Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zlý sen

02. 07. 2012
2
9
964
Autor
Balajka

Ještě se celá třesu. Ještě mi nepřestalo mlátit srdce. A ještě stále jsem nedokázala vyhnat zimnici, která se do mne dala. Nepomohla ani horká koupel, ani grog. Nemá smysl přemítat, jestli se hodí, abych o tom psala. Nejenom jestli to někoho může zajímat, ale hlavně z hlediska etiky... Nevím.

Byl to velmi živý sen. Zdálo se mi, že zemřel můj velmi blízký příbuzný. Seděla jsem na židli v jeho pokoji a doufala jsem, že se probudím. I v tom snu jsem doufala, že je to sen. Leč nebyl. Zničeně jsem se rozhlížela po pokoji, a naprosto živě jsem si říkala, jak je dobře, že jsem mu vyprala a převlékla peřiny. Že si ještě užil voňavých cích. Vyčítala jsem si, co jsme si spolu neřekli. Co jsem neudělala, ač jsem mohla. A měla. Zničující sen.

Jak jsem byla šťastná, že jsem se probudila! Sice ztuhlá hrůzou, ale to se poddalo. Letěla jsem k telefonu a vzápětí si oddechla: vše v pořádku. Uvařila jsem hrnec v naší rodině všeobecně oblíbené kulajdy a vydala se uklidnit se ještě na vlastní oči, abych ten šílený sen úplně smazala.

Jeli jsme se synem tramvají kolem domu, který jsme hodlali navštívit, a ve mně hrklo: vchodové dveře byly dokořán, zapřené zřejmě rohoží, před domem sanita a dvě policejní auta! Nenápadně jsem pohlédla na syna. Bylo vidět, že myslí na totéž co já. Nejenom kvůli snu, který jsem mu ráno vyprávěla; vzhledem k přírodním zákonitostem máme někde v koutku duše ukrytý strach, který průběžně zatlačujeme hluboko do podvědomí. Teď se vynořil v nebývalé síle a rostl a rostl, až nám přerostl přes hlavu.

První, co mě napadlo: utéct co nejrychleji a co nejdál! To jsem ale dost dobře nemohla.

Druhé, co mě napadlo: poslat syna co nejrychleji co nejdál. Sice je oficielně dospělý, ale tak dospělý jako já, přecejenom ne, uchránit ho, alespoň protentokrát! Syn, ač neobvykle povadlý, odmítl.

Hned při vstupu do domu nás vyděsil silný zápach. Ve výtahu bylo zrcadlo, v němž se odrážely naše doslova zelené obličeje, ve dveřích pak malé okénko, kterým jsme na poslední chvíli zahlédli, jak na chodník zajíždí černé dlouhé auto. Ruce, ve kterých jsem svírala hrnec s horkou polévkou, jsem měla ledově ztuhlé, jako by ve výtahu mrzlo. Možná že skutečně mrzlo, navíc trvalo celou věčnost, než jsme vyjeli do pátého patra. „Jestli je to u nás, tak se otočíš a pojedeš domů, jo,“ řekla jsem potichu synovi, a ten znovu zavrtěl hlavou.

Dveře bytu byly zavřené. Zápach, linoucí se celým domem, zesílil k nevydržení. Na zvracení. Na omdlení!

Syn odemknul. Bylo zamčeno na dva západy. Vešli jsme do předsíně a zavřeli za sebou. Ucítili jsme vůni domácího perníku a zaslechly hlas rádia. Pak se rozrazily dveře pokoje a ozvalo se: „No, že se taky ukážete! A právě včas! Dáme si kafe a perník!

Složila jsem se na lavičku v předsíni a dýchala a dýchala.

Když asi tak po hodině zazvonila policie, už jsem zase byla schopná mluvit. Dřívější zápach se nyní mísil s vůni nějakého – asi dost silného-dezinfekčního prostředku. Ano,paní, kterou našli mrtvou v bytě o patro níž, jsem znala. Dokonce jsem zřejmě byla poslední, kdo s ní mluvil. Když jsem odsud v pátek odcházela, potkaly jsme se u vchodu. Vzpomínám si, jak na mě byla velmi příjemná, dokonce jsem jí řekla, že je hodná. A myslela jsem to vážně. Poprvé v životě se chovala k někomu mile. Jako by chtěla popřít celý svůj dosavadní život. Jako by se chtěla rozloučit, napadlo mě. Podle všeho jí zbývalo pár hodin z jejího osamělého pětaosmdesátiletého života... Hodně o tom přemýšlím.  Každopádně jsem z nějakého důvodu hrozně ráda, že jsme se takto setkaly.

 

Hlavně jsem ale ráda, že se nenaplnil můj zlý sen. A že snad mohu ještě dost udělat pro to, abych si jednou nemusela vyčítat, tak jako v tom snu.


9 názorů

Lakrov
14. 07. 2012
Dát tip
Řečnické otázky v úvodu nejsou tím typem otázek, které by čtenáře vtáhly. Být do úvodu postaven následující odstavec (Byl to velmi živý sen...), ač je slohově trochu neobratný, popisný, jako "lákadlo" by posloužil lépe. Slohovou neobratností hraničící s "ukecaností" se vyznačuje i další text. Závěrečné "oddechnutí si" čtenáře, následované další ranou v "nastaveném čase" je zvláštní; jako by dotvrzovalo, že ta zlá předtucha, přinesená ve snu, nebyla planá. Jenže aby to spojení tragické události a snu zmíněného na začátku mohlo být považovánoi za pointu, mělo by čtenáře při závěru zamrazit. Tak, jak ten text vypadá byní, připomíná nahromaděný materiál, z něhož by se po úvaze "jak s ním naložit" dala sestavit (snad mírně mystická, bylo-li to záměrem) povídka.

Balajka
04. 07. 2012
Dát tip
To si tak neber :-))

VH64
04. 07. 2012
Dát tip
Koukam, že jsem si zakrystalil, no fuj!

Balajka
03. 07. 2012
Dát tip
Díky za názor!

VH64
03. 07. 2012
Dát tip
Ahoj! Domnívám se, že ti páni redaktoři jiným slovy řekli totéž, co já už dříve - nestačí jen vysypat na papír (do klávesnice) to něco, co je zrovna v hlavě, chce to tomu dát řád, formu, napětí, pointu, prostě jakousi následnou péči. Tohle je například samo o sobě námětově chudé, ale dalo by se to, možná, ochutit posunutím do nějaké "pavlačové polohy" - bába vypráví bábě. Holt by ten etický aspekt nebyt tak kristalicky jasný, ale ono by to i jemu nejspíš prospělo. Cokoli. Z hlavy vypadne námět a s tím pak dál pracuju, aby to stálo za to.

DavidPetrik
03. 07. 2012
Dát tip
Stylove je text velmi nestastny. Je napsany kostrbate, jako nejake povinne slohove cviceni, do ktereho se autorce nechtelo. Vety na sebe nenavazuji, psani neni venovana pece. Napriklad v sekci, co vypravecku napadlo jako "prvni" a jako "druhe". Misto gradace, dramaturgizace, napeti prichazi skolometsky popis. Namet pribehu je kazdodenni, ale nenachazim v nem nadhozene eticke dilema. Spise jakesi jednorozmerne konstatovani skutecnosti. Lidsky zivot je nenahraditelny a eticka temata spojena s jeho cenou nejsou trivialne diskutovatelna.

Fruhling
03. 07. 2012
Dát tip
No, s tou etikou, já to chápu, ten pocit, myslím, že bych to cítil stejně, lidská přirozenost se asi nedá zakrýt. Že o tomhle vyprávíš, mi přijde OK, ale znervózňuje, jak to děláš. Kdyby to byla klasická povídka s naznačeným přesahem, bylo by to možná temné, ale jak jsem zmínil, zároveň by ta myšlenka provokovala a já bych se nejistě musel ptát sám sebe, zda-li jsem lepší. Jenže tenhle způsob vyprávění jakože "ze života" mi zavání drsnou exploatací a myslím, že text není natolik komplikovaný, abych to, že vypravečka takhle využívá svoji (možná pochopitelnou) úlevu z cizí smrti, přičetl k jejímu ryze literárnímu charakteru.

StvN
02. 07. 2012
Dát tip
Napsano zivotem. Nejvic me desi, ze vlastne rikas - stesti, ze umrel nekdo jiny. Eticke to opravdu neni. Z hlediska slohu obycejne, mozna zbytecne afektovane vypraveni. Obsahove spise plytke. Hodne to kazi ten moralni podtext, s kterym se ja osobne neztotoznuji.

srozumeni
02. 07. 2012
Dát tip
Libi se mi,poutave napsane...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru