Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

H - Polednice

05. 01. 2013
9
18
1286
Autor
VH64

Polednice

 

Když jsem byl kluk, rozvážela u nás ve vsi poštu poštovní doručovatelka pani Pešlová. S jejim synem jsem chodil do třídy a tak jsem se jí nebál, i když jezdila na červenym služebnim mopedu značky JAWA, nosila koženou bundu, kuklu a obrovský motocyklový brejle. Taky jsme se přistěhovali, až když mi bylo sedum, a to už jsou dětský strachy poměrně náročný na příčiny.

Hynek na tom byl hůř. Stejnej rok narození nám zajistil nejen společný studia na vejšce, ale taky shodný vybavení poštovních doručovatelek našeho dětství. On tu svojí, na rozdíl ode mne, vídal v podstatě od narození. Podivnou bytost na prskavym červenym babošlapu, na kterym vypadala jako čarodějnice čekatelka, co ještě nesmí na koště, ale už se připravuje. Ve stejný kožený bundě, stejný kožený kukle, se stejnejma brejlema, který jí nepřirozeně zvětšovaly oči a strašidelně je vymkávaly z kloubů. Kdyby u nich v rodině byla nějak zavedená Polednice, určitě by si jí nepředstavoval jinak.

Ta hrůzostrašná osoba se zjevovala jednou s drnčivou znělkou z týhle strany, podruhý bez varování potichu z druhý, z kopce. Sesedala, přibližovala se k vrátkům, cosi u nich kutila a naštěstí zase mizela. Občas za ní k vrátkům odcházela maminka, to se pak k vlastnímu strachu přidávaly obavy o její osud, protože setkání s tim zjevenim muselo bejt plný nebezpečí i pro ní.

Hynek sám se držel v bezpečný vzdálenosti, až jednou, až jednou ho pani doručovatelka zaskočila. Seděl na hrnečku, venku se ozvalo to zavrčení zaprskání, někdo zazvonil, chvíli se nedělo nic a pak vešla. Na hlavě kuklu, jakoby nepřijela Jawičkou, ale přiletěla Camelem pučenym od Bigglese, motocyklový brejle na očích, usmívala se a s nataženou rukou šla k němu.

Ztuhnul, jinou reakci nelze doložit, protože stav nočníku před vstupem poštovní doručovatelky nebyl zaznamenej, a strnule převzal pětadvacetihalíř, kterej mu vtiskla do dlaně. Když odešla cosi vyřešit s maminkou, uvědomil si tu hrůzu, zoufalou situaci – má něco od tý bytosti. Něco, do čeho se určitě vtělilo všechno strašidelno, který pro něj pani doručovatelka představovala. Bylo třeba se toho okamžitě zbavit. Ale jak? Na podlahu? Každej si hned všimne. Na kredenc? Hynek sice už dosáhnul, ale ne z nočníku, a i tam by to všichni viděli. Řešení bylo prostý, rychlý a jednoduchý, Hynečkovi se díky nočníčku ten den ulevilo už podruhý.

Spokojeně si nechal utřít prdelku a vrátil se k činnosti přerušený kvůli kakání. Že mamince trvá vyřízení následných nočníkových úkonů nějak dýl, si ani nevšimnul. „Hynečku, tady máš ten penízek od paní pošťačky, on ti asi upadl, viď?“

Ještě dnes má Hynek v živý paměti ono zděšení, že se TO vrátilo a odkud, což při vyprávění formuluje podle toho, jak kdo zrovna poslouchá.


18 názorů

VH64
17. 01. 2013
Dát tip

Kapsa

To mě těší. I kamarádovi poreferuju!

Děkuju!


Kapsa
17. 01. 2013
Dát tip

Pobavilo.

Dokonce jsem se zasmál od srdce : )))


:DDD


VH64
14. 01. 2013
Dát tip

Ale vždyť ona to tady není Kolbenka, o nic nejde...


zas přijdu, mám u vás hrozní resti:D


VH64
13. 01. 2013
Dát tip

No od vás Růženko, to tady normálně z té pochvaly taju a žhnu blahem.


:DDDDDDDDDDD to je apsolutně skfjelí, pane véhá!


Adien
05. 01. 2013
Dát tip

jo, myslím to vážně, dneska málokdo takhle píše, a mně je tenhle styl asi nejbližší, takovej lidskej a přitom plnej vtipu a originality. no nic, můj nick není nick ale v podstatě druhá osobnost, trochu šílená a jiná než Ančí, nevím jak moc písmáci znáte RPG, dračák a LARP, ale to je právě komunita, různý akce a spousta lidí, kteří moje jiný jméno většinou neznají :-) a jinak přišla jsem na něj tak, že jsem chtěla aby obsahoval A, D a N, po mně a mým psovi (trochu infantilní, ale bylo mi čtrnáct) a tohle tak nějak vzniklo .)


VH64
05. 01. 2013
Dát tip

potomekšibeničníhodítěte

Děkuji, pýřím se! Příběh dodal kamarád a já s trochou snahy...

Slečna G? Soudím, že dotaz nesměřuje k volnu udělenému zaměstnavatelem, ale ke zveřejňování miniaturek s její účastí. Mám jich na dva roky a ještě i teď občas nějaká přibude. Lednová G se samozřejmě dostaví.


VH64
05. 01. 2013
Dát tip

Adien

Vyrostl jsem v době, kdy provozování doublethinkingu bylo sebezáchovnou činností, a když mne někdo takhle explicitně pochválí, obvykle zpozorním a zablikají mi červené kontrolky. Ale tentokrát soudím z uděleného tipu, že zbytečně. Děkuji!

Hezký nick, odkud vzešel?


VH64
05. 01. 2013
Dát tip

sharik

Když ona tam ale ta nočníková část je klíčová. A nevím, jestli ti dokážu nějak vyjít vstříc se závěrem, já si taky totiž nepíšu žádný fakta, ale jenom věci, který se opravdu staly!


VH64
05. 01. 2013
Dát tip

Aleš&Květoň

Samozřejmě, že špinavých peněz je spousta a když je někdo umí šikovně opucovat, jako tady maminka, tak potom ani nesmrdí.

P.S. Za pětadvacet halířů byl tenkrát myslím šumák nebo jeden táflík lipo, to za vylovení rozhodně stálo!


VH64
05. 01. 2013
Dát tip

Děkuji uctivě!


Adien
05. 01. 2013
Dát tip

jó, jó, máš krásnej styl psaní :)


sharik
05. 01. 2013
Dát tip

ze začátku hodně vtipný a fakt se mi to líbilo. od nočníkový části nic moc a ten závěr mě fakt zklamal. škoda.


Jak pravil císař Vespasianus - prachy nesmrdí.


a pak že neexistují špinavé peníze :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru