Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Katolický krvák

31. 10. 2012
1
8
316
Autor
Britrik

"...i stalo se v časech oněch, že vládu převzala lůza a nezbylo, než překout radlice v meče a oštěpy..."

„Prosím,“ zavřeštěl nelidskou fistulkou Duka a na odulou tvář se mu vyhrnuly další stružky potu.

Ale muž v černé kápi neznal slitování. Blížil se k něm jistým krokem mistra svého řemesla, v ruce další z nástrojů, které se chystal na otylém bývalém pražském arcibiskupovi vyzkoušet.

Vedle biskupa se v klecích houpaly další porůznu zhroucené postavy - Halíkův vous už zdaleka nebyl ozdobou intelektuála, ale připomínal spíše seškvařené prasečí štětiny. Katův pomocník s ním skončil už před dvěma hodinami, ale profesor se z mdloby stále ještě neprobral.

Další z na řetězu se houpajících klecí hostila už bytost, která kdysi možná bývala „katolickou buznou.“ Jeho na kost ohlodané nohy včetně řitního otvoru dokazovaly mistrovské umění kata Jeremiáše. Přestože tepny a žíly byly hlodavčími zuby odděleny, Putna nevykrvácel. Musel sledovat, jak jeho tělo hýčkané měkkými seslemi televizních debat a kávou nejvyšší kvality, končí v útrobách věčně hladových obyvatel pražské kanalizace.

Klecí v podzemním království Jeremiášově viselo bez počtu. Pokud by se ale našel nějaký pečlivka a milovník matematiky, došel by k číslu, které se blížilo stovce. Nic moc, pomyslí si mnohý. Takových sklepení však v obnoveném Českém království bylo na stovky.

Po krachu ekonomiky a všeobecném kolapsu všech zařízení využívajících elektrickou energii, chopila se v bývalé republice moci klika katolických fundamentalistů - kdysi označovaných za ultrakonzervativní svoloč, lefebristy, nepřátele demokracie. Demokracii vzal ďas a když krajem táhly hordy zdivočelých lidí, ti slabší ještě rádi utekli za hradby kdysi mocných pevností, které právě tito podivíni hbitě obsadili. Vybavení zbraněmi, vírou a touhou po pomstě.

Byl to dlouhý lov, protože mnozí z pastýřů ucítili změnu větru a doufali, že na jejich minulé hříchy proti pravdě se zapomene. Někdo možná zapomněl, ale fanatici ne. Vyslali ze svých hradů zvláštní skupiny, které se infiltrovaly do vesniček lásky a tolerance, které stihli modernisté vybudovat. Naivně doufali, že pro jejich otevřenou náruč, kytary v rukách a absenci zbraní je ateisté ušetří. Možná v okamžiku, kdy jim stínali hlavu a vařili v oleji z motoru vyhořelého tiráku, zapochybovali na chviličku o správnosti svého počínání.

A právě zde se podařilo pochytat největší škůdce, kteří teď visí v klecích a jejich končetiny poznávají, co je to středověk.

Všichni dostali možnost odvolat a někteří tak opravdu učinili. Dostali svobodu. Přesto se do svých kobek zanedlouho vrátili, protože začali opět kázat své bludné učení a rozvracet duše.

Mučírnou se tak neslo jejich vřískání, prosby i sliby. Přesto byl Jeremiáš a stovky jemu podobných mistrů neoblomný. V první řadě byl hluchý, takže sebevětší řev otylého biskupa ho nemohl vyrušit z pečlivé práce, jakou dozajista je přikládání palečnice a španělské boty.

Nakonec mu nezbývalo, než blábolící hromádku, které kdysi možná učila na KTF, že porno je vlastně fajn věc, rozčtvrtit na kousky. Ostatně, co taky dělat s člověk bez jazyka a očí? Na polní práce se nehodí, pluh neutáhne a třídit obilí taky neumí. Aspoň psi se budou mít dobře.

Komtur vládnoucí na hradě ze začátku sledoval toto divadlo a cítil zadostiučinění. Po letech nenávisti, lží a ostouzení konečně zaplatí ti, kdo mají dluh. V posledních měsících ale bylo poprav tolik, že jen hrstka obecních blbů a všetečných čumilů jásala, když krev vyšplíchla na hradní nádvoří posypané pilinami. I smrt omrzí.

Duku čekalo upálení. V tom si jsou s Putnou rovni. Po svátku Letnic se připraví hranice, kaplan je vyzve k odvolání, oni neodvolají a řev spolu s puchem páleného masa se roznese po líbezné krajině Čech, kde opět zavládl král, Církev a Pravda.


8 názorů

Britrik
09. 11. 2012
Dát tip

Katolická fantasy nelíbí? :)


Britrik
08. 11. 2012
Dát tip

Zdaleka nejhorší je, že jsem poslední zasraný hříšník. Doufám ale v milosrdenství Boží a stejně i v Jeho spravedlnost. 


Zordon
08. 11. 2012
Dát tip

No myslím, že máš trochu svérázné pojetí toho co je to alegorie. Žel není to to nejhorší.


Britrik
08. 11. 2012
Dát tip

Halík - modernista

Putna - katolická buzna (jeho vlastní slova)

Duka - modernistický pastýř, biskup

fyzická likvidace - likvidace modernismu

Je to prosté, ale klidně mě cenzurujte, ó všemocný Velký bratře. Nebude to poprvé a mnohé to odkryje. 


Zordon
08. 11. 2012
Dát tip

Alegorie neboli jinotaj, je založená na tom, že jeden význam skrývá druhý. Skyrtý význam je možné nechápavým vysvětlit. Např. podobenství o rozsévači. Rozsívač je Bůh, zrno boží slovo, etc.

Možná bys pro nás nechápavé mohl vysvětlit, v čem spočívá alegorie tvého textu. Jaký jinotaj se skrává za Halíkem, Putnou, Dukou...a jejich fyzickou likvidací.

 

Osobně si myslím, že tento text by tu neměl vyset, protože minimálně vyvolává dojem nenávisti.


Britrik
08. 11. 2012
Dát tip

Pro zhnusené podotýkám, že se jedná o alegorii, podobenství. Nikdo přece nechce zabíjet modernisty a jejich kamarády...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru