Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ticho

16. 01. 2013
3
11
1076
Autor
sharik

Malý pokus, možná úplně špatným směrem. Takže jakoukoli kritiku ocením.

večerní ticho
sto démonů nad hlavou
nikdy nezmizí

11 názorů

sharik
15. 09. 2013
Dát tip

já ti opět děkuji za komentář :) ..i tradiční haiku jsem četl a občas se pokoušel psát obvklejším haiku stylem - pokud máš čas a chuť, určitě mám i nějaká na Písmáku. poslední dobou sem sice svoje věci vůbec nedávám, ale nějaká haiku tu určitě jsou :)

díky!


jorel
14. 09. 2013
Dát tip

Jistě, na platformě tradiční haiku vzniklo velké množství různých haiku-variací. Jenže, je to jako s každým uměním (ať už jde o boj, malbu, housle nebo víno), nejdříve je zapotřebí pochopit cestu tradičních mistrů a teprve potom je možné ji s klidným srdcem překročit a posunout dál. Pokud se totiž zájemce vyhne studiu předchůdců, ubíjející rutině atp., ochudí se o porozumění principům a chybám, kterých se předchůdci dopustili a sám je bude dříve či později opakovat. A co hůř. Navykne si na řád, který nebude zdaleka harmonický a komplexní. Bez zkušeností je prakticky nemožné překročit stín mistrů. Ta pokora je velmi potřebná.

Na druhou stranu je jistě mnoho stylů, které nevyžadují kireji nebo notaci 5/7/5 slabik. Ale forma haiku je slavná právě proto, že generace dobrých autorů z této formy krátké poezie, udělali formu mentální meditace a zároveň klíč ke sdílení jinak těžko uchopitelných kontextových zkratek...

Ujíždím do netriviálního výkladu, takže zpět k prostotě. Dej prostor mistrům, ať promluví jejich díla a snaž se přijít na to, proč byli ti strejci a paničky respektováni bez ohledu svého věku, postavení či životních peripetií. Pokud i přesto Ti nic neřeknou, nelam si s nimi hlavu a tvoř, co Tě baví a jak to cítíš. Bez toho by stejně nic co uděláš nemělo kouzlé Tvé jedinečnosti. 


sharik
14. 09. 2013
Dát tip

díky za připomínky, určitě bych souhlasil - nicméně, když si přečteš moderní haiku, určitě si všimneš, jak se dnes všechna pravidla dnes obchází a hroutí - včetně počtu slabik, dokonce i veršů. doporučuji např. jiřího Studeného/Dr. Krejzybera a jeho svéráznou představu volnějšího haiku :)


jorel
14. 09. 2013
Dát tip

Pojem "sto démonů" je obtížně uchopitelný. Pokud není ustáleným rčením (typu "počítání oveček"), tak z haiku dělá neuchopitelný text, který se na hony vzdaluje od jednoho z úhelných kamenů haiku - výrazové střídmosti a přirozené prostotě. Haiku nemá klást čtenáři žádné překážky, aby bylo možné dojít k jeho pochopení.

tak jako včera / k součtu všech ovcí jsem se / nedopočítal

Také by nemělo docházet k logickým nejasnostem - například představa, že pojem nějak někam může zmizet, je pomerně bizardní.

hrobové ticho / démoni v každém koutě / a já klidně spím

Jak vidno, netřeba se bát mýtických bytostí nebo vlastní fanatazie. Také není zapotřebí psát jenom o přírodě atd.

Na závěr doporučuji pročíst si pár desítek nebo stovek haiku a uděláš si nejlepší představu, o čem dobré haiku jsou a o čem nejsou.

* za dobře míněný pokus

 


Oldrich
26. 02. 2013
Dát tip

haiku neumím, takže to bude docela těžké.

Vytáhnu jediné a budu si polemizovat. Proč jsou ti démoni zrovna nad hlavou. Proč nad hlavou je zrovna místo pro démony. Evokuje mi to hejno komárů, ale radši je odháním, protože to by to báseň dosti degradovalo. Nad hlavou... Je důležité to nad - nadřazenost?

Nebo jens potřeboval sedmou slabiku a v hlavě nestačilo?


StvN
03. 02. 2013
Dát tip

Zadne metafory do haiku. 


Jonash
31. 01. 2013
Dát tip

není špatné..  ale Haiku by mělo mít přírodní motiv a nejlépe zachycovat okamžik.  Ale proč by muselo že?   Jdu číst dál;)


sharik
27. 01. 2013
Dát tip

snake_01, violetlight: díky za rady. pokud mě ještě někdy napadne zahejbat próze, vzpomenu si na ně :)


violetlight
27. 01. 2013
Dát tip

odborníkem na haiku nejsem.

napadla mě k tomu však jedna věc: podle mě haiku má zachycovat okamžik, moment, aby se čtenář přenesl a vyvolalo to v něm jistou náladu

tvůj text čtenáři tu náladu či stav mysli podsouvá, popisuje


snake_01
16. 01. 2013
Dát tip

V tomhle textu se moc nevyznám, ale nepůspbí na mě tak, jak by měl. Doporučuju podívat se na článek, který jsem tu nedávno ve dvou částech přeložil z angličtiny o teorii haiku - viz můj profil.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru