Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední den léta

05. 08. 2012
1
8
632

 

            Obzor se zbarvil do sytě oranžové barvy a slunce odmítalo dát dni sbohem a přivítat noc. To vše se zrcadlilo na nekonečných vlnkách jezera. Stál na písčitém břehu se sklenkou sangrie v ruce a na tváři se mu rýsoval hořkosladký úsměv. Vnímal svoje okolí a snažil se co nejvíce zachovat v podobě zažloutlých fotografií v tom nejzapadlejším koutě mysli. Poslední den léta byl tady a jeho krása dávala zapomenout na všechen smutek s tím spojený. Ještě chvíli vyčkával a vychutnával si každý detail. Dopil. Dětství utopil pod vodní hladinou. Na sklonku devatenáctého roku života. Zpátky se vrátil po svých vlastních stopách v písku. Vešel do stanu následován tlumeným okrovým světlem. Čekala tam se zavřenýma očima oblečená jen hřejivým vzduchem. Její pleť se leskla barvou mědi. Byla tak krásná. Ta nejkrásnější věc, kterou kdy viděl, v tu nejkrásnější dobu, kterou kdy zažil. Vrhla se po něm jako divoká šelma. A slunce pořád viselo nízko nad obzorem.

           

            Probudil ho zápach zvratků. Dost možná vlastních. Posadil se a nechal zatuchlé deky volně spadnout na holou studenou podlahu. Sen mu proklouzl mezi prsty jako písem v rozevřené dlani. Zbyl z něho jen hřejivý pocit. Někde hluboko. Opřel se o vlhkou stěnu a naslouchal tichu noci. Postupně se k němu vracely vjemy reality a odsouvaly poslední zbytky snového světa do propasti. Tma, zima, pachuť levného alkoholu a čpící výkaly. Beznaděj. Léto jeho života bylo už dávno pryč. A nebylo cesty zpět. Čas smazal poslední zažloutlé fotky, stejně jako změnil chlapce v muže a muže v trosku. A slunce už nikdy nevyšlo.

 


8 názorů

unisex
07. 08. 2012
Dát tip
ano prosím, chtěla

Přesně o tohle jsem stál, děkuji

unisex
06. 08. 2012
Dát tip
ty jsi mi ale milej klučina zděňku

Díky za názor/ radu. Byla to jen taková rychlovka psaná bez hlubšího rozmyslu, příště budu víc pilovat (:

Fruhling
05. 08. 2012
Dát tip
Ok, nevím, která část je patetičtější. Každopádně jsou obě totálně unreálné. Sny totiž nefungují jako ucelené kýčovité obrazy a druhá část je tak nuceně tlačená do hnusu, až to působí parodicky. Při tom při pointě (a zlomu, kdy se odhaluje, co první část znamená) můj negativní názor trošku roztál.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru