Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poustevnická idylka

13. 09. 2012
3
6
1275
Autor
Britrik

 

Poustevnická idylka

 

Doba jako by se kolem nás zbláznila. Mnohým jistě vyhovuje, že rychlé tempo přináší rychlé hračky. Auty počínaje, mobily konče. Vari od nás každý, kdo by chtěl jen na chvilku zastavit zběsilost událostí směřujících neodvratně do zadnice samotného arciďábla. Ticho, samota, šumění nekonečných hvozdů a člověk ponechaný jen sobě, démonům lesa a milosrdenství Božímu.

Kopřivka naskakuje facebookové generaci dítek, jejichž jedinou starostí je počet liků na těchto Bohu nelibých stránkách a dostatečná zásoba pilulí umožňujících sex bezpečně vyhlazující zbytky Evropanů. Čechy nevyjímaje.

Přesto se tato generace pohoršuje nad celibátníky, Církví hamonící majetky, dlouhými sukněmi některých katoliček a nad pedofilním modernistickým klérem.

„Och, jak odpudivá představa, věřit něčemu, co zavraždilo tolik hodných a skvělých lidí,“ myslí si jistě sličná dívka plující nemocniční chodbou k dalšímu z potratů svého potomka. Není nad upřímnost.

Kolik vyděšených tvářiček by asi musel shlédnout svatý Ivan, Prokop a Jeroným, kdyby se nějakým zázrakem do jejich pousteven přenesla školní třída i s učitelkou. Těžko by hledali společnou řeč ti, kdo mluvit už skoro neumí a ti, kdo hovoří s Pánem ve svém srdci. Jakou řeč může vést Kristus a Belial? „Da mihi animas, cetera tolle“?

Přesto stále více mladých lidí cítí ve svém životě podivnou prázdnotu a kupování nových hraček má dát zapomenout na tu děsivou díru, kterou v sobě stále zvětšují.

Kam se utéci? Kdo mi dá odpovědi na otázky, které se jak stín plíží nocí, když nemohu spát?

Snad farář blábolící o farním kafi a toleranci? Snad pomatený naháněč ateistického budhismu? Kněz prodávající svátosti jako sušenky na krámě?

Zákonitě si musíš připadat osamělý, opuštěný všemi.

Potřebuješ k poustevnictví domek u lesa, zahrádku s bylinkami a zeleninou, dlouhé vousy a prázdnou kapsu?

Ale příteli, to jsou přece jen akcidenty! Důležité je, jak máš nastavené srdce. Jsi sám se svým Miláčkem víc, než si myslíš. Opuštěn vlastní rodinou, přáteli, společností, Církví.

Klidně si nech narůst vous, najdi si klidné místo a zkus, nakolik bude idylka idylkou. Najdi si sponzora, který za tebe zatáhne pojištění cpané do útrob státu, který by tě nejraději zničil. Uvidíš sám, co je to život poustevníka.


6 názorů

Alojs
03. 10. 2012
Dát tip
no, největší chybou tohoto fejetonu je to, že to není fejeton. Jinak formálně je to trošku mimo můj vkus... Chybí tomu trošku odlehčení...

Britrik
30. 09. 2012
Dát tip
O celibátu nepadlo ani slovo, ale tobě (když už jsme u toho tykání) evidentně v žaludku leží. Každý problém, který je hoden seriózní debaty, je hoden i debaty méně seriózní. Opravdu netuším, kde jsi došel k závěru, že vážnou debatu na tato témata nevedu. Posledních dvanáct let nedělám nic jiného, než apologetiku Církve. Vytýkat mi, že se ve fejetonu nezabývám tím, co je, dle tebe, daleko závažnější, je skutečně mimo mísu. Já jsem autor a já jsem si určil, čím se budu v tomto textu zabývat. Nelíbí se ti to? Fajn. Ale nepruď mě s tím, že nedělám to, co bys rád, abyc dělal. Na všechny tebou vznesené otázky ti dám odpověď jednou větou. Protože všechny tyto otázky jsem diskutoval jinde a s jinými. Před prahem si zametám často a považuješ-li smutné povzdechnutí za výsměch, opět se jedná o problém tvůj, nikoli můj. Oni vědí, co činí. Církev existuje, předává slovo Kristovo stále dalším generacím (sám jsem konvertita). Jenže podmínkou je zájem o vlastní život, duši, spásu. Že se někdo nezajímá je jistě z části vinou špatných pastýřů, kteří lezou světu do zadnice a přizpůsobují se mu. Daleko větší vinu má ale sám člověk obdařený svobodnou vůlí, který o poznání Pána Boha nestojí a radši než náročnost křeťanství přijímá ploché a hedonistické pseudovíry nabízené moderními pseudoteology. Blbý je, že jsi nepochopil smysl textu. Ale to se třeba časem poddá.

Britrik
26. 09. 2012
Dát tip
Díky

ASUN
25. 09. 2012
Dát tip
Žádná vnitřní prázdnota se nedá zaplácnout hmotnými statky,...a neplatí to ani naopak..pěkný fejeton tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru