Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svět bez Ropy

14. 02. 2013
1
3
629
Autor
Super Johny

        

            Svět bez ropy
Když se roku 2099 vytěžila poslední ropa na zemi a použil se poslední barel ropy, tak se vědci snažili nahradit ropu zlatem, stříbrem, železem, ale nic ji nemohlo nahradit. Představte si, jak to vypadalo. Jezdit se mohlo jen koních nebo v kočárech. Jízdní kolo bylo vzácné. Cena jednoho kola se za 2 týdny vyšplhala na rovný milión dolarů. Najednou, jako by se svět posunul zpět o 200 let. Silnice se dělaly z písku. Plasty se nemohly používat. Bylo jen sklo a keramika. Hračky se vyráběly pouze ze dřeva. Nastal chaos. Z boháčů, kteří prodávali ropu, se stali chudáci. Prostě se hroutil svět.Byl to strašný pohled. To mi věřte. Lidé byli nuceni zase začít kácet stromy. Proto se sešli ti nejmocnější lidé planety, aby složili tým, který bude vyslán do vesmíru a hledal něco, co nahradí na 100% ropu. Tým dostal jméno Art a skládal se z Igora Kazimova, Johna Gorgona, Jeana Sempého, Tomia Mitshubishiho a Tomáše Nováka. Posádka týmu byla složena z těch nejlepších vědců a kosmonautů. Tým vzlétl dne 5/9/2099 v 17:59. Po zážehu letěli rychlostí světla. Za půl hodiny vyletěli z naší soustavy a prolítali kolem asteroidů, meteorů a planetek. Když byli 990 005 550 kilometrů od planety Země, přiletěli k planetce RX-854216. Hledali jakýkoli nerost nebo prvek, který by mohl být použit místo ropy.Ale nenašli nic, co by se dalo použít. Tak letěli dál, až k planetce X-50980123. Na této planetce už něco našli. Tak vzali pár vzorků a letěli dál. Náhle se začaly dít podivné věci. Začaly se ztrácet věci.Potom se ztratil i první člen posádky. Byl to Jean Sempé. Hledali ho po celé lodi, ale nemohli ho najít. Letěli tedy dál až k planetě HXR-1504S2, která byla původně jejich cílem. Našli to samé, co na planetce X-50980123. Na této planetě  zůstali jednu noc. Když se Tomáš Novák probudil, nemohl nikoho najít. Pak ale zjistil, že ho něco sleduje. Tak dělal jako že nic nevidí. Asi po 20 minutách ta věc zaútočila. Byl to netvor, kterého lidi znali. Byl to Kuanga Trokterept. Tomáš tedy věděl, že jeho kolegové jsou v netvorovi. Po boji, který trval dvě a půl hodiny a skončil smrtí Kuanga, rozřízl Tomáš netvorovi břicho a nalezl své kolegy. Vydali se na cestu domů a Tomáš jim to vše vyprávěl. Když dorazili na Zem, tak se slavilo. Vědci zjistili, že nerost nebyl doposud nalezen, a proto byl pojmenován po týmu. Dostal název Artifen. Když ho vědci roztavili a přimíchali do směsi na benzín, zjistili že nahrazuje ropu na 100%. Byl zrovna rok 2102 . A náhle přiletěly mimozemské lodě. Vládce mimozemšťanů řekl, že jestli lidé nevrátí, co ukradli, tak zničí planetu a vyhubí obyvatelstvo. A tak začala válka mezi mimozemšťany a námi, lidmi. Lidé zvítězili a zničili mimozemské lodě. Vládce mimozemšťanů, který se jmenoval Koreptacko Lenovar , dal lidem své doly a zásoby Artifenu. Ale zjistilo se, že Artifen je drahý nerost, takže se věci, do kterých se přidával zdražily.

 

                        KONEC

 


3 názory

VH64
16. 02. 2013
Dát tip

Chlape, neliterární poznámka - možná si i něco nastuduj o tom, co je ropa a čím by tak mohla jít nahradit.

Doporučuju v podobných dílcích nenahrazovat nic reálného, vymysli si raději a nech dojít něco, co nikdo nezná a co pak můžeš nechat hledat dle své fantazie. Něco jako koření písečných červů, například.


Janina6
15. 02. 2013
Dát tip

Na to, že je ti 14 let, oceňuju snahu něco vytvořit, ale, nezlob se, tohle není povídka. Doporučuju, abys jich neprve několik, lépe hodně, přečetl, než zkusíš nějakou napsat. Tenhle text vypadá jako takové stručné převyprávění obsahu knihy nebo filmu kamarádům. Samé stručné informace, bez ladu a skladu nasázené za sebou, jak přijdou vypravěči na jazyk. Žádné dialogy, žádná snaha o výstižný popis, jazykově je to naprosto chudé. Už první souvětí začíná „klasickou“ slohovou chybou: „Když se…, tak se.“ Nicneříkajícího slůvka „tak“ se snaž vyvarovat. Místo „tak se vědci snažili“ dej prostě „vědci se snažili“. Podobné je to v souvětí „Když dorazili na Zem, tak se slavilo.“ V textu často opakuješ stejné výrazy, i několikrát za sebou (tým vzlétl… po zážehu letěli… za půl hodiny vyletěli… přiletěli… tak letěli dál… a letěli dál… Letěli tedy dál... – tohle všechno se stereotypně opakuje v rozsahu pěti řádků!) Pokud bys chtěl z tohohle „stručného přehledu“, jaký jsi napsal, udělat povídku (spíš bych to ale vzhledem k rozsahu děje viděla na román), dalo by to ještě hodně psaní a práce.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru