Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Já prostě musím chodit po světě chlupatá!

04. 07. 2012
7
12
898
Autor
Balajka

Zkoušela jsem kdeco, fakt jsem se snažila, věřte mi, ale marně. Chlupy jsou zjevně mým osudem. No a co, jsou horší věci na světě, nezblázním se. A komu se nelíbím, ať se na mě holt nedívá!

Téhle barvě se celoživotně vyhýbám jak čert kříži, ale tentokrát jsem zjihla a poddala se. Ten kabát mě vpravdě okouzlil- nádherný, dlouhý až po kotníky, lehoučký, dokonce s kapucí, vystlanou i lemovanou heboučkou kožešinkou. Prostě skvost. Ale...černý!

Když jsem v něm poprvé kráčela do práce, téměř jsem se vznášela, k čemuž mi dopomáhaly už z dálky evidentně upřené pohledy mých kolegyň. Šla jsem na odpolední a ony už pracovaly, t.j. venčily děti na zahradě. Vysloveně se nemohly odtrhnout. Prošla jsem brankou, připravená přijímat závistivé gratulace, ale zmehlo mi. „Ježišmarjá, ty seš tak chlupatá!“ Kolegyně to zašeptala s takovým odporem, jako bych přes noc obrostla hustým plnovousem dlouhým až na břicho, dokonce ustoupila, abych se jí náhodou nedotkla!

Sklopila jsem zrak v místa, kam zírala, a téměř se mi podlomila kolena: na černém vlněném podkladě se skvěly milióny, ne- li miliardy hnědých, rezatých, béžových a bílých lesklých chlupů! Vzpomněla jsem si, jak se se mnou v předsíni rozněžněle loučily naše dvě psice. Neskákaly, pouze se tulily a vrtěly chvosty; no, zřejmě to stačilo...

Kabát jsem servala z těla a teprve ve sborovně jsem začala horečnatě mokrýma rukama stírat a sbírat oddělitelné části mých mazlíčků - šlo to ztuha, nicméně podařilo se. Z práce jsem šla pěšky, pro případ, že by mi nějaký ten chloupek unikl, aby si mě nikdo neošklivil. Šinula jsem se parkem, a kdo mi s radostným štěkotem neběží v ústrety? Pochopitelně moje feny. Chlupaté, hnědo - rezato -béžovo - bílé... Kde se tu bereš, haf? Dala jsem se s řevem na úprk a v letu ze sebe rvala kabát. Dostihly mě mezi druhým a třetím knoflíkem...

Rovnou jsem se zastavila v obchodě s domácími potřebami a zakoupila jsem sadu válečků na odstraňování chlupů. Údajně tutovka. Naproti ve Zverimexu jsem přibrala psí tyčinky: kdyby se v budoucnu ke mně v nevhodné chvíli blížily feny, budu mít jejich oblíbenou pochoutku v kapse, v kritické chvíli ji odhodím do dálky, a bude. To bych se divila, kdyby daly přednost prznění mého svršku před žvancem...

Hrála jsem si s tím celý večer. S nepopsatelnou úlevou jsem pověsila dokonale vyčištěný kabát na ten nejvyšší věšák v chodbě a šla spát. Zdál se mi sen, jak se vznáším v novém kabátě a všichni se za mnou okouzleně ohlížejí. Ráno jsem vešla do předsíně a málem mě ranila mrtvice. Na zemi ležel můj černý model a vypadal jako třetí pes v předsíni. Nechala jsem totiž psí tyčinky v kapse, a čubky si pro ně došly, žádný problém, haf!

Seřvala jsem je jak psy, opět přišila kapsu a v bundě se smutně vydala do čistírny. Stálo mě to tři stovky a ještě na mě koukali jak na cuchtu, která se snad vyválela ve zvěřinci, nebo kde; no pojďte se na to podívat, paní vedoucí...

Vybalila jsem kabát z obalu a pomalu si jej navlékala. Feny byly zavřené v kuchyni, přesto jsem se chvěla jak frotér v narvané tramvaji a srdce mi bušilo jak v čekárně u zubaře. Právem.

„Panička vás tu takhle zavřela, ta je ale zlá, co,“ zaslechla jsem synovo rozespalé brumlání. Vždycky se válí do sedmi, ale dnes vstal dřív! Nepochybně proto, aby mě s konečnou platností zhroutil, protože se vzápětí ozvalo otočení klíče v zámku, rozrazily se dveře do předsíně a na mě, skloněnou k zipu kozaček, radostně naskákaly obě psice, aby se se mnou rozloučily...

 

 

 

 


12 názorů

sveřep
06. 07. 2012
Dát tip
jo

Balajka
06. 07. 2012
Dát tip
Tak já si vymyslím jiné...

gabi
05. 07. 2012
Dát tip
pravdu? :) zmehlo - nemehlo(nešika), čo už je na tom roztomilé?

Balajka
05. 07. 2012
Dát tip
Možná jsem ho vymyslela...No, není roztomilé?:-))

gabi
05. 07. 2012
Dát tip
to teda nie je, po prvýkrát som sa stretla s týmto slovom, ďakujem za vysvetlenie

Balajka
05. 07. 2012
Dát tip
Zmehlo mi- byla jsem zklamaná, nevyšlo mi to, nepodařilo se, měla jsem smůlu, ...něco v tomhle smyslu. Já žiju celý život v domnění, že to je slovensky!!!:-))

gabi
05. 07. 2012
Dát tip
čo je zmehlo mi? mám rada tvoje podanie príbehov *

VH64
05. 07. 2012
Dát tip
Už jsi četla něco od pedvo?


pedvo
05. 07. 2012
Dát tip
Na některé lidi se valí různé pohromy jedna za druhou. Tebe opakovaně stíhá ta samá, očividně si z Tebe osud dělá srandu. Snad Tě utěší, že jsi nám to pěkně podala a my můžeme mít při čtení zlomyslnou radost.

Balajka
05. 07. 2012
Dát tip
To jsem ráda :-)

srozumeni
05. 07. 2012
Dát tip
Nekonecny pribeh. Hezky se mi cetlo...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru