Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Memento

30. 01. 2002
0
0
1139
Autor
Immanuel

Memento:)

Memento

 

Její hlas protkán nachovým se zachvěl

Plačíc vlažila své hebké ruce do dlaní

Máchův slavný slavík, řůži již nepěl

Skrze noci, slyšet zoufalé vzdychání

 

Žádné slzy, zármutek, nikdy nevzlykal

Omamně, lahodící vzduch polykal

Na lásku jen tiše vzpomínal

Čas plynul a svět proklínal

 

 


Immanuel
05. 02. 2002
Dát tip
Děkuji:)) Si hodnej clovicek:)) Ostatnim - prominte uz jsem vystrizlivel se sve pretvrdlosti:)

Nuitík
05. 02. 2002
Dát tip
:o)

Miroslawek
04. 02. 2002
Dát tip
Hmmm... stojíš-li zviditelněný Immanueli o hlubší kritiku, tedy se jí dopustím. Omluv mne, budu-li na Tvůj vkus příliš bestiální, zlý úmysl v tom není. Snad jen jsem po té Tvé sebevědomé úvaze tak trochu zklamán v očekáváních. Pominu překlepy řůži a pravděpodobně i vlažila a vyjádřím se nejdříve k rytmice. Její zákonitosti Ti zřejmě ještě nejsou tak docela vlastní, protože již v první dvojici rýmovaných veršů, tam vidím určité docela podstatné nesrovnalosti. Sylabotónický verš totiž není pouze o stejnorodém počtu slabik, ale je to celé kapánek složitější. Ovšem, jak to tak pročítám, ani onen zmiňovaný počet slabik Ti zhusta nesouhlasí. Označíme-li si trochejské stopy písmenem T a daktylské D, je první verš možno metricky popsat jako D-T-T-T-T. Ovšem tomu třetí verš neodpovídá, na počátku máš tři evidentní trocheje, následované zřejmě daktylem a dalším trochejem (T-T-T-D-T), což je docela závažné a, zdá se mi, nahodile neumělé porušení metra. Obdobně druhý a čtvrtý verš spolu v tomto směru vůbec nekorespondují (T-D-D-T-D... resp. se zamhouřenýma očima možná i T-T-T-T-T-D x T-T-T-D-D) ...a tak bych mohl pokračovat dále, zkrátka rytmicky Ti nesedí žádná veršová dvojice... o nějakém jednotícím metrickém schématu strof nebo celé básně ani nemluvě. Na Tvém místě bych se zamyslel, proč tedy vůbec používat verš vázaný, když jej nedokážeš svázat? Rýmy. Co říci? Až na jedinou relativně povedenou výjimku (do dlaní-vzdychání) se jedná o rýmy gramatické, pouhou nenápaditou shodu odvozovacích přípon, která není vyvážena třeba nápaditostí volby rýmovaných slov po obsahové stránce, a která jsou tudíž degradována na vycpávkovité, formou vynucené přílepky na koncích veršů. Obrazy, metafory... mám již drobet načteno i napsáno a tak je tu pro mne originality pomálu, spousta již tolikrát použitých slov a slovních spojení... vím, ono je to těžké, jenže zde vlastně ty skutečně vlastní snad ani nejsou... a je to takové chudé na představy... fantazijní stránka čtenářovy mysli zůstává téměř nevybuzena, zkrátka tak nějak bez tajemství či výrazných tahů básnickým štětcem... docela bych i poprosil Nuitíka, aby mi upřesnil, kde vidí pěkné obraty... ať se nad nimi mohu ještě zamyslet... Sdělení... takto, odvážím se říci neuměle, vykreslena získává zamýšlená tragika spíše přídech trpce koktaného komična, než že by ve mně vybuzvala nějaký smutek... Celkově vzato se mi to zdá hodně slabé... takové školně začátečnické... a nic proti tomu... Písmák je od toho Písmákem... jen jsem po tom skoku prsmo čekal o dost víc... Přeju hodně zdaru ve Tvém počínání, nic není ztraceno... jen chtít. Jdu se kouknout na další Tvé kousky, snad se u mne nebude střídat prvek očekávání a prvek zklamání jako u diváků Cimrmannových divadelních her...

Krel
04. 02. 2002
Dát tip
.-)) míwo, ty seš ... :-)))

Immanuel
04. 02. 2002
Dát tip
Dear Mila:), Bravo !!! Opravdu pokud to co rikas o rytmice je pravda(coz nemohu posoudit) tak smekam - pac kdo umi tak si zaslouzi obdiv a nejen muj. Ale co se tyce skladby je mi fuk - jestli je to dle pravidel. Pokud bychom se totiz vsichni ridili nejakymi pravidli pro neco co je o citu a fantazii a nikoli chladnem rozumu, tak by poezii mohli generovat PeCka:)) a urcite by nevzniklo tolik krasnych basni:) Jinak co se tyce kritiky, tak ti za ni dekuji(cekal jsem tvrdsi-nicmene jsem mile prekvapen za vcelku slusnou objektivitu). BTW: O cem je ma basen, zajimalo by mne zda vidis ty obrazy ktere jsem symbolicky nacrtl. Dik I.

Miroslawek
04. 02. 2002
Dát tip
Jestli jsou Ti pravidla fuk, tak nepiš... resp. klidně piš ale nemysli pak, že jde o poezii... každé umění je sice svým způsobem o šílenství... ale neméně také o řemeslu... oni už staří Římané, ale to bych asi mrhal časem... no zkrátka jedno bez druhého nejde... sebelépe řemeslně napsané verše, když nemají patřičně cévnatý vnitřek, jsou naprd, stejně jako vyblitý vnitřek bez náležitého zpracování... a pravidla je dobrá znát i proto, abys je mohl VĚDOMĚ porušovat a nikoli bezvědomě blábolit... to by pak mohl generovat poezii kdekterý pologramotný pablb, který sotva zvládne tři křížky a má potřebu sdělovat své nejniternější zážitky z očkování proti slintavce... Upřímně - Tvé obrazy jsou plytké a průhledné jak akvárko, slova, byť věřím že nevědomě, vypůjčená odjinud... téměř všechna (99,99%)... a to Tě nechci urážet či zbytečně zraňovat, jen se snažím být upřimný... nenastínil jsi mi totiž nic, co bych už neznal a ještě je to sedmnáctý odvar... bez chuti...

Immanuel
04. 02. 2002
Dát tip
V Bozim stvoreni, jez existujes jak ty - tak i ja je vse ji davno vytvoreno, meni se tu jen formy a proto ne 99.99pct uz muzes znat, ale 100pct. Od nikoho jsem si nic nevypujcil, jen jsem jako kazda svobodna bytost cerpal z vyssich sfer:)) O Rimanech toho vim celkem dost - jeden jejich neduh byl, ze vse co vytvorili opsali od Reku:((( Zacina to tu smrdet neobjektivni uzvanenosti a radoby mudrlanstvim:(. Vyblity vnitrek je vyblity vnitrek a nikoho nezajima jeho zpracovani, pac vysledek nestoji za nic:).

Immanuel
04. 02. 2002
Dát tip
V Bozim stvoreni, jez existujes jak ty - tak i ja je vse ji davno vytvoreno, meni se tu jen formy a proto ne 99.99pct uz muzes znat, ale 100pct. Od nikoho jsem si nic nevypujcil, jen jsem jako kazda svobodna bytost cerpal z vyssich sfer:)) O Rimanech toho vim celkem dost - jeden jejich neduh byl, ze vse co vytvorili opsali od Reku:((( Zacina to tu smrdet neobjektivni uzvanenosti a radoby mudrlanstvim:(. Vyblity vnitrek je vyblity vnitrek a nikoho nezajima jeho zpracovani, pac vysledek nestoji za nic:).

Miroslawek
04. 02. 2002
Dát tip
ja ja ... mudrlanství ;o))) ... tak toho necháme... přeju hodně zdaru ve vyšších sférách... ;-D

Immanuel
04. 02. 2002
Dát tip
Vole:)

Nuitík
04. 02. 2002
Dát tip
Miroslawek: Inu, Tvá vyčerpávající, ba zdrcující kritika mě sice zaujala svou délkou, ale jako taková po přečtení budí spíš dojem někoho, kdo si nastudoval nebo má nastudováno, odbornou literaturu a teď se ji snaží ventilovat kde jen je možno. Tvá kritika je možná oprávněná, ale zní dost nafoukaně. Myslím si, že každý má právo psát jak chce a co chce, protože kdyby každý psal podle jakýchsi pravidel básnění, asi by tu bylo všechno na jedno PRDO, že ano? Právě v tom, jaké používá obraty, jaká volí spojení, jakou má stavbu básně, je jedinečnost básníkova! Chtěla bych vidět, jak bys asi kritizoval třebas dadaistickou básničku, která nemá myšlenku, nemá ani stavbu, nemá nic, než jen ta slova a přece je to básnička. Moje odpověď určitě nevyzní tak vzletně a rádobyvzdělaně, jako ta Tvá, ale to víš, já jsem jen laik a v básničkách se nevyznám, ale když se mi něco líbí, tak to poznám, pochválím a naopak, když se mi něco nelíbí, buď se nevyjadřuju a nebo napíšu, že se mi to prostě nelíbilo, ale neponižuju autora sáhodlouhou promluvou plnou básničkových pouček a tak. Neumím psát básničky a taky sem čas od času něco nacpu....no a? Tak to jen taková malá odpověď za 1) na to, jak jsi se ptal, kde vidím ty pěkné obrazy. No, tak já vidím pěkné obrazy ve všeličems...stačí trocha fantasie a té mám myslím dost a dost. Každý se, jako Ty, nenarodil se vzletnými verši na rtech...a za 2) odpovídám taky trochu proto, že je mi líto Immanuela :o) I když, on občas taky docela drsně kritizuje :o)))) Tak omluvte mé malé vyrušení. Přeji vám pěkný den.

Krel
02. 02. 2002
Dát tip
zajímavé...

Nuitík
01. 02. 2002
Dát tip
Wildův slavík už růži nepěl.....nebo oni se Ti slavíci už tak rozmnožili? :o).......pěkné obraty....hmmmm

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru