Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cestou Tlustého napadlo

25. 11. 2012
8
28
1712
Autor
StvN

Cestou Tlustého napadlo, jestli se nechystá udělat nějakou blbost. Přece jenom A. slíbil, že klíče zničí; a teď jede k ní do bytu. Kolikrát může člověk zklamat něčí důvěru?

V autobuse se mu zdálo, že na něj jeho vlastní odraz v okně vypláznul jazyk. To bylo nezvyklé. Většinou sám se sebou souhlasil. "Vlastně mi ani neřekla, že jsme skončili," myslel si, "ne výslovně. Neproběhla žádná závěrečná scéna." - Co to mění na realitě? - "Když se ona může rozhodovat svobodně, proč bych se nemohl svobodně rozhodovat já a přijet do bytu, od kterého mám klíče?" Když odemykal dveře, jako by se vracel domů ze služební cesty. Třeba spí. Předstíral, že ji nechce vzbudit. Chodil tiše. Nic se nezměnilo. Kromě toho, že už sem nepatřil. Chtěla jsem to skončit již dávno. Tlustý považoval za její výhodu - tu nově nabytou sebejistotu, tu sílu, říct ne, nebo říct alespoň něco. Překvapila. Asi ne jen jeho. To ale nebyl ten důvod, proč přijel - rozloučit se. Žádný důvod ostatně neexistoval. Jen ty klíče. "To je mám hodit jen tak do schránky? Jako pošťák?" Nepotřeboval se loučit, netoužil po závěrečných scénách - život nekončí.
 
Tlustý bloudil po bytě, jako kdyby někoho hledal nebo jako kdyby se chtěl podívat, jestli je všude zhasnuto, přitom si všímal svých věcí a přemýšlel, jestli je potřebuje. Ne, nepotřebuje. Nepotřebuje věci. Posadil se před počítač, který nikdy nevypínala. Díval se na plochu, na fotografii psa. "Nebudu se ti hrabat v počítači," řekl. Ve skříni našel košík s prádlem a po chvíli přehrabování vytáhl černou košilku. Podíval se na její velikost a zase ji vrátil zpátky. Prkýnko na záchodě bylo dole. V koupelně neviděl žádný nový kartáček; jen ten jeho někam zmizel. Jeden ručník. Dámská kosmetika. Dámský parfém. Někde tu musí být, říkal si, známka "jeho" přítomnosti. Postel v ložnici prázdná, bez deky, bez polštáře, bez lidí. V obýváku rozložený gauč, peřina, polštář. Vibrátor. Zbytky jídla. U okna popel ve víčku od mléka. Chtěla bych přestat kouřit, nevíš jak? - Nikdy jsem nekouřil. Nevím. Asi musíš chtít. V kuchyni rozložený vál a na něm hromádka mouky. A mixer. A váleček. Dal bys mi svůj vál, mixer a váleček? Stejně nepečeš. - Nepeču, protože ty nepečeš. Proč nepečeme u mě v bytě, kde všechno máme? - Chci péct sama. S tebou mě to nebaví, když vidím, že tě to sere. - To není pravda. Peču rád. Sám bych to asi nedělal, ale s tebou je to něco jiného. - Stejně chci péct sama. Nic nechápeš.
 
Pak se ozval zvonek. Za dveřmi stála známka "jeho" přítomnosti. Cizí muž. Tlustý nic neříkal. Ani nevěděl, proč vlastně otevřel. Nejspíš chtěl pouze odejít, ale blbě se to sešlo.
"Myslel jsem, že je A. doma." řekl muž.
"Není," řekl Tlustý. "Odešla a nevím, kdy se vrátí."
"Vy jste její přítel?" zeptal se muž.
"Ano."
"Myslel jsem, že jste se rozešli."
"Rozešli jsme se. - Pořád jsem její přítel."
Muž se rozhlížel po prázdné chodbě. "Dobře," řekl pak a v ruce převracel mobil.
"Pojďte dál," navrhnul Tlustý. "Nepřišel jste přece náhodou."
"To ne," usmál se muž. Pak mu pípla zpráva. "Už je na cestě," řekl.
Tlustý mu podal klíče. "Můžete si je nechat, ať nemusíte příště čekat na chodbě."

28 názorů

StvN
27. 11. 2012
Dát tip

Vidím, že to nemá cenu. 


StvN
27. 11. 2012
Dát tip

Prolongace, to je přesně to slovo:))))


StvN
27. 11. 2012
Dát tip

Honzo, je to jen pocit, nepřemýšlel jsem nad tím, jen mě napadlo srovnání s Dostojevským, například. Nepřijdu si v tak dobré kondici.

Jani, že bych zabředl do vysvětlování?:) Ono se mi to nehodí především obsahově. Ty to trochu znáš, kousek jsi četla a víš, že zasunuté do celku to vyznívá jinak.

F9, s tím exemplářem máš úplnou pravdu.


Janina6
27. 11. 2012
Dát tip

Ujde to, díky za optání, nápodobně :-)


Janina6
27. 11. 2012
Dát tip

F9: jestli to o té "zahuštěnosti" byla reakce na mě, tak já netvrdím, že je špatná (naopak). Jen pro mě signalizuje jistou uzavřenost, soběstačnost tohohle textu, takže na mě nepůsobí jako část něčeho delšího.


srozumeni
27. 11. 2012
Dát tip
***

Fruhling
26. 11. 2012
Dát tip
"Postavy vychazi z nas a z nasich zkusenosti, je to do velke miry osobni, proto ne fasisticky idiutek nebo tak. A mozna bych na to v soucasne dobe ani nemel."

StvN
26. 11. 2012
Dát tip

Fruhling - co bych nemel?


Janina6
26. 11. 2012
Dát tip

„Nepotřeboval se loučit, netoužil po závěrečných scénách - život nekončí.“ Proč vysvětlovat? Navíc už podruhé?

Za dveřmi stála známka "jeho" přítomnosti. Cizí muž. – Větu „Cizí muž“ bych tam mít nemusela. Čtenáři to samo, a tak rádo, docvakne! Jako bys nás čtenáře tak trochu vodil za ručičku.

Jinak samozřejmě ano, skvělé. Jo a mně to nepřipadá nutně jako zlomek většího celku. Máš  v tom nahuštěno velmi mnoho – vztahu, minulosti, povahových rysů. Tohle všechno by v delším textu bylu „rozeseto“ na velké ploše, vyplynulo by to z děje postupně, ale tady máš koncentrovaný výtažek. V této podobě by to do delší novely nezapadlo, myslím si.


Fruhling
26. 11. 2012
Dát tip
To mě zajímá: proč bys neměl?

StvN
26. 11. 2012
Dát tip

reko, myslim si, ze to je trochu obrazem nasi doby. Postavy vychazi z nas a z nasich zkusenosti, je to do velke miry osobni, proto ne fasisticky idiutek nebo tak. A mozna bych na to v soucasne dobe ani nemel. Uvidime. Ja mam v te novele vic postav, ktere se povahove lisi, na druhou stranu se nesnazim mit z nich nejake archetypy. 

 

Fruhling, ano, je to vysek, jenze ho v te knize s velkou pravdepodobnosti nepouziju. Momentalne jde o to, ze ziju postavou Tlusteho, ktery ma urcity zpusob, jakym vnima veci a cas od casu si takhle neco pisnu, kdyz uz nemam silu na tu vetsi praci. Je to boj, musim rict. 


Fruhling
26. 11. 2012
Dát tip
Je to výsek, že? Se mi líbí, jak je to napsané, každá věta má místo, souvětí si nesou své minipointy. Jenže mi absolutně uniká jakýkoliv přesah. A jestli je to skutečně výsek, pak mě znervózňuje, proč právě takovýto text.

reka
26. 11. 2012
Dát tip

Líbí se mi to. Mnohem víc než některé tvoje pozdní "esoterické" psaní.

 

Mám rád, když se atmosféra, příběh, charaktery postav vybudují z náznaků. Když se dozvíme něco o postavě, aniž by autor musel podsouvat monology postav, jejich myšlenky apod. Svědčí to, podle mě, o pozorovacím a vyprávěcím talentu - a taky mě těší, že můžu u textu přemýšlet.

 

Jediná, ne výtka, spíš poznámka. Přijde mi, že postava Tlustého je takový písmácký archetyp. Každá druhá postava u narvaha je charakterově pan Tlustý. Ty jich, myslim, taky máš několik. Dřív tu stejnými postavami zaplavoval svoje texty pozorovatel. Zajímalo by mě, jak by ses vypořádal s jinými charaktery. Co třeba upovídaný baculatý dobrák? Fašistický idiůtek? Jak říkám, to není výtka, spíš jen poznámka, jestli nemáš chuť rozšířit arzenál.


Chybi ti take "ch" ve vete "Dostal jsi me."


StvN
25. 11. 2012
Dát tip

Dostal jsi me:)


StvN
25. 11. 2012
Dát tip

Diky za opravy, ale myslim, ze se pise sluzebni cesta, ne sluzebna cesta. Ta poznamka o duvere asi nezasahne kazdeho. To nevadi. Nemam ve zvyku vsechno davat po lopate:)


Napsané to je fajn. Hodně reálné a přesvědčivé. Mně se to líbí. :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru