Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Realismus v literatuře

29. 08. 2012
0
14
675



 

Největší katastrofou v umění je tzv. "realismus" jako "odraz objektivní skutečnosti", přičemž tato absurdní zvrácenost je již po léta četnými skupinami estetiků hodnocena jako nejsdělnější a tím i nejhodnotnější metoda tvorby. Ve skutečnosti jsou jeho tvůrci nejzbytečnějšími parazity na již tak dost prostitučním těle kultury, neboť nejenže do ní vůbec nic nepřinášejí, ale dokonce umožňují zvláště líným konzumentům vnímat objektivní realitu zprostředkovaně a nabývat tak škodlivého, protože zcela mylného dojmu vlastní autentičnosti a opravdovosti. Některé "realistické" pravdopěvecké pokusy mohou sice v určité hladině stupidity nabýt formy tzv. inverzní grafomanie (pseudografomanie), která může být i zábavná, avšak nad i pod touto hladinou text začíná být pouze odporný

 

A co vy na to?

Kolik básní denně musím napsat, abych trpěl chorobnou grafomanií?

 

 


14 názorů

Fouckault
14. 09. 2012
Dát tip
pleteš si realismus s grafomanii.. realismus exaktní by měl být odproštěn od subjektivity, tedy pravý opak subjektivní grafomanie.. realismus jako vystoupení z ega a cesta k objektivitě má jistě stále své místo a prostor pro naplňování.. tebou popisovaná autentičnost (egomanie) je zcela v rozporu s realismem (nadhled mystika/výstup ze sebe), popletl jsi si termíny, autentičnost je blíže přibarvené artovosti než civilně objektivní realitě

Chazzy
13. 09. 2012
Dát tip
Také mám dojem, že to, co ve svém příspěvku popisuješ, není umělecký realismus v jeho původním slova smyslu, ale dokumentární slovní onanie některých autorů s patentem na rozum. Krystalický realismus je zase jen odrazem nitra daného autora, ač v okamžiku vnímání okolní reality, navíc vykreslený civilními prostředky. Není to nic jednoduchého a když se to umí, je to hodno obdivu. Na druhé straně za bujnou obrazotvorností a vzletnými metaforami některých "umělců" se často krčí velice povrchní myšlenky a ploché reprodukování okolních vjemů, nebo prostě zhola nic zabalené do lesklého papíru a převázané mašlí.

art
07. 09. 2012
Dát tip
,,...nejzbytečnějšími parazity na již tak dost prostitučním těle kultury, neboť nejenže do ní vůbec nic nepřinášejí, ale dokonce umožňují zvláště líným konzumentům vnímat objektivní realitu zprostředkovaně a nabývat tak škodlivého, protože zcela mylného dojmu vlastní autentičnosti a opravdovosti." Tím ovšem dáváš do škatulky Egona Bondyho a jeho Totální realismus, stejně jako tvorbu Skupiny 42, ale i minimálně polovinu tvorby Jiřího Koláře. Když se nad tím ještě zamyslím, tak mě napadá, že Jiří Weil se rovněž snažil o dokumentární věcnost, při troše snahy by ho bylo možné vecpat k realistickému proudu. Nicméně už jen z hlediska tvé definice mi přijde, že realismus chápeš trochu přiostřeně a v rozporu s tím, jak je obyčejně liter. vědci vnímaný. Ohledně grafomanie, jedná se spíše o terminus technikus psychologie, kdy člověk velmi silně pociťuje potřeby sebevyyjádření skrze písemný projev. Grafomanii v obecném slova smyslu nelze definovat, je to natolik vágní pojem, že má řadu konotací v různých oblastech.

najdou se autoři, kteří, když vidí stůl, napíšou "židle", a když kolem nich projíždí trolejbus, tak napíšou, že na železnici je nekonečná stávka odřeného nábytku. - tak takovýhle zvěrstva se dějí v zájmu estetických požitků, prý. - já bych řekl, z pozice interogativního Farabunda Martího, že literatura, která nemá ve svém zájmu sdělovat pravdu, je od ďábla a že vede čtenáře akorát do pekla. - a kdo chce jít do pekla, není normální a patří do blázince, kam ostatně patří nejeden "takyautor" - akorát, že VZP krachuje, tak jsou premiér i prezident raději, když takovýhle blázni nezatěžují státní instituce a raději se duševně rozkládají na pískovištích, i když tam spolu se psy nemají přístup. - jenže oni si ho tam najdou, a v tomto momentě již realismu nestačí popsat pískoviště jako místo, kam duševní rozklad nepáchne. - realismus se s tím musí vyrovnat a popsat tuhle animální situaci do posledního špendlíku svědomí (omlouvám se za metaforu). tolik proslov. k vlastní otázce dodávám odpověď tohoto znění: chorobná grafomanie se projevuje od deseti a výše básní denně. - ale musejí být alespoň čtyřveršové.

Fouraix
29. 08. 2012
Dát tip
zvláště líní konzumenti konzumují úplně něco jiného než literaturou zprostředkovaný realismus. obvykle pívo na růžku, tedy jsou tvé starosti zbytečné

unisex
29. 08. 2012
Dát tip
to je duchamdlý příspěvěk

Jinovata
29. 08. 2012
Dát tip
Chtělo by to konkrétní příklady, kdy český estetik vnímá realismus jako "odraz objektivní skutečnosti". Realismus jako takový je samozřejmě velmi silný a hodnotný směr, jehož cíler rozhodně není odrážet objektivní skutečnost. Samozřejmě plně počítá se subjektivní interpretací a "realismus" je mu pouze metodou zobrazení.

Bude i této diskusi změněna kategorie, nebo to odpovídá zdejšímu "něčemu"?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru