Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neděle na vesnici

16. 08. 2012
11
21
1684
Autor
Gymnazistka

Jedna ze starších. Taková vzpomínka. Zas něco jinýho.

Máma právě žehlí, táta není doma zase pracuje. Koukám do sousedního domku. Babička právě bere moje bratrance do kostela. Já se právě vrátila z procházky se psem.

„Mamí, proč nemůžu jít s nimi?“ ptá se bráška mámi.

„Už se ptáš zase?“ povzdychnu si.

„Děda si myslí, že to není dobrý nápad, Martí.“ odpoví konejšivým hlasem mamka.

Bráška si zlostně dupne.

„Já vím, nejsem to... no pokřtěnej.“ hledá chvíli správné slovo. Stejně tomu v šesti letech nemůže rozumět nebo ano?

„To víš, my jsme holt nemanželský děcka.“ snažím se situaci napravit a sourozenecky ho plácnu po zádech. Stejně je dál nešťastnej z toho, že nemůže jít a být s babičkou a dědou. Vím, jak mu je. Taky mi bývalo mizerně, když mi babička s dědou dávali najevo, že o mě nestojí.

„Co kdyby jste šli na hřiště?“ říká po chvílí máma.

„Dobrý nápad,“ prohlásím, „jen si skočím pro pití.“

„Tak jo.“ utrousí bráška.

 

Je to prima. Jsou prázdniny. Je teplo a my dva vyvrhelové se houpem na houpačkách.

„Proč doopravdy nemůžu do kostela?“ zeptá se mně. Nevím, co mu mám říct. Dělám, že jsem neslyšela.

„To to Bohu vadí? To mě nemá rád?“ Nyní to začíná být takové...ošemetné.

„Ne, myslím, že ne.“ snažím se z toho vycouvat.

„Já tomu nerozumím, tak proč...?“ dumá furt nad jednou eskapádou, která se odehrává každý týden. Že to nenechá být. Já už se taky smířila, že to prarodičům vadí. Že jim vadíme. Časem si prostě každej zvykne. Ale tak, proč tam vlastně nemůže? Do kostela se smí chodit, když ste nepokřtěný nebo ne? Jen je to nějaký složitý s přijímáním, říkala mi jednou máma. Ta je ještě křtěná. Křtěná. Jaký je rozdíl mezi pokřtěným a věřícím? Není to snad o tom, co člověk cítí? Ne? Nemám čas přemýšlet. Bráška si odřel kolena, musím ho vzít domů a vyčistit peroxidem. Není čas.


21 názorů

StvN
29. 09. 2012
Dát tip
Tohle ma byt ta polemika, ktera me mela namichnout? Hehe. Priste bych prosil avizo, kdyz uz na me chces reagovat. Nejsem telepat.

Téda, tohle mě oslovilo. Tipuju*

StvN
19. 08. 2012
Dát tip
Kdybys mel neco rozumnyho, co rict, tak bys to za ztratu casu nepovazoval. Dobre vis, ze nemuzes svoje tvrzeni podlozit. Skoda. Priste si dej pozor, co pises.

Ztrata casu. Pro me debata skoncila uz mym predchozim postem.

StvN
18. 08. 2012
Dát tip
Tak mou erudici zpochybni. Zatim jenom blbe pindas. Je blbost dokonce i to s tim banikem. Je uplne normalni, ze jdes na zapas v dresu sveho tymu a ne v dresu domacich, pokud jim nefandis. Takze k veci prosim. Nebo radsi uz nic nerikej.

stvn: Promin, mam lepsi veci na praci. Zkus si zajit na Banik v dresu Sparty, anebo obracene. Nemam o funkcich na Pismaku uplne prehled, ale od "redaktora prozy" bych ocekaval vetsi erudici nez trivialni slovickareni.

Čudla
18. 08. 2012
Dát tip
Líbí *

VH64
18. 08. 2012
Dát tip
Když někdo chce psát, potřebuje jen znát písmenka a mít čím na co psát. Dál je to na čtenářích a to ještě jen pokud o nějaké stojí... Navíc si myslím, že to tady vůbec není o otázce víry nebo církevních rituálů, ale o mezilidských vztazích. Souhlasim s panem Králíkem, i když je Praštěnej. Gymnasistko, autorko - drobnost, už jsi pár věcí napsala, přesto se ti hned v úvodu asi zbytečně opakují slova. Jo, škoda, že to není delší.

azur
18. 08. 2012
Dát tip
dobře srozumitelné, pěkné, přidáním popisu "jak se nesmí do kostela" by se stalo strašným :)

StvN
17. 08. 2012
Dát tip
Ano moje osobni zkusenost me opravnuje. Svoje hodnoceni jsem zduvodnil v predchozich komentarich. Jestli chces reagovat, tak prosim k veci. Budu rad, kdyz mi popises, jak funguje vykazovani z kostela.

Vsechno co ctes musi byt vysvetleno do pismene a do mrte, jinak je to spatne? Seriozne? Jakekoli naznaky jsou nedostatecne a usvedcuji autora z nedostatku znalosti realii? Tvoje osobni zkusenost Te opravnuje definovat ramce a po tech, kteri se jim vymykaji, pozadovat dokumentni vysvetleni? Mne spise prijde nekompetentni neumet si v tomto konkretnim pripade dokreslit vysvetleni toho, proc deti rikaji co rikaji. Detailni popis rodinnych a sousedskych vztahu k tomu opravdu netreba. A ze si to pak kazdy ctenar vylozi trochu po svem, to neni ani trochu problem. No offense.

StvN
17. 08. 2012
Dát tip
Ja jsem nikdy s pristupem do kostela nemel, takze by me zajimalo, jestli je nekomu pristup odepren, tak proc a jak to probiha. To tam stoji nejaka straz, ktera lidi vyhazuje? Nikdy jsem to nevidel a pokud mam jako ctenar verit tomu, co autor napise, musi to napsat tak, aby to bylo uveritelne. Kdyz dite rekne, ze nesmi do kostela, je to stejne jako kdyz rekne, ze se nesmi divat na televizi. Pro dite to je problem proto, ze to rekli rodice, ne proto, ze to rekla cirkev. Tohle je podle me v tom textu nezvaldnute. Vysvetleni konci nekde na pul cesty. Je lepsi tedy nevysvetlovat nic a pokusit se lepe zapracovat na nejakem tom kontrastu, nebo to napsat poradne a odvypravet normalni pribeh.

Nevidim zadne indicie toho, ze by autor nevedel, o cem pise. Do vesnickeho kostela ke svatostem muze samozrejme kazdy? Tezko. To, ze neni do detailu vysvetleno proc za problem nepovazuju. Pro mne zajimavy text svym stylem vypraveni, jak z jizanske literatury :-). Skoda, ze to neni delsi.

Neposuzuji
17. 08. 2012
Dát tip
Mne se vybavily prazdniny ve vsi na Palave, na jizni Morave. Sousedu deti a dalsi kamaradky si kazdou nedeli vzali krajkove saty, bile boty, vlasy jim dokonce natocili..a sli do kostela. My se sestrou nesmely, protoze nase teta byla reditelka skolky a tudiz zajiste ve strane. To nam bylo ukradene. Pri cteni Tveho minipribehu jsem ucitila vuni kostela, kdyz jsme tajne se sestrou staly za jeho dvermi a predstavovaly si na sobe ony krajkove saty, bile boty...to je pro mne podtext pribehu deti a kostela..

StvN : tak pointa je myslím v "„To víš, my jsme holt nemanželský děcka.“ A pak v závěrečném odstavci...

StvN
17. 08. 2012
Dát tip
Ja si myslim, ze pokud chce clovek o necem psat, mel by to znat. Postava ano, ta muze byt nejista, nevi to a nevi ono, ale autor by to vedet mel. Tady mam bohuzel silne tuseni, ze ani autor nevi, jaky je rozdil mezi krtenim a virou a proc nemohli do kostela. A kdyz autor pusobi nejiste, tak to neni dobre. Do kostela muze samozrejme kazdy, to absolutne nesouvisi s tim, jestli je nekdo pokrteny a dokonce ani jestli veri. Musel tam byt jiny duvod a ten se bohuzel v textu nepodarilo vystihnout.

srozumeni
17. 08. 2012
Dát tip
Líbí se mi, moc pěkné. Také mám vzpomínky z dětství, vlastně opačné. Já tam musela chodit, s babičkou, bylo mi pět šest let a pamatuji si hlavně z toho, jak jsem se příšerně nudila a jak ty mše byly dlouhatánské...***

sveřep
17. 08. 2012
Dát tip
zajímavý

To víš církev se s nikým zrovna dvakrát nemaže a je jedno kolik ti je let :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru