Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zamyšlení nad válkou..

17. 12. 2012
1
2
463
Autor
Zuzu***

Jen tak.. zkusme se zamyslet ;)

V dějepise nám dnes pustili film. Zatímco se celá třída bavila na účet filmu "Na Západní frontě klid" , mně hlavou probíhaly nesčetné myšlenky toho, jak je nejen dnešní, ale i tehdejší mládež první světové války lehkomyslná a jak lehko se dá přesvědčit o nepravdě, o lži. Zidealizovaná myšlenka třídního učitele dostala maturanty až do zákopů, kde postupně umírali. Důvěra se nesmí svěřovat nesprávné osobě. I když třídní učitel možná byl přesvědčen, že je tam čeká více dobra, než zla, to nevíme. Spolužákům film přišel veselý.. nechápu.
 
Jen mi prostě přijde naprosto nesmyslné zabíjet. Tak lehkovážně, tak rychle, tak násilně, tak nepřirozeně zabíjet. O co jde? lidem? Jsou to jen pochybné loutky někoho vyššího? Možná. Ale rozhodně lidé nejsou loutkami podřadnými pro lidi jiné! Nebo snad ano? Nejsem schopna racionálně pochopit důvody válek. Nejsem. Jsou neodlučitelnou součástí lidstva, ale proč? Proč se něco tak násilného, vražedného a nehorázně nepochopitelného děje či dělo?
 
Co chtějí lidi? Co chtějí jednotlivci? Jde jim o moc? O území? O lepší zbraně? O peníze? O lásku? Copak lidé neumí smysluplně přemýšlet a domyslet si, že se válkou nic nevyřeší? Film, který jsem dnes viděla mě trochu zděsil. Ano, o válkách slýchám často, ale ještě nikdy jsem nebyla nucena se dívat na záběry, ač třeba hrané. Nedokážu si představit, co je válka. Proberme se! Není to potřeba! Avšak..někteří lidé nejsou schopni komunikovat jinak. Proč jsme tak tvrdohlaví? Lidstvo se ubírá do záhuby. Proč? Protože jsme sami proti sobě. Nechceme vyšší poznání, chceme pouze pozemské radosti, nejlépe bez práce, učení a námahy.
 
Ano, kdo by to nechtěl?! Ale nejsme něco víc? Nechceme tu něco zanechat dalším generacím? Možná že válkou docílíme toho, že naše jmého si bude pamatovat každá osoba. V jaké souvislosti, to už některé ale nezajímá. Neumím si představit, kolik padlo vojáků, jejichž jména nám ani nejsou známa, pro nějaké totálně psychicky narušené osoby. Proč to často dotáhnou nejdál ti "zlí" ? Není pravda, že zlí to dotáhnou nejdále. Jejich cesta ale bývá nejvíce zveřejňována, často zmenšována či zveličována, sledována a často vzpomínána. Samozřejmě v návalech smutku a nepochopení.
 
Zatímco velké osobnosti jakýchkoli dob tak často vzpomínáni nejsou. Proč? Učinili přece něco víc, než válku! Než hrůzu pro miliony lidí! Ale.. Jejich přítomnost, vynálezy, přístroje se berou za pouhou samozřejmost.
 
Jsme lidé. Jsme přemýšlející bytosti. Nemůžeme si i nadále ubližovat. Všechno má svůj konec. Koloběh také jednou skončí. Než uděláme něco, čeho můžeme následně litovat, promysleme to. Náhoda je náhodou. Osud osudem. Ale podstatnou část světa můžeme ovlivnit my sami. I negativní projevy můžeme vnímat pozitivně nebo na nich něco pozitivního najít. A když nic pozitivního není, vytvořme to.
 
Ano, tečou mi slzy. Ale proč? Protože nejsem schopna ovlivnit to, co se bude dít. Nevadí mi to. Vadí mi to, že nemůžu ovlivnit bolest, vraždy, myšlení těch ubohých lidí, jež jsou ovládáni. Nemůžu dělat nic s tím, že umřelo ve válkách miliony lidí. Nemůžu. Můžu jen chtít, aby se nic podobného již nedělo. I přesto, že mnoho lidí je velmi inteligentních se válce nevyvarujeme navěky. A o to, co jsou lidé chytřejší, bude válka horší. Trošku empatie prosím! :'(

2 názory

Zuzu***
01. 01. 2013
Dát tip

:) Máš pravdu.. jen jsem to v té chvíli tak cítila. Tiping není dobrý.


Dalimir
18. 12. 2012
Dát tip

Milá Zuzu, cítim s Tebou celým srdcom, ale rozum mi vraví: netipuj


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru