže. Jo a trefit se može kam chce.


6 názorů

Admin D
24. 06. 2012
Dát tip
Dilo neni udalost. Autor nevyhovel zadosti o prerazeni do jine kategorie. Tudiz prerazuji do ostatnich.

pokud se výkon trestu smrti ponechá na lůze, prudce se sníží počet členů vlády, parlamentu a dalších institucí. Kromě jiného. Přičemž se zločinnost nijak nezmění.

pedvo
24. 06. 2012
Dát tip
Ona ta krvelačná lůza viděla v těch odsouzených totéž, co Ty vidíš v Ládinovi a Brejvikovi. Přiřadil se k ní.

Lucie-at
24. 06. 2012
Dát tip
tak to fungovat nemůže protože poškozená osoba blízká je postavená na emoci, na rozdíl od práva. a jak by se pak vyrovnávala s tím, že někoho, ač povoleně, zavraždila? a s označováníám lidí za čůráky z politických důvodů bych taky byla opatrná, kdo ví co je na ladinovi pravdy? a co vše bylo zamlčeno?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru