Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co si myslíte o Benešových dekretech?

02. 02. 2002
0
0
2144
Autor
osn

Včera se v Lidových novinách objevil článek Petra Placáka zabývající se otázkou, zda se Edvard Beneš dopustil po válce genocidy na německém národu (LN 1. 2. 2002, str. 13). Autor otevřeně srovnává Beneše s Miloševićem a sugestivně dovozuje, že kdyby dnes náš bývalý prezident stál před soudem v Haagu, byl by nepochybně odsouzen jako mezinárodní zločinec.
Nepřekvapilo mě to. Sleduji hlavně Lidové noviny, ale z doslechu vím, že i další naše deníky (kromě Práva) přetékají podobnými články na téma, jak bychom se za ten odsun Němců měli omluvit a Benešovy dekrety neprodleně zrušit.
Člověk by si skoro myslel, že to je masově rozšířený názor. Na druhou stranu se teď zástupci veškerých parlamentních stran vyjádřili jednoznačně: Na Dekrety si sahat nedáme. Je před volbami - lze se snad domnívat, že by politikové alespoň rétoricky nedrželi ve svých vyjádřeních konzistenci s názory svých voličů?
Kde je tedy pravda? Jsou názory prezentované v tisku způsobeny tím, že většina našich deníků má dnes německého vlastníka (kromě Práva) - hezká facka novinářské nezávislosti. Nebo jde o ojedinělé byť hlasité projevy po originalitě bažících politologo-intelektuálů typu Bohumila Doležala, Emanuela Mandlera a dalších, v podstatě bez většího významu?
Nebudu předstírat, že toto auditko zakládám proto, abych si ujasnil vlastní názor. Již nějaký čas mám přístup k zákulisním informacím z jednoho významného restitučního procesu, a jestli jsem se snad předtím domníval, že slovo šlechtic má něco společného se šlechetností, dávno jsem z toho vyrostl. Nechci tu používat ostrá slova jako mafie nebo dokonce návrat fašismu, nicméně rád bych podotkl přinejmenším, že jsem hluboce přesvědčen, že tohle volání po zrušení Dekretů zdaleka nepramení z nějakých morálních pohnutek.
Z této debaty bych se chtěl především dozvědět, jaký názor převládá v české veřejnosti - toto opravdu netuším, slova z tisku a z úst politiků jsou protichůdná a mí přátelé jsou většinou podjatí nebo neutrální. Tak tedy, co si myslíte vy?
cvok
03. 05. 2002
Dát tip
nastastie nic

BLU
26. 04. 2002
Dát tip
co se týče dekretů, podle mě jde jen o předvolební spory. Jinak by ale někdo měl říct konečně dost nahlas, že je to jen naše věc, protože třeba v Polsku to nahlas řekli a mají pokoj. A ve Francii je to dost složitý. Chirac a Jospin mají dost podobnou politiku a jsou tedy pro většinu lidí oba stejně přijatelní. V důsledku toho byla účast v prvním kole dost mizerná a to je důvod Le Penova vítězství. Doufám, že se nemýlím, když budu tvrdit, že se lidi vzpamatujou a půjdou volit i ti, co v prvním kole nevolili a dají svůj hlas Chiracovi. Pokud jde o to, proč má takovou podporu je to asi tak, že kdyby tady někdo přišel a řekl by, že zavede opatření proti tomu, aby sem přicházeli Ukrajinci a Jugoslávci a Cikánům ukáže jak se mají chovat získal by taky velkou podporu. Spvrivs: O válku si západní civilizace říká už dost dlouho, protože si dost málo uvědomuje impulsivnost a sílu ostatního světa.

BLU
26. 04. 2002
Dát tip
haugh

Spvrivs
24. 04. 2002
Dát tip
PPI: Za poslední týden mě nevyděsila jenom Francie, ale taky Maďarsko (a myslím, že ještě něco, ale teď si nevzpomenu co). Lidi začali ňák bláznit a zase si říkají o ňákou válku, s tou nacionalistickou pravicí. Je mně z toho zle. (Nemyslím si sice, že Francie rozpoutá ňáký konflikt, ale je to podle mě krok nesprávným směrem.)

Lilbeth
23. 04. 2002
Dát tip
O stavu českého tisku, kterého se Tvůj příspěvek dotýká je zajímavý článeček na www.nuda.cz.. Nevyjádřím se ani tak k dekretům, jako spíš k otázce odsunu Němců. Řeknu to takhle - nesouhlasím s porobou jakéhokoliv národa. Neříkám, že bychom kvůli tomu teď měli sklopit kufry a cítit se provinile. To měla generace našich babiček a dědů. My to nevyřešíme. My dokonce ani nevíme přesně, jak to tenkrát probíhalo. Ale mohu konstatovat jediné, jako prožívala hrůzu rodina mé nejlepší kamarádky, když odvezli jejího pradědu a prababičku do koncentračního tábora (prababička byla Židovka), tak stejnou hrůzu prožívali příbuzní mého dědečka, kteří byli odsunuti a při odsunu navíc dědovi zastřelili 17 letého bratrance, přičemž nešlo o to, že by příbuzní paktovali s fašisty, kolaborovali, žili tu stejně jako všichni ostatní... Mějme na vědomí, že každou válku bohužel odnesou i obyčejní a nevinní lidé... Je smutné, že se náš národ po odsunu zachoval tak, jak se chovali Němci v celé Evropě - rabovali. Když se vylidnilo pohraničí, zůstaly tam prázdné domy, většinou plně zařízené, tak měli aspoň lidé, co krást...

PPI
23. 04. 2002
Dát tip
Možná budu dost od tématu; ale když už jsme se dostali aj k té krajní pravici....: Co si myslíte o tom, že v prezidentských volbách ve Francii proti Chiracovi nepostoupil Jospin ale Le Pain ? A jaké to může mít důsledky ?

Correggio
22. 04. 2002
Dát tip
Čeho se bojíme? Silných sousedů? Svědomí (našich prarodičů)? Chceme být přáteli se všemi - cizími a daleko. A s blízkými, kteří se narodili u nás, nejsme schopni rozmlouvat? Ale když přispějí na opravu kostela v pohraničí, jen zřídka nějaký obecní úřad odmítne (jeden takový případ se už ale také stal). Co se učí v našich školách o jazykově německé části NAŠÍ kultury? Nic? Není to málo? Koho tím ochuzujeme? Neokrádáme tím sami sebe? Pokud poznat znamená milovat, odmítat poznávání znamená nenávidět? Ohlédněme se za českým 20. stoletím: 1939 ztráta Slovenska, následně vypuzení Čechů ze Slovenska. 1939 (a po 1945) odchod Židů. 1939-1945 za německé okupace Židé a Rómové v koncentrácích. 1945-1946 ztráta Rusínů. 1946-1947 vypuzení Němců. 1993 druhá ztráta Slováků. Od 1989 přehlížení Moravanů (Slovákům Maďaři v 19. století také tvrdili, že slovenský problém neexistuje, neboť neexistuje slovenský národ). Všechno O.K.? Já jenom, že už je 57 let po válce... Pokoj lidem dobré vůle...

Nyx
11. 02. 2002
Dát tip
Qliph: No fašisti také jenom říkali, že Židé půjdou jen do pracovních táborů a na převýchovu................, jak se tam mají dobře, však se o tom dobře přesvědčily různé delegace humanitární ze západu, které do koncentráků přišli dělat kontrolu :-(

Spvrivs
11. 02. 2002
Dát tip
Rušit dekrety? Jen to ne! To by jen způsobilo další bezpráví. Se vstupem do EU je asi bude třeba trochu pozměnit a umožnit Němcům se vrátit, když budou chtít, ale něco jim vracet, to ani omylem!!! Ať táhnou někam. My sme se hned po převratě omluvili (za ten způsob vyhnání) a voni si budou furt vymýšlet, ačkoliv jistě dobře vijou, že dekrety vznikly v souladu se vzájemnou dohodou spojeneckých mocností. A vůbec, proč nemají podobny požadavky proti Polákům, kterým připadlo obrovsky území předtím dlouho patřící Německu, HE???

Popelucha
09. 02. 2002
Dát tip
Mno, já si hlavně myslím, že noviny _píšou_na_objednávku_ už dávno. A k dekretům snad jen to, že po válce se vládlo dekrety i ve Francii a asi i jinde a v Postupimi byly i drsnější návrhy než "jen" vyhnat Němce, čímž se dostávám k jádru, totiž že vyhnání Němců si ČSR nevymyslela, nicméně nechápu proč diskutovat o zrušení dekretů, nedokážu si totiž představit, že by některý z našich politiků požadoval zrušení zákona jiného státu. Taková drzost!!!

osn
08. 02. 2002
Dát tip
Kocoure: Já tedy nejsem právník, ale řekl bych, že novelizovat Benešovy dekrety, to je trochu divoká představa. K čemu by taková novela byla? Jako že dnes už Němce a Maďary vyhánět nebudeme? (to snad vážně není třeba deklarovat). To co se obvykle míní pod termínem "zrušit Benešovy dekrety" znamená jednoznačné prohlášení (asi vlády), že Dekrety (některé, hlavně 5, 33 a pár dalších) byly špatné, odporovaly (...dosaďte si), že se od nich distancujeme a hodláme přijmout opatření k napravení všech "křivd" jimi způsobených. Chápete co by to znamenalo? Revizi výsledku 2. světové války. Víte, hodně se tady mluví o Haiderovi. Ano, on si teď Dekrety bere do úst často - jenomže tenhle člověk by klidně zítra začal prosazovat zrušení mrkve, kdyby z toho měl mít politické body. Problém je v tom, že existují tlaky (ne tak viditelné) na oživování této otázky - a cílem má být... kdo ví. Nechci si tu "ventilovat" své snad paranoidní představy, Břízovi to vadí, ale přece jen, když je to tu ten literární server, vás neděsí představa novin, píšících na objednávku, dnes už ne pro Kreml ale zase třeba pro... kdo ví? Víme co dnes média dokážou. No, až dostanou Novu, začnu mít opravdu strach.

dekrety pres. republiky jsou součástí právního řádu, i když byly přijímány z dnešního pohledu nestandartně, diskutuje se o několika konkrétních, ne všech. Jsou ovšem VYHASLÉ, jak prohlásil prem. Zeman na setkání s kancléřem Schröderem. Majetkové odškodnění neprávem postižených je nereálné vzhledem k dokazování oné oprávněnosti a neoprávněnosti. Znám řadu sudetských Němců, kteří berou paušální postup jako křivdu, morální křivdu, a rozhodně nechtějí vracet ztracený majetek. Jen trochu jedovatou připomínku: Být tento majetek v rukou původních majitelů, asi by na něj byl často lepší pohled.

PPI
06. 02. 2002
Dát tip
Je to zvláštní; každý se tu pídí osvětlit důvody, proč jsou Benešovy tak důležité, nebo že je to symbol naší státnosti. Podle mne to celkem nemá smysl, protože je celkem evidentní, že tu jenom o Benešovy dekrety nejde. Temelín,dvojjazyčné označení obcí, Benešovy dekrety... Dnes řekneme NE...a co přijde zítra? Heidrova snaha rozpoutat protičeskou náladu je velmi silná a zatím i úspěšná. Tady si myslím, že je ten největší problém. Neřešme důsledky, řešme příčiny!!!

Kastel
05. 02. 2002
Dát tip
Hm, dekrety číst nehodlám i když o tom, že se jedná o soubor jsem slyšel. Nicméně "postiženou stranu" určitě nazjímá nic jiného (nechci podsouvat 100 %, ale ve většině) než body, které by umožnily něco urvat (proto myslím, že je zbytečné je číst a je možné k nim přistupovat tak jak jsou většinou chápány). Odpověděl sis´ sám - nejedná se o morálku, ale o peníze. Jinak mi připadají tyto věci dost únavné (myslím hledání spravedlnosti v historii - proč řešíme tyto otázky jen 50 let zpátky - proč neřešit křivdy staré tisíce let - přijde mi to jako stejná blbost). Mohli bychom se tu bavit o újmách ať už politických nebo válečných působých tím nebo oním - ale proč ? Žijme dneškem a žijme tak, aby v budoucnu nemusel nikdo řešit křivdy pácháné námi nebo nám.

Orbi
05. 02. 2002
Dát tip
dekrety jsou součástí našeho právního řádu,jak už zde bylo řečeno a nelze je zrušit...bylo by spíše vhodné odškodnit oběti divokého odsunu z pohraničí...ale možna je to neuskutečnitelné

Stepca
05. 02. 2002
Dát tip
...mě se ta myšlemka líbí....ne nelekejte se, jen že jsme mohli na "oplátku" zažádat o území Velké Moravy :-).

djPes
04. 02. 2002
Dát tip
Prosim, nebudte jako novinari a prectete si, co to jsou Benesovy dekrety - je to spousta ruznych zakonu, prijatych pred ustanovenim parlamentu CR. Zrusit je jako blok je nesmysl, ale muze se postupovat stejne jako u ostatnich platnych zakonu - navrhnout zmenu napr. zakona 27/1945 Sb. Je to proste a o kazdem, kdo napise nebo rekne vetu "Je treba zrusit B.D." si myslim, ze bud mluvi o necem, o cem nema poneti nebo je prolhany LHAR.

Regis
04. 02. 2002
Dát tip
viz djPes. Vedi ti troubove o cem to vlastne mluvi, berou-li do ust slova Benesovy dekrety. Silne pochybuji. Silne se tu uplatnuji jedna nadherna vlastnost jazyka, presunovat obecne jmeno na nejakou diskutovanou podmnozinu a po nekolika par chvilich uz nikdo nevi, ze slo jen o zjednoduseni vyjadreni... Tristni na tom je, ze se to tyka tak zavazneho tematu a ani zde se neobtezuji nasi "novinari" pouzivat hlavu k necemu jinemu, nez noseni ucesu... Ecce homo!

Merle
04. 02. 2002
Dát tip
nerušit

Qliph
04. 02. 2002
Dát tip
Nyx: nevím, kdes přišel na zo, že měli jít Češi do plynu hned po Židech, jsou známy dokumenty, které s českou rasou počítaly jako s dozorci do nacist. lágrů na Sibiři. Ale že byl Hitler zrůda, to je neoddiskutovatelný fakt. Mimochodem byl taky geniální řečník a showman - na TV NOVA by jistě pekl ty největší koláče sledovanosti a v antickém Římě by byl zcela jistě císařem.

Kocour
04. 02. 2002
Dát tip
Zajímalo by mě proč, když jsou Benešovy dekrety stále v platnosti, není konfiskován majetek zrádcům Československa z roku 1968. Nic méně, nic více si myslím, že veškeré diskriminační zákony by se měli, když ne zrušit, tak aspoň novelizovat, tak aby diskriminace z nich vymizela. Jinak mi to připadá jak v románu Bylo nás pět od Karla Poláčka: Když on je takovej, tak já budu taky takovej a do smrti smrťoucí s ním nepromluvím. Howgh PS: opravdu doporučuji si ty sporný dekrety nejdřív přečíst a pak o nich diskutovat.

Bříza
03. 02. 2002
Dát tip
Poslyš - tady jsi na Písmáku: takže reprezentativní vzorek populace zde pro svůj soukromý výzkum rozhodně nemáš ... Tvé auditko lze také trochu vnímat, jako "ventil", který má upustit páru nějakého vnitřního přetlaku ... myslím, že by se našlo vhodnější fórum než literární server ... pokud ovšem nehodláš založit literární skupinu angažované tvorby .... (osobně veškeré válečné resentimenty ať z naší, či druhé strany považuji tady a teď za hotové neštěstí ... máme myslím na krku aktuálně problémy mnohem vážnější ...nežli znovu rozpoutávat II WW) - nicméně souhlasím, že pánové Placák, Komárek, Doležal a pod. jsou všechno jiné jen ne nezávislí novináři .... Myslím, že Lidovky a MFD se dnes čtou, jako svého času bolševický tisk - t.j. především mezi řádky ...

zoo
03. 02. 2002
Dát tip
Nevím, jestli se dozvíš, po čem pídíš. Jak jsem zahlídla v závěru článku jméno autora - automaticky jsem přešla a nečetla. Sice si myslím, že Placák stojí (jestli teda vůbec za něco stojí) názorově na úplně jiným kraji spektra než Doležal nebo Mandler, ale ani to není podstatné. Podstatné je, že novinařina je práce jako leckterá jiná. Dodnes jsem nepochopila, proč právě si novináři včetně zaměstnanců televizí a dalších médií osobují právo být politology, filosofy, popřípadě spasiteli. S Benešovými dekrety se přirozeně nic nestane. Takovej počet psychopatů se ani při nejlepší vůli po letošních ani dalších volbách do parlamentu nedostane. Můj názor je, že to zase převane. Každá mediální bublina se časem dostane do nějakého proudění a odvane. :- )

Nyx
02. 02. 2002
Dát tip
Benešovy dekrety jsou neoddělitelnou součástí našeho právního řádu a jejich zrušení by bylo pošlapáním naší státnosti, je nutno si uvědomit, že k žádným Benešovým dekretům by nedošlo, kdyby fašistické Německo vedené zrůdou Hitlerem nerozpoutalo válku, neuplatňovalo politiku rasistických zákonů a je ovšem také nutno zdůraznit i velice zbabělou roli našich předválečných spojenců. Historie dala těmto prezidentským zákonům opodstatnění a byla to jen reakce zdrceného národa proti svým vyhlazovačům, uvědomte si, že po Židech měli jít do plynu právě Češi, které Hitler, coby nadřazený Rakušan, ze srdce nenáviděl. Proto je dnes nutno těm, kteří po zrušení volají tvrdě oponovat, ukazovat obrázky nadšených davů při anšlusu Rakouska, obrázky mrtvých lidí, zničených národů. Je špatné, že se toto historické téma opět rozvířilo a kalná špína viny znovu udedá na nové emocionální projevy obou stran.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru