Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ve svitu svíček

04. 08. 2012
0
10
695
Autor
Medúza
Ve svitu svíček Ve skomírajícím svitu svíček jejich plamen čarovně plápolá kreslí do šedých stínů tmavých zdí krajinu křivou, jež se zdá holá Však její lány zdobí lotosy co v hejnech hrají zvláštní divadlo nemají scénář a nemaje děj jen na cit málo pudu nekladlo Tu, ve stínech zdí vzpouzí se moře jehož vlny jemně brousí břehy neúnavně celou noc máčí vlas svojí nikdy nekončící něhy Květy rostlin krutou bouři snáší to vše napovídá kresba hybná jež pohazují planty v šedé zdi -malba nejdražší a přesto levná Květiny v bouři zklidnily svůj pud přikryty srstí mazlivého lva zůstaly stíny svíček do rána však nejen ty ale též i my dva Ráno svíčkám již knoty shořely však naše duše žár jejich ohně v noci zdědily a jsou plnější láskou já o tobě a ty o mně

10 názorů

Medúza
08. 08. 2012
Dát tip
Moc se omlouvám za to, v jakém formátu jsem to sem dal, ale nevím, jak to sem mám šoupnout... Prostě poprvé. Děkuji za kritiku všem! Určitě si ji vezmu k srdci :-)

vibrátor
08. 08. 2012
Dát tip
obdelník plnej písmen, to se nedá takhle, lidi, dělejte něco

Já se Ti snažím rozumět, je to spontánní a to já velmi ráda. Rozhodně ale nevidím vázaný verš... A nesrozumitelnost a chybějící tečky...s tím musím bohužel souhlasit.

Diana
05. 08. 2012
Dát tip
Pedvo moc děkuji!!! Medúzo, omlouvám se za to snášení. Vidím, že žiji postaru. Pravidla se mění rychleji, než stačím sledovat :-(. Moje chyba.

pedvo
05. 08. 2012
Dát tip
Diana - já se řídím tím pravidlem, které uvádíš. Nevím, kdo konkrétně rozhoduje, patrně nějaká komise v Ústavu pro jazk nebo co. Vzhledem k tomu, že rozhodli, jak jsem ti psal, soudím, že do nějakého ústavu opravdu patří. http://prirucka.ujc.cas.cz, to je adresa pravidel, nahoře napiš slovo, v tomto případě "snášet," a uvidíš, zač je toho loket.

Diana
05. 08. 2012
Dát tip
pedvo - víš, já nejsem češtinářka, češtinu miluji platonicky ;-). Ve škole nás v tomto případě učili používat jako pomůcku rozkaz. způsob: Snášej! tak oni snášejí. A jinak: věř! tak oni věří... Ty víš o nějakém novém pravidle?

pedvo
05. 08. 2012
Dát tip
Marně hledám ty vázané verše. Čeština pláče. Přinejmenším mi chybí tečky, když už je to takhle napsáno v řádcích. A je to nesrozumitelné. K Dianě - pole nějakého příšerného rozhodnutí je považován tvar "snáší" za správný i v množném čísle. Osobně s tebou souhlasím, že je to špatně.

Diana
05. 08. 2012
Dát tip
Stojíš o hlubší kritiku, tak dobře: Máš tam základní chyby v gramatice. Například: "lotosy nemají scénář a nemaje děj...." - správně nemajíce děj. Toho pudu málo nakladlo to divadlo? Nesrozumitelné. Nebo "květy rostlin bouří snáší.." - správně snášejí. Nebo "napovídá kresba hybná(?) jež? pohazují planty?" - naprosto nezrozumitelné slovní spojení. Nebo: "jsou plnější láskou já o tobě a ty o mně" - asi míníš "jsou plnější láskou já k tobě a ty ke mně"? No a také se mi nelíbí v romantické básní slovo "pud" a hned dvakrát. Je to hrozné - obsahem i formou.

Smetiprach
05. 08. 2012
Dát tip
Měl bys jíst víc ryb...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru