Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za hranice

16. 03. 2013
1
7
683
Autor
Clara

Až pochopím,

že svět je větší než starost sousedů o má neumytá okna na Vánoce  

 

Pak půjdu nahá zpívat před dveře kostela

A tančit mezi kapkami deště uprostřed silnice

S rozmazanou řasenkou

Pro začátek políbím svého učitele

A hodím z mostu do řeky svůj občanský průkaz.

 

(A přísahám, že se ani jednou neohlídnu)


7 názorů

clovrdik
28. 09. 2013
Dát tip

začátek dobrej; pak směs dobrých postřehů a klišé (např. zpívat nahá přede dveřmi kostela) a konec zase dobrej; v každým případě to není prázdná básnička, takže dobrý :-)


nightoul
29. 03. 2013
Dát tip

zpívat nahá před dveře kostela, mmm


Mondy
18. 03. 2013
Dát tip

Mě to zaujalo *


Max Hutar
17. 03. 2013
Dát tip

Nene, tohle vůbec není bez šancí. Ten vzmach je mocný.

Je tam balanc na hraně, vědomí neuvědomovaného si, které může do mysli jednoho dne přijít a nastolit to pravé šílenství, o kterém celou dobu víš, že je potlačované jen a pouze okolnostmi. Problém odvahy je převeden na problém pochopení.

Napadá mě Faust: "Dej mi, Mefistofele, poznání, že svět je větší než ta blbá neumytá okna, a já budu přesně vědět, co chci dělat, ani jeden okamžik nepromarním."

Proč ale tak silné a tradiční téma nenajde svého čtenáře? Ta báseň nemá konec. Přísaháš ještě jednou, jako kdybys chtěla slovy přesvědčit ostatní o svém odhodlání, ale tím se nic nezachrání.

Co by na tom místě mělo opravdu být, je buď nějaký druh smíření s tím, že to nepůjde, anebo už informace "z druhé strany hranice", kdy bys básnicky řekla o tom, co jsi našla, když jsi dala přednost světu před mytím oken.

Ten předěl nemusí být ani tak vznosný, jako je mezi mytím oken a celým světem, ale musí být nějak překonán.

Ne, že by ti nešlo vypíchnout zajímavé lyrické postřehy - ta úvodní metafora vůbec není sama sebou, nějaká prvoplánovitá, to mě baví. Zaměřil bych se být tebou spíš na kompozici básně, což předpokládá vhled do čtenáře a procesů, které se v něm během čtení odehrávají (očekávání, uvolnění, hledání smyslu atd.). Jestli, samozřejmě máš v psaní nějakou ambici se zlepšovat...



e.eucrow
16. 03. 2013
Dát tip

hm. nie zle napisane, ale akosi... vobec nic to so mnou neurobilo. asi malo vyrazne na mna.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru