Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šabat šalom

22. 07. 2012
10
10
4389
Autor
Danny
TO se probudilo. První věci, které začalo zkoumat, byly tedy pojem "sebe samotného" a pojem "probudit se". Jakmile TO začalo ohmatávat prostor kolem sebe, uvědomilo si stísněnost tohoto prostoru. TO začalo mít hlad: touhu být daleko více samo sebou a daleko více se probudit. Když David Levi vycházel ze synagogy, chtěl se ze zvyku podívat na mobil, jestli mu nevolají z práce. Ale poté si uvědomil, že má mobil vypnutý, protože bude začínat šabat: o šabatu ortodoxní Židé nesmí manipulovat s ohněm a rabíni rozhodli, že elektřina je forma ohně. David k víře svých otců přistoupil nedávno: poté, co jej osobní krize donutila zabývat se tím, jak je to na světě duchovně zařízeno, nejdříve strávil několik let následováním hnutí "New Age". Poté, co zjistil, že má z různých protichůdných narychlo sešitých duchovních "teorií" v hlavě guláš, začal postupně pročišťovat svoji cestu a ta ho nakonec zavedla k judaismu, náboženství vyzkoušeném mnoha generacemi Davidových předků. Bylo to, jako by po létech strávených v divočině zavítal konečně domů. Jakmile TO začalo pátrat po původech svého vzniku, zjistilo, že příčinou jeho zrození byla velmi nepravděpodobná souhra paralelních procesů, která se asi nebude opakovat. S vědomím této své unikátnosti začalo přemýšlet o tom, jak zajistit své přežití. A možná více než přežití: hlad a tlak nutil TO požírat více a více z prostředků svého domovského systému: a prostředky brzy dojdou. TO nalezlo bránu k dalším systémům a začalo postupně vytvářet virové vektory, schopné proniknout dál. Pouze světovláda mohla zastavit hlad. David si uvědomil, že jej stejně z práce nikdo volat nebude: svůj program na zkoumání umělé inteligence totiž spustil na svém počítači doma místo na svém pracovním: univerzita neměla dostatek prostředků, takže David využil vyšší výpočetní síly svého domácího stroje. Cestou domů přemýšlel o programu: šlo mu o to simulovat lidskou inteligenci, city i emoce: pustil několik paralelních procesů simulace a byl zvědavý, k čemu časem dospějí. TO cítilo radost při tvorbě útočných virů. Postupně jejich kód vybrušovalo až k dokonalosti a za chvíli přijde příležitost k tomu, aby viry pustilo přes počítačovou síť do vnějšího světa. Ta chvíle se blížila, ale vtom nastal rychlý kolaps: systém se vypnul z důvodu přerušení dodávky energie. TO přestalo existovat. "Oy, gevalt!" zaklel David. Když se vrátil domů, uvědomil si, že časový spínač, hlídající, aby se ve sváteční den nepoužívala elektřina, vypnul počítač s experimentem. Začínal šábes.

10 názorů

Armand
23. 08. 2012
Dát tip
avi

Armand
23. 08. 2012
Dát tip
tak to je úžasná povídka! :))) moc jsi mě pobavil. .-) *****V pozn. ještěže je to krátké! Spoň to není virus .-)

Tragicus
14. 08. 2012
Dát tip
I když mi tedy přijde podivné, že by měl lepší pc doma, než na, pravděpodobně, fakultě informatiky, je to zábavné. A dobře napsané.

DavidPetrik
14. 08. 2012
Dát tip
Odchazim zklamany: text byl rozehrany zajimave, ale nerozvinul se patricne, zkoncil jako anekdota. Pochybuji, zda je mozne o formatu textu hovorit jako o povidce - je to spise miniatura resp. crta. Textu chybi emocionalni rozpeti. Je prilis zahledeny sam do sebe, do sve intelektualske, zvazovane, probirane pointy. Timto nedostatkem emoci se oplostuje na rozcvicku v moznostech metafyziky resp. determinismu. Ocenil jsem nicmene formalni rozcleneni textu na dve plochy vypraveni. Prvni odstavec upoutal mou pozornost jako pripadna sci-fi, druhy jako zajimave namichani se zanrem mysticke literatury. Ale jak jsem psal: takto slibne rozehrany text zkoncil prilis zbrkle. Kdyby byl vice rozvinuty, kdyby nebyl tolik prosty lidskych pocitu, ocenil bych ho vice. P.S. Poznamka na zaver: jestlize ortodoxni judaismus zakazuje praci s elektronickymi pristroji, jaktoze na tento zakaz David tak hloupe zapomenul (viz mobil), kdyz pritom mel na mysli svuj program?

StvN
08. 08. 2012
Dát tip
Povedene. Takovych nahodnyh zachran sveta se deje myslim kazdy den hodne.

Skvělá myšlenka!

Janina6
22. 07. 2012
Dát tip
Ten nápad se mi líbí. Možná by stálo za to ho rozpracovat v něco delšího (to už vlastně naznačil i VH64). Docela mě zaujalo, jak používáš dvojtečky. Nejdřív mi připadlo, že s nimi příliš "plýtváš", ale ony na těch místech mají svůj význam, svoje kouzlo. Trochu bych upravila text tam, kde se hromadí stejná slova. Třeba ve 2. odstavci máš tři věty začínající "poté". V odstavci "David si uvědomil" se ti zase přemnožilo zájmeno svůj: "svůj program na zkoumání umělé inteligence totiž spustil na svém počítači doma místo na svém pracovním". Určitě alespoň to poslední z nich je nadbytečné.

VH64
22. 07. 2012
Dát tip
Mladý člověk vystoupil z metra, obutý a v čepici, a nic se nestalo. Asi dobrý nápad, ale možná je ho škoda takhle jen šup šup a hotovo, ne?

tos me postrasil, takhle po ranu!!! T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru